• Zelená škola  - ako sme pracovali
          • Zelená škola  - ako sme pracovali

          • Dnes sme s členmi kolégia Zelenej školy predstavili žiakom činnosť a aktivity, ktoré sme plnili v rámci dvojročného certifikačného obdobia. Naša téma bola Zeleň a ochrana prírody a v rámci tejto témy sme plnili úlohy, ktoré sme mali v akčnom pláne. Väčšinu úloh sme splnili: učíme vonku, keď to dovolí počasie, prikrmujeme vtáčiky v zime, kosíme inak, časť trávnika necháme nepokosenú pre hmyz. Staráme sa o bylinkovú špirálu  a z nazbieraných bylín varí pani zdravotníčka deťom čaj.

        • Deň narcisov
          • Deň narcisov

          • Milí rodičia, žiaci,

            zajtra, dňa 18.4.2024, sa už tradične pripomína Deň narcisov, ktorý je dňom boja proti rakovine. Tento deň sa nesie v žltej farbe umelých a živých narcisov na podporu všetkých, ktorí čelia tejto zákernej chorobe. Zakúpením kvietku dobrovoľnou čiastkou môže každý vyjadriť svoju spolupatričnosť a podporu onkologickým pacientom. Finančná zbierka sa vracia verejnosti späť vo forme financovania programov a projektov na podporu onkologických pacientov i širšej verejnosti. Dobrovoľníci z našej školy budú chodiť po dedine od 9.00 do 12.00 hodiny. Všetkým, ktorí prispejú, vopred ďakujeme.

          • Zápis do 1. ročníka základnej školy

          • 15. apríl 2024 sa stal dňom Zápisu našich predškolákov do 1. ročníka základnej školy. Zápis prebiehal od 13.00 v našej škole v 1.a v 2. triede. Všetkých privítal p. starosta Jozef Dorušák a p. riaditeľka Mária Olešová.

            Pre predškolákov sme pripravili Rozprávkový zápis, počas ktorého ich sprevádzali rozprávkové postavičky dvojičky Danka a Janka, Pat a Mat, čarodejník Harry Potter s pomocou žiačok 5. a 6. triedy, ktoré si pripravili zaujímavý úvod zápisu. Nasledoval test predškolákov, v ktorom sme overili ich vedomosti v poznávaní farieb, tvarov, písmen, čísel, v orientácii v pracovnom liste a v priestore. Každá rozprávková postavička im prečítala jednu úlohu, ktorú následne urobili.

            Po teste boli na školskej chodbe pripravené ďalšie manipulačné úlohy na triedenie ovocia a zeleniny, fazule a hrachu, stavba z kociek- ako domček pre rozprávkové postavičky. Následne sa deti odfotografovali pri fotiacej stene a v triede dostali odmenu za aktívnu prácu – pamätnú medailu, pamätný list, prvú knihu Ďuro a Muro idú do školy, darčeky od pána starostu. Všetkým ďakujeme za spoluprácu.

          • Pomoc zvieratkám pre OZ Oravský ňufáčik

          • Milí rodičia, žiaci,

            aj naša škola sa snaží pomáhať, keď sa dá. V Námestove bude dňa 25.4.2024 prebiehať pred Dom kultúry v Námestove akcia Deň Zeme, ktorá bude mať zaujímavý sprievodný program. Naši žiaci tam budú mať vystavené výrobky z recyklovaných materiálov pre pomoc našej Zemi. Bude tam aj stánok s veselými psíkmi z útulku. Preto chceme pomôcť aj zvieratkám bez domova 🐶🦊, lebo bez pomoci dobrých ľudí by to bolo veľmi ťažké.

            V našej škole je umiestnená uzamknutá pokladnička na zbierku pre opustené psíky a mačičky, o ktoré sa starajú dobrí ľudia z OZ Oravský Ňufáčik a mnohí dobrovoľníci, ktorí chodia psíky venčiť. Môžete prispieť ľubovoľnou sumou a pomôcť takto zvieratkám bez domova na veterinárne ošetrenie, krmivo a iné pomôcky. Samozrejme, môžete prispieť aj granulkami pre psíky/mačičky, kapsičkami pre psíky/mačičky, podstielkou pre mačičky. Vyzbierané peniažky spolu s krmivom alebo inými príspevkami odovzdáme OZ Ňufáčik 25.4.2025.

            Veľmi pekne ďakujeme všetkým za pomoc, aby aj zvieratká, ktoré nie svojou chybou ostali bez domova, mali pomoc od ľudí, ktorým nie sú ľahostajné. Ďakujeme ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

          • Kvalifikácia do okresného kola v malom futbale

          • Dňa 10.4.2024 sa na futbalovom ihrisku základnej školy Jána Vojtaššáka v Zákamennom uskutočnila kvalifikácia do okresného kola v malom futbale družstiev mladších žiakov Školský pohár SFZ v šk. roku 2023/2024. Žiaci našej školy boli súčasťou štyroch družstiev, ktoré sa zúčastnili tohto turnaja. Stretli tu veľa kamarátov a vytvorili veľa pekných herných akcií. Na postup to však nestačilo a obsadili štvrté miesto.  Vďaka chlapcom za reprezentáciu našej školy.

          • McDonal´d s Cup

          •    Naši žiaci roč. 1.-4. sa 9.4.2024 zúčastnili futbalového turnaja obvodné kolo McDonal´d s Cup v Zákamennom. Súťažili 4 družstvá – Zákamenné, Krušetnica, Novoť, Or. Lesná. Našu školu reprezentovali žiaci: Tobias Valek, Dominik Puvák – 1.A, Marco Liam Lučivňák, Jakub Janckulík, Boris Smolár, Adam Repôň, Peter Šimek – 2.A, Marián Makúch, Marko Bodorík, Jozef Alex Meško – 3.A. Futbalisti hrali a vybojovali si krásne 4. miesto. Najlepší brankár bol Jozef Alex Meško. Všetkým futbalistom ďakujeme za reprezentáciu našej školy.

             

          • Týždeň hlasného čítania

          •    Počas mesiaca kníh prebiehal v ročníkoch 1.-4. Týždeň hlasného čítania. V jednotlivých triedach čítali našim žiakom dospelí čitatelia knihu podľa vlastného výberu. Hlasné čítanie sa realizovalo každý deň 10 minút na hodinách čítania. Deťom sa aktivita páčila. Ďakujeme všetkým dospelým, ktorí našim deťom čítali a čítanie aj zdramatizovali.

          • Hrdinovia FAST

          • V tomto týždni sme úspešne ukončili vzdelávaciu aktivitu Hrdinovia FAST, v ktorej sa žiaci prvého stupňa počas piatich týždňov učili o mozgovej príhode, ktorá ohrozuje najmä ich milovaných starých rodičov. Stali sa z nich hrdinovia, ktorí sú schopní rozoznať príznaky tohto ochorenia a telefonátom na linku 112 vedia privolať pomoc. Teraz sú vyslaní na misiu - hovoriť o tom doma so svojimi rodičmi, aby v prípade potreby nestrácali čas, lebo práve oň pri tomto ochorení ide. Za ich nadšenie a aktívny prístup boli odmenení diplomami Hrdinov 112.

          • Geografia v teréne

          • Orientácia v teréne a na mape sveta, vytváranie 3D modelov ostrovov.

            Žiaci piateho ročníka na hodine geografie  mali za úlohu vytvoriť v prírode 3D model ostrova alebo model slepej mapy svetadiela. Žiaci sa rozdelili do skupín. Každá skupina si vybrala jednu úlohu a na školskom dvore vytvárali pomocou prírodnín rôzne modely a mapy. Žiaci využívali pri svojej tvorbe prírodné materiály, ktoré sa nachádzali v okolí školy. Na záver sme spoločne prešli všetky modely. Každá skupina opísala svoju úlohu alebo svoj model – princíp slepej mapy. Všetky skupiny vytvorili krásne diela na základe zvolenia si vlastnej témy.

          • Ekonomická olympiáda

          • Druhý ročník Ekonomickej olympiády pre základné školy, do ktorej sa zapojilo viac ako 6000 žiakov z 214 škôl z celého Slovenska, nám priniesol jedinečný pohľad na ekonomické vedomosti a schopnosti dnešnej mládeže. Krátka analýza výsledkov účastníkov ilustruje výraznú potrebu posilniť ekonomické vzdelávanie, keďže deti majú najväčšiu kapacitu sa učiť novým veciam a mladosť je obdobie života, kedy si vytvárame svoje finančné návyky.

            Len 9 % súťažiacich dosiahlo úspešnosť z testu viac ako 68 %. Pri bližšom pohľade na výsledky zistíme, že z celkového počtu 262 otázok (súťažiaci dostal 25 náhodne generovaných otázok, kde je vždy správna iba jedna odpoveď) dosiahli žiaci úspešnosť nad 75 % len pri 14 otázkach, zatiaľ čo pri 65 otázkach bola úspešnosť menej ako 25 %.

            Z našej školy do ekonomickej olympiády boli zapojení 2 žiaci: Marek Rončák a Viktória Mršťáková z 9.A a obstáli skutočne excelentne. V rámci Žilinského kraja  Marek Rončák  s 88 % bol siedmy a Viktória  s 84% trinásta.

          • Vnímajkovia

          • Marec je na Slovensku dlhé roky považovaný za mesiac kníh. Aj naša škola sa každoročne zapája do rôznych aktivít zameraných na podporu čítania. Jednou z mnohých je aj aktivita Vnímajkovia, do ktorej sa zapojili triedy 1. až 4. ročníka našej školy. Ide o príbehy detských postavičiek v rôznych životných situáciách. Prostredníctvom aktivít s jednotlivými Vnímajkami, rozprávkami sa deti učili vnímať a prijímať výnimočnosť. V stredu 27.4. 2024 sa nám deti predstavili krátkymi divadelnými predstaveniami o Vnimajkoch. Zistili sme, že môžme čítať knihy nielen, aby sme sa niečo naučili, ale aj stavali lepšími a robili svet krajší. Naše deti sú vnímavé na potreby druhých a radi robia dobré skutky. Ďakujem všetkým zúčastneným za ich krásne vystúpenia a pani učiteľkam za ich prácu a podporu. Spracovala Janka HVOĽKOVÁ (školský podporný tím)

        • Upracme svet, upracme Slovensko
          • Upracme svet, upracme Slovensko

          • 22.apríla si pripomíname Deň Zeme , pri tejto príležitosti každý rok organizujeme čistenie našej obce, tento rok to   bude 18.04 2024 . Pripojili sme sa k celoslovenskej výzve Upracme si Slovensko.

            Keďže našu školu navštevujú deti z dvoch obcí z Krušetnice a z Lomnej, preto aj upratovanie bude prebiehať súbežne v obidvoch obciach naraz. Žiaci pod vedením učiteľov budú mať presne vyčlenené časti obce, ktoré budú upratovať. Spolupracujeme aj s obecnými úradmi v Lomnej a Krušetnici, ktoré nám poskytnú vrecia , vyzbieraný odpad dávame na dohodnuté miesta, odkiaľ to odvezú pracovníci obecného úradu. Kto by sa chcel k nám  pridať , začíname o 8.00 do 12.00 , budeme sa tešiť ak nám pomôžete, alebo upozorníte nás, kde treba čistiť.

          • EURÓPSKY KVÍZ O PENIAZOCH

          • Európsky kvíz o peniazoch je zameraný na zlepšenie finančnej gramotnosti 13 až 15-ročných žiakov a študentov hravou a zábavnou formou. Európsky kvíz o peniazoch sa hrá na platforme Kahoot!

            Slovenské národné kolo Európskeho kvízu o peniazoch sa uskutočnilo vo štvrtok 21. marca 2024 o 11.00 hodine. 

            Našu školu reprezentovalo 10 členné družstvo žiakov 9.A. Online formou bolo 15 súťažných otázok, zameraných na ekonomiku a finančnú gramotnosť. Boli dosť ťažké (napr. Aká je DPH na knihy ?).

            Z 460 tímov celého Slovenska sme skončili na 191. mieste. Nemáme sa začo hanbiť a v živote sa určite nestratia!

             

          • Krížová cesta organizovaná ZŠ s MŠ Krušetnica

          • Pôstne obdobie sa blíži k svojmu vrcholu. K Veľkému piatku. K Ježišovej obete z lásky k nám. Preto sme posledný vyučovací deň pred veľkonočnými prázdninami venovali pobožnosti krížovej cesty, ktorú máme možnosť pomodliť sa a prejsť zastavenia vonku cez našu Krížovú cestu v Krušetnici. Rozjímavé modlitby jednotlivých zastavení nám predniesli žiaci od 1. až po 9. ročník. Krížová cesta bola obetovaná za učiteľov, žiakov a tiež za nášho pána farára a občanov farnosti Krušetnica a filiálky Lomná. Nech je pre nás každá modlitba požehnaním pre každého z nás a pre naše rodiny.

        • Zdravotná podpora
          • Zdravotná podpora

          • Dnes nás čakalo v škole prekvapenie. 🎁 Každý zamestnanec obdržal maxi balenie magnézia a vitamínu B6. Veru, polrok je už síce dávnejšie za nami, ale ešte nám treba vydržať do konca roka 😀. Veľmi pekne ďakujeme Základná škola s materskou školou Krušetnica 83 za zdravotnú podporu. ❤️

          • ŠKOLA-RODINA-DEDINA sa spája

          • Dnes sme vyhodnotili súťaž ŠKOLA-RODINA-DEDINA sa spája, ktorá bola zameraná na veľkonočné pečenie. Naši žiaci spolu so svojimi rodinami vytvárali kulinárske pekárske kúsky, z ktorých bolo ťažké vybrať tých najlepších. Naša porota vybrala tie najkrajšie a najkreatívnejšie z nich, ktoré sa umiestnili na prvých priečkach: rodina Mešková, rodina Kubinová a rodina Hrčkuláková. Nakoľko všetky výrobky boli úžasné, odmenené boli aj ďalšie rodiny, ktoré sa do súťaže zapojili a splnili podmienky. Veď posúďte sami. Ceny do súťaže venovala ZŠ s MŠ Krušetnica a obec Krušetnica. Veríme, že súťaž už bude tradičná a vždy si nájde  svojich fanúšikov a spolupráca školy, rodiny a obce bude prínosom pre nás všetkých.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje