• Hygienické opatrenia pri výdaji obedov
          • Hygienické opatrenia pri výdaji obedov

            1. Pri vstupe do školskej jedálne je dezinfekcia
            2. Výdaj jedla pre žiakov ZŠ, ktorí sa zúčastnia vyučovania, bude prebiehať podľa rozpisu
            3. V prípade, ak dieťa náhle ochorie a nestihne si obed odhlásiť, tak si môže prísť zákonný zástupca prevziať obed do školskej jedálne
            4. Obed zákonnému zástupcovi vydá kuchárka pri vstupe do ŠJ, pretože v priestoroch ŠJ je zákaz pohybu cudzích osôb
            5. Obed zákonnému zástupcovi bude vydaný do jednorazového  boxu, pretože je zákaz vydávania obeda do obedára
            6. Tento obed si môže prevziať v čase od 12,00-12,30 h
            7. Treba dodržiavať pred budovou vyznačené odstupy
        • Upresnenie organizácie príchodu detí do školy od 1.6.2020
          • Upresnenie organizácie príchodu detí do školy od 1.6.2020

          • Vážení rodičia,
            oznamujeme vám, že na základe konzultácie s nadriadenými orgánmi sme pristúpili k úprave podmienok príchodu a odchodu žiakov do školy od 1. júna 2020.
            Rodič v pondelok 1. júna privedie dieťa do školy podľa zverejneného harmonogramu (súrodenci môžu prísť spolu) a okrem Vyhlásenia o zdravotnom stave dieťaťa prinesú so sebou i vyhlásenie, že dieťa môže pri dodržaní hygienicko-epidemiologických opatrení chodiť do školy i zo školy samo, na zodpovednosť rodičov.
            Toto vyhlásenie môžete napísať aj pod Vyhlásenie o zdravotnom stave dieťaťa ručne, nemusí byť vytlačené z počítača.

            Našou snahou je, aby sme zabezpečili čo najjednoduchší spôsob opätovného naštartovania školského vyučovania, avšak musíme dodržiavať usmernenia nadriadených orgánov, ktoré sa neustále upravujú. Tešíme sa na našich žiakov a usilovne pripravujeme všetko, aby sme vytvorili bezpečné a priateľské prostredie.

          • Informácie a pokyny pre rodičov a žiakov 1. – 5. ročníka, ktorí od 1.júna 2020 nastupujú do základnej školy

            • Rodič, resp. zákonný zástupca žiaka zodpovedá za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri príchode žiaka do základnej školy a pri odchode žiaka zo základnej školy (nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk).
            • Rodičia, zákonní zástupcovia dodržiavajú pokyny riaditeľa školy, ktoré upravujú podmienky prevádzky konkrétnej základnej školy do konca školského roku 2019/2020.
            • Je prísny zákaz vchádzať do areálu školy autom, resp. iným dopravným prostriedkom.
            • Každý žiak vstupuje do budovy hlavným vchodom podľa určeného harmonogramu v sprievode rodiča (zákonného zástupcu, resp. osoby žijúcej v spoločnej domácnosti), ktorý odovzdá vyhlásenie o tom, že neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie. (viď príloha č.2). Vyhlásenie sa predkladá len prvý deň nástupu do školy (1. júna) a pri vynechaní vyučovania v trvaní 3 za sebou idúcich dní.
            • Zákonný zástupca žiaka sa v priestoroch školy nepohybuje.
            • Každý pri vstupe do školy je povinný mať rúško a vydezinfikovať si ruky pripraveným dezinfekčným prostriedkom.
            • Pri vstupe do školy každý deň počas ranného filtra školník odmeria každému žiakovi teplotu. Ak žiak nejaví známky ochorenia (prítomnosť kašľa, sťaženého dýchania, únavy, zvýšenej teploty,.. ) môže vstúpiť do budovy školy, prezuje sa v šatni a odíde do triedy. Ak žiak má zvýšenú teplotu, resp. iné symptómy, sprevádzajúca osoba žiaka odvedie domov.
            • Každý žiak počas pobytu v škole musí mať pri sebe v školskej taške zdravotný balíček, ktorý obsahuje: 2 rúška a papierové vreckovky. Bez tohto zdravotného balíčka nebude žiak pustený do budovy školy.
            • Učitelia a žiaci v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu v skupinách vo svojej triede a exteriéri školy nemusia mať rúška. Platí pre nich výnimka. V ostatných priestoroch (chodba, WC, kabinet,...) sa pohybujú s rúškom.
            • Žiaci sú počas pobytu v škole rozdelení do skupín, ktoré sa nemenia. Na 1. stupni skupinu tvorí trieda. Trieda 5.A  je rozdelená na 2 skupiny, na žiakov z Lomnej a z Krušetnice. (Takého delenie sme zvolili kvôli viazanosti žiakov z Lomnej na autobusové spojenie).

             

            Rozpis príchodu žiakov do základnej školy:

             

            5.A 1.skupina – žiaci z Lomnej: 7.05 – 7.20

            5.A 2.skupina – žiaci z Krušetnice: 7.20 – 7.30

            Spojený ročník 3. - 4.A: 7.30 – 7.40

            Trieda 2.A: 7.40 – 7.50

            Trieda 1.A: 7.50 – 8.00

             

            • Žiak, ktorý nepríde do školy v čase stanovenom v rozpise, nebude pustený do budovy školy a bude musieť ísť domov.
            • V prípade súrodencov je udelená výnimka. Žiak však nesmie meškať na vyučovanie. (tzn. mladší môže prísť so starším súrodencom).
            • Triedy 1. – 4 sa budú vyučovať vo svojich pôvodných triedach.
            • 5.A - žiaci z Lomnej vo svojej triede – kmeňovej 5. A. Žiaci z Krušetnice sa budú vyučovať v triede 7.A.

             

            Časový harmonogram vyučovania

            Žiaci sa nebudú učiť podľa klasického rozvrhu. Budeme využívať blokové vyučovanie, pri ktorom sa striedajú viaceré predmety.

            (P – prestávka, VP – veľká prestávka) viď príloha 1

             

            Po žiakov, ktorí nie sú prihlásení na obed príde rodič, zákonný zástupca, resp. osoba žijúca v spoločnej domácnosti v čase, kedy sa končí vyučovanie; čaká pred budovou školy v odstupoch 2m.

             

            Časový harmonogram vydávania obedov - viď príloha 2

             

            Po vydaní obeda podľa určeného harmonogramu po každého žiaka príde k budove jedálne rodič, zákonný zástupca, resp. osoba žijúca v spoločnej domácnosti.

             

            Základná škola do konca školského roku neorganizuje žiadne spoločné akcie – besiedky, rozlúčky so školským rokom a iné hromadné podujatia, kde dochádza k združovaniu väčšieho množstva osôb. Môže organizovať podujatie len na úrovni skupiny, bez prítomnosti rodičov a iných osôb, nepracujúcich v škole za účelom pobytu v prírode počas vyučovania. Základná škola neorganizuje školy v prírode a viacdňové školské výlety.

            Ak sa zo začiatku vyskytnú organizačné problémy, budeme ich priebežne riešiť.

            Všetky nové informácie týkajúce sa prevádzky ZŠ budú zverejnené na stránke základnej školy, ktorú treba pravidelne sledovať.

            V prípade nejasností môžete kontaktovať:

             Základná škola – 043/5572225; 0918 739166; 0918 744 350

            Na stiahnutie:

            Vseobecne_pokyny.pdf

            priloha_Zs_vyhlasenie.pdf

        • Matematický klokan - online
          • Matematický klokan - online

          • Milí rodičia, žiaci,

            všetci, ktorí ste sa prihlásili na Matematického klokana, máme pre Vás dobrú správu. Tento rok sa uskutoční táto súťaž online. Aj keď sa niektorí vraciate do školy od 1.6.2020, všetci z vás budú robiť Matematického klokana online kľudne  z domu, nakoľko nevieme, ktorí žiaci prídu do školy, ktorí nie, a aká bude presne organizácia vyučovania. Každý žiak, ktorý sa na súťaž prihlásil, dostane do edupage inštrukcie s kódom na prihlásenie. 

            Prvé pokyny:

            Od 25. – 31. mája sa skúšobne prihlás kódom, ktorý si dostal od školského koordinátora. Môžeš si vyskúšať aj cvičný test. Je to potrebné, aby si zistil, či nebude nejaký problém s prihlásením.

            Naostro súťažíme 8. – 12. júna -  V daný deň sa môžete podľa kategórie prihlásiť kedykoľvek od 8.00 - 19.00 hod.

             

        • Organizácia  a pokyny ministerstva školstva pre základné školy
          • Organizácia a pokyny ministerstva školstva pre základné školy

          • Milí rodičia, žiaci,

            ministerstvo školstva  vydalo organizáciu a pokyny pre základné školy formou videonávodu na facebooku. Všetky najnovšie informácie sa dozviete na minedu.sk, ucimenadialku.sk. 

            Postupne Vás budeme informovať o ďalších krokoch spojených s nástupom detí do škôlky a školy od 1.-5. ročníka ZŠ. Informovaní budete aj správami v edupage.

            Videonávod ZŠ

            Videonávod MŠ

             

          • Jedálenské okienko

          • Milé mamy, znova vám prinášame recepty na chutnú polievku a hlavné jedlo a nájdu sa tu aj nátierky, ktoré môžete pripraviť na raňajky alebo olovrant.

            Nátierka: Cícerová

            Potrebujeme: cícer, maslo, cibuľu, soľ, biely jogurt

            Cícer namočíme a uvaríme do mäkka. Uvarený prepasírujeme alebo rozmixujeme. Maslo vymiešame s jogurtom, očistenou, na jemno pokrájanou cibuľou, pridáme cícer a dochutíme soľou. Dobre vyšľaháme a podávame s pečivom.

            Nátierka: Vlašská

            Potrebujeme: vajcia, dusenú šunku, maslo, plnotučnú horčicu, sterilizované uhorky, cibuľu, soľ

            Maslo vymiešame s horčicou, pridáme očistenú, na jemno pokrájanú cibuľu, na drobné rezance pokrájanú šunku a sterilizované uhorky. Všetko dobre vymiešame. Nakoniec pridáme posekané na tvrdo uvarené vajcia. Dochutíme soľou. Podávame s pečivom.

            Polievka: Pórová so zemiakmi a syrom

            Potrebujeme: vodu, pór, zemiaky, olej, múku, maslo, soľ, ochucovadlo, petržlenová vňať, tvrdý syr

            Umyté, očistené, nadrobno nakrájané zemiaky dáme variť do slanej vody. Na časti oleja speníme očistený, umytý pokrájaný pór, podlejeme vodou a dusíme.  Pridáme k uvareným zemiakom. Polievku zahustíme nasucho opraženou múkou, pridáme olej, vodu, zjemníme maslom, dochutíme ochucovadlom a varíme ešte 20 minút. Pred konzumáciou pridáme umytú posekanú petržlenovú vňať. Strúhaný syr vkladáme do hotovej polievky do každej porcie zvlášť.

            Hlavné jedlo: Koložvárska kapusta

            Potrebujeme: bravčové pliecko, mäkkú salámu, klobásu, olej, ryžu, cibuľu, soľ, mletú červenú papriku (sladkú), rascu celú, mleté čierne korenie, smotanu, strúhanku, kyslú kapustu

            Na časti oleja opražíme očistenú nakrájanú cibuľu, pridáme umyté na hrubo zomleté mäso, mletú červenú papriku, soľ, rascu a mleté čierne korenie. Podlejeme vodou a dusíme. Na zvyšnej časti oleja udusíme pokrájanú kyslú kapustu spolu s nakrájanou klobásou na kúsky. Pre deti MŠ použijeme pokrájanú mäkkú salámu. Pekáč vymastíme olejom, posypeme strúhankou a vrstvíme kyslú kapustu, dusené mäso so šťavou, zvlášť udusenú ryžu. Poslednou vrstvou je kapusta. Zalejeme smotanou a pečieme 45 minút.

            Príloha: varené zemiaky, zemiaková kaša.

            Prajeme dobrú chuť.

          • Jedálenské okienko

          • Opäť prišiel čas vám ponúknuť recepty na vynikajúci obed.

            Polievka: Milánska

            Potrebujeme: vodu, olej, múka hladká, rajčiakový pretlak, kryštálový cukor, smotana, vajcia, čerstvý kôpor, soľ, hrubá múka

            Múku hladkú nasucho opražíme, pridáme olej, zalejeme vodou, dobre premiešame, pridáme rajčiakový pretlak, cukor, soľ a uvaríme. Z hrubej múky a vajec pripravíme riedke cesto z ktorého robíme halušky a dávame ich do vriacej polievky. Polievku dochutíme smotanou a očisteným nasekaným kôprom. Varíme 20 min.

            Hlavné jedlo: Kuracie prsia na francúzsky spôsob

            Potrebujeme: kuracie prsia, olej, smotana, maslo, grilovacie korenie, soľ, zemiaky

            Kuracie prsia umyjeme pod tečúcou vodou, osušíme, nakrájame na porcie, osolíme a posypeme grilovacím korením. Poukladáme do olejom vymasteného pekáča, prikryjeme umytými, očistenými na hrubé plátky pokrájanými zemiakmi, na ktoré poukladáme plátky masla, zakryjeme a dáme do rúry piecť. Polomäkké zemiaky zalejeme smotanou a odokryté dopečieme do ružova.

            Podávame s rôznymi zeleninovými šalátmi.

        • Zápis prvákov do základnej školy, rozhodnutia
          • Zápis prvákov do základnej školy, rozhodnutia

          • Vážení rodičia, 

            dňa 11.5.2020 sa uskutoční preberanie rozhodnutí o prijatí dieťaťa na primárne vzdelávanie, zároveň sa budú podpisovať odoslané online prihlášky. Preberanie prebehne za prísnych hygienických opatrení (rúška, rukavice, vlastné pero) podľa priloženého harmonogramu, ktorý je nutné dodržiavať. 

            Podrobnejšie inštrukcie Vám budú zaslané na e-mail uvedený v prihláške.

            Harmonogram_prvaci.docx​​​​​​​


        • Elektronická prihláška do materskej školy
          • Elektronická prihláška do materskej školy

          • Vážení rodičia,

            dnes bola sprístupnená online elektronická prihláška na zápis do materskej školy v Krušetnici. Ak chcete, aby Vaše dieťa navštevovalo v budúcom školskom roku materskú školu, je potrebné vyplniť túto prihlášku s doloženým rodným listom (príloha súboru v prihláške) do 31.5.2020

            Potvrdenie od lekára pre dieťa je nutné odovzdať do 4 týždňov od skončenia mimoriadneho prerušenia školského vyučovania priamo v MŠ Krušetnica.

            Prihlášku vypĺňa zákonný zástupca dieťaťa len v tom prípade, ak dieťa ešte nenavštevuje našu materskú školu.

            Prihlášku môžete vyplniť tu: prihláška

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje