• Oznam
          • Oznam

          • Milí rodičia,

            snažíme sa, aby náš školský areál bol atraktívny a spĺňal bezpečnostné požiadavky. Viacerí navštevujete ihriská, ktoré pred Vami nezamykáme.

            Preto Vás prosíme, nepohybujte sa po celom areáli školy. Dozerajte na svoje deti, aby neničili informačné tabule, nešplhali sa po stromoch, kríkoch, ale aj altánku.

            Na odpadky prosím, používajte smetné koše.

            V celom areáli školy IHRISKÁ platí prísny zákaz FAJČIŤ.

            Prosíme Vás, rešpektujte pravidlá, len tak si zachováme v dobrom stave to, čo už máme pekne vybudované.

             

            M.Olešová, riaditeľka ZŠ s MŠ Krušetnica

          • Hodina biológie so včelárkou

          • Žiaci 6.A a 6.B  mali zaujímavú hodinu biológie o včelách 🐝🐝🐝.  Naša pani asistentka Marta Kostolňáková  je aj chovateľkou včiel. Porozprávala žiakom ako včielky žijú, ako sa vyvíjajú, čo všetko produkujú. Doniesla im ukázať rámiky prázdne aj plné vyplnené bunkami. Mohli ochutnať peľ a dozvedieť sa ako ho včielky zbierajú a koľko vitamínov a minerálov obsahuje. A aký je význam včiel ? Sú významné opeľovače, produkujú med, vosk, peľ, materskú kašičku, včelí jed, ktoré majú významné postavenie v liečiteľstve, farmácii a kozmetike.

          • Európsky týždeň športu

          • Ani po vyučovaní nezaháľame! V rámci Európskeho týždňa športu sme sa vybrali na cyklovýlet k 7 prameňom do Zimnej doliny v Oravskej Lesnej. Siedmaci a ôsmaci vytiahli bicykle a vydali sa za poznaním. Čakalo na nich 32 kilometrov po lesných cestách a cestičkách, ale to ich neodradilo. S úsmevom a pohodou, no i s troškou potu zvládli blato, skalky i prašné cesty. Prispelo k tomu i krásne slnečné počasie. Vydarené poobedie, ktoré si zaslúži repete.

          • PASOVANIE PRVÁČIKOV a PIATAKOV

          • Dňa 6.10.2023 sa na našej škole udiala veľká udalosť- PASOVANIE PRVÁČIKOVPIATAKOV. Ako po iné roky, tak aj tento rok úlohy pasovania sa ujali naši deviataci. Po zložení sľubu, kde sa všetci zaviazali svojim učiteľom a rodičom o zodpovednom plnení svojich povinností, mohli byť prijatí do „cechu školského“ našej Základnej školy v Krušetnici. Postupne po jednom predstúpili pred „robotníka“ J a sľubom na valašku boli pasovaní modrou ceruzkou. Aby na tento deň nezabudli, museli splniť aj pár úloh. Umyť sa v miske s múkou, zjesť pripravenú špecialitku a zapiť ju čarovným nápojom. Nakoniec dostali pamätnú medailu so sladkou odmenou.  Po slávnostnom ceremoniáli začala diskotéka, ktorú sprevádzali zábavné hry. Všetci víťazi boli ocenení sladkosťou.

            Veľká vďaka patrí našim deviatakom, ktorí sa ochotne a radostne pripravovali, tešili sa na deti a svojich úloh sa zhostili veľmi zodpovedne. Isto potešili svojich najmladších spolužiakov, ktorí za pár rôčkov budú možno pripravovať túto slávnosť pre nových prváčikov. Patrí im veľká pochvala.

            Naši milí prváci a piataci, želáme vám, aby sa vaše túžby splnili, aby ste sa v škole dobre cítili, aby ste okrem vedomostí zažili kopec radosti z objavovania, ale aj spokojnosti z dobrej práce. Hoci zdolávanie prekážok občas trochu bolí, vydržte to. Veď to za to stojí!

          • Plenárne ZRPŠ

          • Včera (5.10.) sa uskutočnilo plenárne ZRPŠ. Veľmi nás potešila veľká účasť rodičov na rodičovskom združení. Okrem zhodnotenia výchovno-vzdelávacích výsledkov  a hospodárenia školy, sa riešili aj problémy v škole so správaním žiakov. Na rodičovské združenie bola pozvaná aj Mgr. Eva Murínová, pracovníčka ÚPSVaR, kde pracuje ako koordinátorka ochrany detí pred násilím. Sme veľmi radi, že toto pozvanie prijala a predstavila rodičom najväčšie problémy týkajúce sa detí v našom okrese, pretože prevencia je veľmi dôležitá, a mnohokrát ani nevieme, čo deti robia vo voľnom čase so svojimi kamarátmi. Ukázala rodičom najväčšie nástrahy a ako postupovať pri riešení niektorých problémov. Po plenárnom ZRPŠ sa uskutočnili triedne rodičovské združenia.

            Ešte raz chceme poďakovať rodičom za hojnú účasť a záujem rodičov a veríme, že spolupráca rodičov - žiakov - školy bude aj naďalej napredovať v pozitívnom smere.

          • Informačná výchova v školskej knižnici

          •    Počas mesiaca september sa uskutočnila Informačná výchova v školskej knižnici pre žiakov 1., 5.A a 5.B ročníka. Žiaci boli poučení o práci a správaní sa v školskej knižnici. Zároveň boli pasovaní za čitateľov, dostali nové čitateľské preukazy a následne si realizovali prvé výpožičky kníh. Dúfame, že naši noví žiaci – čitatelia budú radi navštevovať školskú knižnicu , čítať  a zapájať sa do všetkých aktivít.

          • Turistická vychádzka na vyhliadkovú vežu v Krušetnici

          • V druhý októbrový deň sa žiaci ročníkov 1.-4. vybrali na turistickú vychádzku na vyhliadkovú vežu v Krušetnici. Spoločné stretnutie žiakov bolo o 13.15 pri škole. Pri vychádzke si žiaci všímali náučné tabule, kŕmidlá pre zvieratá, jesenné kvety na lúkach. Výhľad na okolitú krajinu bol úžasný. Naši turisti vyšli na kopec Grapa a tam si aktívne oddýchli – spapali prinesené jedlo a nápoj, videli znak Krušetnice i znak Slovenskej republiky. Smelí vyšli aj na vežu po strmých schodoch, žiaci napísali pekný pozdrav do Knihy návštev. Potom naše kroky smerovali po hrebeni ku Kaplnke Sedembolestnej Panny Márie Patrónky Slovenska. Pannu Máriu sme pozdravili spoločnou modlitbou a zvonením na zvone. Turisti si chvíľu oddýchli v altánku. Potom sme sa vybrali na cestu domov. Cesta bola náročná, ale naši malí turisti pod vedením p. učiteliek všetko zvládli. Príjemne unavení sme sa všetci vrátili domov. Ďakujeme všetkým, ktorí túto peknú aktivitu zrealizovali, aj všetkým malým turistom, ktorí sa turistiky zúčastnili.

          • Pasovanie prváčikov a piatakov

          • Milí rodičia, žiaci,
            pozývame Vás na pasovanie našich prváčikov a piatačikov, ktoré už tradične organizujú naši deviataci. Akcia sa uskutoční v piatok od 13.30. 

        • Plenárne ZRPŠ
          • Plenárne ZRPŠ

          • Milí rodičia, 

            dňa 5.10.2023 sa uskutoční v budove ZŠ s MŠ Krušetnica plenárne rodičovské združenie so začiatkom o 15.00. Po plenárnom ZRPŠ budú prebiehať triedne rodičovské združenia. Všetkých Vás srdečne pozývame. Účasť potrebná.

        • Zmena poplatkov v MŠ a ŠKD
          • Zmena poplatkov v MŠ a ŠKD

          • Milí rodičia,

            Obecné zastupiteľstvo obce Krušetnica na základe originálneho výkonu samosprávy podľa §6 ods. 1 zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov vydalo DODATOK č. 2, ktorým sa mení VZN č. 4/2022 o určení výšky finančných príspevkov na čiastočnú úhradu nákladov na výchovu a vzdelávanie  a nákladov spojených so stravovaním v školách a školských zariadeniach, ktorých zriaďovateľom je Obec Krušetnica nasledovne:

            §3 Príspevok za pobyt dieťaťa v materskej škole, ods. 1, mení nasledovne: Za pobyt dieťaťa v materskej škole prispieva zákonný zástupca dieťaťa na čiastočnú úhradu výdavkov materskej školy sumou 20 € mesačne za jedno dieťa.

            §4 Príspevok na činnosť školského klubu detí, ods. 1 mení nasledovne: Zákonný zástupca dieťaťa prispieva na činnosť školského klubu detí sumou 10 € mesačne za jedno dieťa.

            Tieto poplatky sú platné od 1.10.2023

            Dodatok_c._2_k_VZN_42022_o_urceni_vysky_FP_na_ciastocnu_uhradu_nakladov_na_vychovu_a_vzdelavanie.pdf

        • Školské ovocie
          • Školské ovocie

          • Milí rodičia, žiaci,

            od zajtra sa znova spúšťa projekt Školské ovocie. Žiaci budú dostávať každý utorok ovocie podľa sezóny a dostupnosti. Tešíme sa, že žiaci budú opäť dostávať prísun vitamínov, ktoré sú hlavne v tomto ročnom období veľmi dôležité.

          • Účelové cvičenie pre II. stupeň

          • Dňa 28. septembra sa žiaci II. stupňa zúčastnili Účelového cvičenia, ktoré bolo zamerané na pobyt a pohyb v prírode. Počas slnečného dopoludnia žiaci pod vedením triednych učiteliek absolvovali turistickú trasu smerom do Lomnej k priehrade. Počas nej pozorovali premeny jesennej prírody, množstvo vtáctva v okolí rieky, pasúce sa kone a veľa ďalších zaujímavostí. Po desiatovej prestávke nasledovala cesta späť do Krušetnice. Trasa bola nenáročná, žiaci ju zvládli veľmi dobre, zdokonalili svoje turistické zručnosti a hlavne trávili čas v príjemnom prostredí našej krásnej prírody.

          • Predvianočný Londýn 10.12 – 14.12

          • Milí rodičia, žiaci,

            pripravujeme (podľa záujmu) návštevu predvianočného Londýna pre žiakov 2. stupňa ZŠ našej školy.

            Londýn s jeho neopakovateľnou vianočnou atmosférou. Adrenalínový zážitok na vyhliadkovom kolese London Eye v Londýne a zábava vo veľkom akváriu podmorského sveta v Brightone.

            Program:  

            1. Deň: Odchod v ranných hodinách z nástupného miesta Krušetnica smer Česká republika, Nemecko, Belgicko, Francúzsko.

            2. Deň: V skorých ranných hodinách príjazd do prístavu mesta Calais. Po pasovom odbavení odchod na trajekt do Doveru. Plavba loďou. Pokračovanie v ceste do Londýna – presun lanovkou a DLR vláčikom do centra metropoly. Prechádzka okolo Tower of London, Tower Bridge, výhliadka Garden at 120. Ďalej prechádzka okolo The monument, Borough Market, divadla The GLobe k St. Paul´s Cathedral. Cesta metrom späť k autobusu.

            20:00 stretnutie s rodinami v Londýne, večera.

            3. Deň: celodenná návšteva známeho prímorského mesta Brighton – prechádzka po pobreží, návšteva zábavného móla Palace Pier, prehliadka mesta, kráľovského paláca Royal Pavilion, podmorského akvária Sea Life Centre, 162 m vysokej výhliadkovej veže British Airways i360, prechádzka uličkami The Lanes s možnosťou nákupov.

            19:00 návrat do rodín, večera.

            4. Deň: Návšteva Londýna – plavba loďkou do centra metropoly, jazda na výhliadkovom kolese London Eye. Ďalej prechádzka okolo Houses of Parliament, Westminster Abbey, Downing Street, Trafalgar Square, Piccadilly Circus k Buckingham Palace.

            Večer príchod do prístavu Calais, nočný prechod Európou.

            5. Deň: príchod domov vo večerných hodinách

            Cena:  330€*

             

             V cene je zahrnuté: doprava luxusným autobusom, 2 x trajekt Calais – Dover – Calais (prípadne prejazd Eurotunelom), 2 x ubytovanie v hostiteľských rodinách po 2-5 žiakoch v jednej rodine, plná penzia (raňajky, obed formou balíčka, večera), pedagogický dozor, turistický sprievodca, cestovné poistenie (včítane poistenia storna zájazdu), poistenie CK proti úpadku.

            V cene nie je zahrnuté:

            • súčasť dopravy v Londýne – lanovka 7€, loďka 8€, metro 7€
            • výhliadkové koleso London Eye 17€, podmorské akvárium Sea Life Centre v Brightone 11€
            • vstupné bude upresnené na základe vstupov pre rok 2024

            Je potrebné si so sebou vziať:

            • platný cestovný pas (klasická doba vybavenia 30 dní)
            • vreckové min. 50 GBP (58 Eur)

            Záujemcovia o školský zájazd:

            • sa do 5.10. záväzne prihlásia u pani učiteľky Balákovej alebo Košutovej
            • cena 380 sa bude platiť v dvoch splátkach I. do 13.10, II. do 10.11 alebo jednorázovo
          • Pripravujeme....

          • Milí rodičia, žiaci,

            pri príležitosti týždňa športu pripravujeme Cyklovýlet ku 7 prameňom do Zimnej doliny. Záujemcovia sa prídu nahlásiť do riaditeľne, potrebná je prilba a funkčný bicykel.

        • Oznam
          • Oznam

          • Vážení rodičia, žiaci,

            Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Krušetnica oznamuje, že zajtra, dňa 29.9.2023, bude skrátené vyučovanie do 10.30 z organizačných dôvodov. Školský klub detí funguje v nezmenenom režime.

            Prajeme Vám príjemné prežitie tohto sviatočného dňa.

        • Súťažný program S Kamarátkou Energiou
          • Súťažný program S Kamarátkou Energiou

          • Dnes sa u nás uskutočnil atraktívny súťažný program. Na návštevu k nám prišla kamarátka Energia s tetou Etou. Program bol pripravený pre žiakov 5. a 6. ročníka na školskom ihrisku. V areáli školy žiakov čakalo šesť tematických stanovíšť, na ktorých sa deti v tímoch striedali. Najskôr sa niečo naučil a potom si vedomosti preverili prostredníctvom súťažných disciplín. Celé dopoludnie vládla medzi žiakmi super súťaživá atmosféra, no   neboli odmenení len jednotlivci, za super svoje výkony, ale ceny sa ušli každému žiakovi. 

            Program pre žiakov  pripravila  Slovenská inovačná a energetická agentúra, ktorá je príspevkovou organizáciou Ministerstva hospodárstva SR, v rámci národného projektu financovaného z európskych a štátnych zdrojov z Operačného programu Kvalita životného prostredia. Tetu Etu, ktorá po celý čas našich žiakov sprevádzala rôznymi úlohami, stvárnila výborná slovenská herečka a speváčka Zuzana Haasová. Veľmi pekne ďakujeme za skvelú atmosféru, skvelé ceny a nezabudnuteľný zážitok.

          • Modlitba ruženca v škole

          • Deti pomáhajú deťom je hlavné heslo Misijného zrnka. Misijné zrnko je modlitbové spoločenstvo detí, ktoré sprevádza vedúci a tvoria ho deti, ktoré sa modlia ruženec za pápeža, za misie a za misionárov celého sveta. Aj naši žiaci sa zapojili do tejto misijnej pomoci svojim hladujúcim a trpiacim  rovesníkom vo svete. V utorky po vyučovaní o 13:30 sa žiaci, ktorí majú chuť a vôľu, modlia v škole modlitbu ruženca za chudobné deti na celom svete pod vedením p. uč. Chudobovej. Ak chceš aj Ty modlitbou vyprosiť pomoc pre najmenších a najzraniteľnejších, si vítaný.

        • Účelové cvičenia pre 5.-9.roč.
          • Účelové cvičenia pre 5.-9.roč.

          • Zajtra, t.j. 28.9.2023, sa uskutoční účelové cvičenie pre druhý stupeň našej školy. Je potrebné vhodne sa obuť (nepremokavá obuv), športovo sa obliecť, vziať si pokrývku hlavy, desiatu a pitný režim. Stretneme sa ráno o 7:30 pred školou. Absolvujeme turistickú trasu smer Lomná – priehrada, a z toho dôvodu je možnosť odhlásiť z obedov žiakov z Lomnej, ktorí sa už nebudú chcieť vracať naspäť do Krušetnice. Predpokladaný návrat je o 12:00 hod.

            Prosím žiakov, aby zajtra neprišli do školy na bicykli!

          • Oravská šachová liga

          • Dňa 22.9.2023 sa naši žiaci zúčastnili Oravskej šachovej ligy v Cirkevnej základnej škole sv. Gorazda v Námestove. Podarilo sa im pri silnej zostave 80 hráčov získať medailové umiestnenia. Anton Brčák žiak 4. ročníka získal 2. miesto, Lucia Floreková žiačka 3. ročníka získala 2. miesto, Michaela Kytašová žiačka 8. ročníka získala 2. miesto, Alica Feniková žiačka 5. ročníka získala 2. miesto, bratia Kocúrovci Šimon a Mário žiaci 9. ročníka získali 3. miesto. Srdečne im blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalších súťažiach.

          • Beseda so slovenskými spisovateľmi

          • Naša školská knižnica je opäť bohatšia. Do zbierky kníh pre žiakov i učiteľov pribudli vzácne diela – knihy s venovaním a podpismi autorov 📚📚📚📚. Ako je to možné? Čo sa udialo?

            22.septembra 2023 si v našej škole dali „rande“ slovenskí spisovatelia pre deti a mládež Zuzana Kuglerová, Danica Dragulová-Faktorová i slovenský aforista a spisovateľ Ondrej Kalamár. K nim sa pripojil náš oravský rodák Medard Slovík, básnik a prozaik. Naši šikovní piataci a šiestaci ich privítali zdramatizovanou časťou rozprávky a divadielkom z tvorby Zuzky Kuglerovej, s ktorou sa stretli na hodinách literatúry. Deviataci zase vtipným dialógom s aforizmami. Žiaci hosťom kládli otázky, na ktoré humorne, ľahko, spontánne a zároveň pútavo odpovedali.

            Pán Kalamár nám vyzradil tajomstvá mnohých jeho inšpirácií, ukázal, ako vyzerá konkrétne jeho tvorivé písanie. Starším žiakom zaujímavo rozprával životný príbeh Joža Urbana. Svoje vystúpenie spestril ukážkou filmu o tomto básnikovi. Žiaci mali možnosť vidieť vzácnu fotku, ktorá sa stala inšpiráciou textu piesne Voda, čo ma drží nad vodou.

            Pani spisovateľka Zuzka s mladšími žiakmi debatovala o povestiach, bájach, mýtoch a majstrovsky prečítala ukážky svojich diel. Medard Slovík druhákom, tretiakom a štvrtákom rozprával o svojej knihe Goral Karol a zázračná bylina, ktorá sa hrdí titulom Najkrajšia kniha Oravy za rok 2020.

            Tým najmenším, predškolákom a prvákom, venovala pozornosť pani spisovateľka Danica Dragulová-Faktorová, ktorá sa venuje písaniu poézie, prózy nielen pre deti ale i dospelých, literatúre faktu, odbornej literatúre a aj ilustrácii detskej literatúry. Žiaci 1. stupňa odchádzali zo stretnutia s darčekom – časopismi Zvonček, Maxík a Enviráčik. Pani Danica prvostupniarom rozprávala, ako tieto časopisy vnikajú, čo všetko je potrebné, aby sa dostali k žiakom s hodnotným a pútavým obsahom, krásne farebne ilustrované.

            Všetci sme prežili inšpirujúce doobedie.😊😊😊 Opäť sa potvrdilo, že čas strávený so vzácnymi ľuďmi a knihami ubieha nesmierne rýchlo. Veríme, že sa opäť niekedy stretneme. Dovtedy sú naši literárni hostia s nami prostredníctvom ich kníh v knižnici. 📖📖📖

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje