• Deň Zeme
          • Deň Zeme

          • Milí rodičia, žiaci,

            nakoľko sa plánovaná akcia ku Dňu Zeme 🌍 Upracme Svet Upracme Slovensko nemohla uskutočniť v plánovanom termíne kvôli nepriaznivému počasiu, presúva sa termín na utorok 30.4.2024.

            Keďže našu školu navštevujú deti z dvoch obcí z Krušetnice a z Lomnej, preto aj upratovanie bude prebiehať súbežne v obidvoch obciach naraz. Žiaci pod vedením učiteľov budú mať presne vyčlenené časti obce, ktoré budú upratovať. Spolupracujeme aj s obecnými úradmi v Lomnej a Krušetnici, ktoré nám poskytnú vrecia , vyzbieraný odpad dávame na dohodnuté miesta, odkiaľ to odvezú pracovníci obecného úradu. Kto by sa chcel k nám pridať , začíname o 8.00 do 12.00 , budeme sa tešiť ak nám pomôžete, alebo upozorníte nás, kde treba čistiť.

          • PODÁVANIE ŽIADOSTÍ O PRIJATIE DIEŤAŤA DO MATERSKEJ ŠKOLY

          •  Žiadosť o prijatie  do materskej školy na školský rok 2024/2025 sa podáva v čase :

            od 1.mája do 31.mája 2024.

            Dieťa sa na predprimárne vzdelávanie prijíma na základe žiadosti zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia, ktorú podáva riaditeľovi materskej školy spolu s potvrdením o zdravotnej spôsobilosti od všeobecného lekára pre deti a dorast; potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa obsahuje aj údaj o povinnom očkovaní dieťaťa.

             

            Zákonný zástupca si môže tlačivo vyzdvihnúť priamo v materskej škole, alebo stiahnuť na webovej stránke mš: www.mskrusetnica.edupage.org

             

            Žiadosť musí byť potvrdená  detským lekárom (ak dieťa navštevuje aj iného odborného lekára alebo má akékoľvek zdravotné problémy je nevyhnutné o tom informovať ZRŠ pre MŠ), taktiež musí obsahovať aj údaj o povinnom očkovaní dieťaťa.

             

            K žiadosti je potrebné doložiť kópiu rodného listu dieťaťa.

             

            Žiadosť musí byť podpísaná oboma rodičmi a odovzdaná najneskôr do 31.mája 2024 zástupkyni RŠ pre MŠ.

             

            Žiadosť tu: Ziadost_2024_-_2025.pdf

             

            Podmienky prijatia dieťaťa do MŠ:

            • podľa § 59 školského zákona č.245/2008 Z.z.budú prednostne prijaté deti (dovŕši 5 rokov veku do 31.8.2024), pre ktoré je plnenie predprimárneho vzdelávania povinné. Povinné predprimárne vzdelávanie plní dieťa formou pravidelného denného dochádzania v pracovných dňoch v rozsahu najmenej štyri hodiny denne.
            • deti, ktoré dovŕšili 6 rok veku, bol im odložený začiatok plnenia povinnej školskej dochádzky a budú pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávania 
            • deti, ktoré majú právo na prijatie na predprimárne vzdelávanie, podľa predpisov účinných od 1. septembra 2023, má na školský rok 2024/2025 len dieťa, ktoré dovŕši 4 roky do 31. augusta 2024. Právo na prijatie na predprimárne vzdelávanie podľa predpisov účinných od 1. septembra 2023 na školský rok 2024/2025 sa uplatňuje podaním žiadosti o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie v čase od 1. mája 2024 do 31. mája 2024
            • ďalej deti podľa postupnosti – 3 ročné deti.

             

            ​​​​​​Ostatné podmienky prijatia dieťaťa do MŠ:

             V osobitných prípadoch možno žiadosti o prijatie vyhovieť bez použitia predchádzajúcich kritérií, napr.:        

            • deti, ktorých súrodenci už navštevujú danú materskú školu,
            • deti, ktoré doposiaľ nie sú prijaté do inej materskej školy,
            • podľa kapacitných možností materskej školy aj deti od dovŕšenia dvoch rokov veku, ktoré majú osvojené hygienické a samoobslužné návyky a sú primerane samostatné (dieťa nemá plienky, fľašu, cumlík, samostatne sa naje lyžicou, napije sa z pohára, používa WC, umyje si ruky, oblečie si základné časti odevu, obuje sa).

                                                                                                                                                                                                       

            Písomné rozhodnutie o prijatí alebo neprijatí dieťaťa do MŠ oznámi riaditeľ ZŠ s MŠ Krušetnica najneskôr do 30.06.2024.

          • Beseda o nelátkových závislostiach pre rodičov

          • Milí rodičia, dňa 26.4.2024 (piatok) o 15.00 sa uskutoční beseda pre rodičov žiakov 6.-9. ročníka, ktoré bude zamerané aj na problémy žiakov v pubertálnom období a na nástrahy, ktoré na ne číhajú. Súčasťou rodičovského združenia bude aj prednáška + beseda s p. Jánom Pjentekom, ktorí sa rozhodol robiť osvetu po školách a prezradiť veci a nástrahy, o ktorých ani len netušíme. Je zároveň autorom knihy : On a jeho anjel: Gambler a zároveň organizátorom projektu: PRÍPAD CHAMELEÓN. Sám prešiel týmto druhom závislosti a chce poukázať, ako môžeme týmto negatívnym javom nejako zabrániť, prípadne ich spomaliť, pretože najviac ohrozenými sú práve naše deti. Súčasťou je aj možnosť informovať sa u triednych vyučujúcich o výchovno-vzdelávacích výsledkoch žiakov za 3. štvrťrok. Účasť je potrebná.

            Samozrejme, pozývame aj ostatných rodičov, ktorí majú záujem sa tejto prednášky zúčastniť. Všetci ste srdečne vítaní.

          • Zbierka pre OZ Oravský ňufáčik a Deň Zeme

          • Dnes ukončujeme Zbierku na pomoc psíkom a mačičkám 🐶🦊z OZ Oravský Ňufáčik . Ďakujeme všetkým, ktorí akoukoľvek formou prispeli zvieratkám v núdzi.❤️❤️❤️❤️ Aj na foto môžete vidieť, že naprázdno neobídu, a určite aj finančne sa pomôže.😉 Dnes bude odovzdaná nielen uzamknutá pokladnička, granulky, podstielka, konzervy a kapsičky, ale aj rôznorodé výrobky ku dňu Zeme 🌍z recyklovaných materiálov, ktoré budú vystavené na akcii Deň Zeme v Námestove pred Domom kultúry v Námestove vo štvrtok, 25.4.2024, v doobedňajších hodinách. Všetkým naozaj úprimne ďakujeme. 😘😘😘

        • Prednáška o nelátkových závislostiach
          • Prednáška o nelátkových závislostiach

          • Dnes našich deviatakov navštívil pán Ján Pjentek / Ian P Vavrec /, ktorý je autorom knihy 📖: On a jeho anjel: Gambler a zároveň organizátorom projektu: PRÍPAD CHAMELEÓN, ktorý sa 6.4.2024 uskutočnil v Námestove. Navštívil na Orave už mnoho škôl s témou nelátkových závislostí /počítačové hry-soc.siete-hazard/. Sám si prešiel závislosťou a snaží sa robiť osvetu po školách a hovoriť so žiakmi aj pedagógmi (mnohokrát aj s rodičmi) ohľadom nelátkových závislostí, ktoré sú nenápadné a začínajú už v detskom veku. Pripravujeme aj rodičovské združenie zamerané na túto tému, lebo prví, ktorí dokážu odhaliť a zabrániť takémuto druhu závislosti, sú práve rodičia. Prednáška bola poučná nielen pre žiakov, ale aj pre nás, ako pedagógov a veru, mnoho pojmov a výrazov sme počuli prvýkrát (čo sa ale nedá povedať o našich deviatakoch). Veríme, že si vezmú k srdcu, čo sa dnes dozvedeli a zvolia si v živote tú správnu cestu. Ďakujeme. 🙏🙏🙏

          • Deň narcisov

          • Včera sa uskutočnila zbierka Deň narcisov , ktorá je venovaná onkologickým pacientov. Poverené dievčatá prešli nielen po našej Základná škola s materskou školou Krušetnica 83, ale aj po obci. Vyzbieralo sa krásnych 400€, ktoré pomôžu pri liečbe pacientov aj výskume tejto zákernej choroby. Veľké ĎAKUJEME 🙏🙏🙏🙏 všetkým, ktorí prispeli. 🥰🥰🥰🥰

        • Zelená škola  - ako sme pracovali
          • Zelená škola  - ako sme pracovali

          • Dnes sme s členmi kolégia Zelenej školy predstavili žiakom činnosť a aktivity, ktoré sme plnili v rámci dvojročného certifikačného obdobia. Naša téma bola Zeleň a ochrana prírody a v rámci tejto témy sme plnili úlohy, ktoré sme mali v akčnom pláne. Väčšinu úloh sme splnili: učíme vonku, keď to dovolí počasie, prikrmujeme vtáčiky v zime, kosíme inak, časť trávnika necháme nepokosenú pre hmyz. Staráme sa o bylinkovú špirálu  a z nazbieraných bylín varí pani zdravotníčka deťom čaj.

        • Deň narcisov
          • Deň narcisov

          • Milí rodičia, žiaci,

            zajtra, dňa 18.4.2024, sa už tradične pripomína Deň narcisov, ktorý je dňom boja proti rakovine. Tento deň sa nesie v žltej farbe umelých a živých narcisov na podporu všetkých, ktorí čelia tejto zákernej chorobe. Zakúpením kvietku dobrovoľnou čiastkou môže každý vyjadriť svoju spolupatričnosť a podporu onkologickým pacientom. Finančná zbierka sa vracia verejnosti späť vo forme financovania programov a projektov na podporu onkologických pacientov i širšej verejnosti. Dobrovoľníci z našej školy budú chodiť po dedine od 9.00 do 12.00 hodiny. Všetkým, ktorí prispejú, vopred ďakujeme.

          • Zápis do 1. ročníka základnej školy

          • 15. apríl 2024 sa stal dňom Zápisu našich predškolákov do 1. ročníka základnej školy. Zápis prebiehal od 13.00 v našej škole v 1.a v 2. triede. Všetkých privítal p. starosta Jozef Dorušák a p. riaditeľka Mária Olešová.

            Pre predškolákov sme pripravili Rozprávkový zápis, počas ktorého ich sprevádzali rozprávkové postavičky dvojičky Danka a Janka, Pat a Mat, čarodejník Harry Potter s pomocou žiačok 5. a 6. triedy, ktoré si pripravili zaujímavý úvod zápisu. Nasledoval test predškolákov, v ktorom sme overili ich vedomosti v poznávaní farieb, tvarov, písmen, čísel, v orientácii v pracovnom liste a v priestore. Každá rozprávková postavička im prečítala jednu úlohu, ktorú následne urobili.

            Po teste boli na školskej chodbe pripravené ďalšie manipulačné úlohy na triedenie ovocia a zeleniny, fazule a hrachu, stavba z kociek- ako domček pre rozprávkové postavičky. Následne sa deti odfotografovali pri fotiacej stene a v triede dostali odmenu za aktívnu prácu – pamätnú medailu, pamätný list, prvú knihu Ďuro a Muro idú do školy, darčeky od pána starostu. Všetkým ďakujeme za spoluprácu.

          • Pomoc zvieratkám pre OZ Oravský ňufáčik

          • Milí rodičia, žiaci,

            aj naša škola sa snaží pomáhať, keď sa dá. V Námestove bude dňa 25.4.2024 prebiehať pred Dom kultúry v Námestove akcia Deň Zeme, ktorá bude mať zaujímavý sprievodný program. Naši žiaci tam budú mať vystavené výrobky z recyklovaných materiálov pre pomoc našej Zemi. Bude tam aj stánok s veselými psíkmi z útulku. Preto chceme pomôcť aj zvieratkám bez domova 🐶🦊, lebo bez pomoci dobrých ľudí by to bolo veľmi ťažké.

            V našej škole je umiestnená uzamknutá pokladnička na zbierku pre opustené psíky a mačičky, o ktoré sa starajú dobrí ľudia z OZ Oravský Ňufáčik a mnohí dobrovoľníci, ktorí chodia psíky venčiť. Môžete prispieť ľubovoľnou sumou a pomôcť takto zvieratkám bez domova na veterinárne ošetrenie, krmivo a iné pomôcky. Samozrejme, môžete prispieť aj granulkami pre psíky/mačičky, kapsičkami pre psíky/mačičky, podstielkou pre mačičky. Vyzbierané peniažky spolu s krmivom alebo inými príspevkami odovzdáme OZ Ňufáčik 25.4.2025.

            Veľmi pekne ďakujeme všetkým za pomoc, aby aj zvieratká, ktoré nie svojou chybou ostali bez domova, mali pomoc od ľudí, ktorým nie sú ľahostajné. Ďakujeme ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

          • Kvalifikácia do okresného kola v malom futbale

          • Dňa 10.4.2024 sa na futbalovom ihrisku základnej školy Jána Vojtaššáka v Zákamennom uskutočnila kvalifikácia do okresného kola v malom futbale družstiev mladších žiakov Školský pohár SFZ v šk. roku 2023/2024. Žiaci našej školy boli súčasťou štyroch družstiev, ktoré sa zúčastnili tohto turnaja. Stretli tu veľa kamarátov a vytvorili veľa pekných herných akcií. Na postup to však nestačilo a obsadili štvrté miesto.  Vďaka chlapcom za reprezentáciu našej školy.

          • McDonal´d s Cup

          •    Naši žiaci roč. 1.-4. sa 9.4.2024 zúčastnili futbalového turnaja obvodné kolo McDonal´d s Cup v Zákamennom. Súťažili 4 družstvá – Zákamenné, Krušetnica, Novoť, Or. Lesná. Našu školu reprezentovali žiaci: Tobias Valek, Dominik Puvák – 1.A, Marco Liam Lučivňák, Jakub Janckulík, Boris Smolár, Adam Repôň, Peter Šimek – 2.A, Marián Makúch, Marko Bodorík, Jozef Alex Meško – 3.A. Futbalisti hrali a vybojovali si krásne 4. miesto. Najlepší brankár bol Jozef Alex Meško. Všetkým futbalistom ďakujeme za reprezentáciu našej školy.

             

          • Týždeň hlasného čítania

          •    Počas mesiaca kníh prebiehal v ročníkoch 1.-4. Týždeň hlasného čítania. V jednotlivých triedach čítali našim žiakom dospelí čitatelia knihu podľa vlastného výberu. Hlasné čítanie sa realizovalo každý deň 10 minút na hodinách čítania. Deťom sa aktivita páčila. Ďakujeme všetkým dospelým, ktorí našim deťom čítali a čítanie aj zdramatizovali.

          • Hrdinovia FAST

          • V tomto týždni sme úspešne ukončili vzdelávaciu aktivitu Hrdinovia FAST, v ktorej sa žiaci prvého stupňa počas piatich týždňov učili o mozgovej príhode, ktorá ohrozuje najmä ich milovaných starých rodičov. Stali sa z nich hrdinovia, ktorí sú schopní rozoznať príznaky tohto ochorenia a telefonátom na linku 112 vedia privolať pomoc. Teraz sú vyslaní na misiu - hovoriť o tom doma so svojimi rodičmi, aby v prípade potreby nestrácali čas, lebo práve oň pri tomto ochorení ide. Za ich nadšenie a aktívny prístup boli odmenení diplomami Hrdinov 112.

          • Geografia v teréne

          • Orientácia v teréne a na mape sveta, vytváranie 3D modelov ostrovov.

            Žiaci piateho ročníka na hodine geografie  mali za úlohu vytvoriť v prírode 3D model ostrova alebo model slepej mapy svetadiela. Žiaci sa rozdelili do skupín. Každá skupina si vybrala jednu úlohu a na školskom dvore vytvárali pomocou prírodnín rôzne modely a mapy. Žiaci využívali pri svojej tvorbe prírodné materiály, ktoré sa nachádzali v okolí školy. Na záver sme spoločne prešli všetky modely. Každá skupina opísala svoju úlohu alebo svoj model – princíp slepej mapy. Všetky skupiny vytvorili krásne diela na základe zvolenia si vlastnej témy.

          • Ekonomická olympiáda

          • Druhý ročník Ekonomickej olympiády pre základné školy, do ktorej sa zapojilo viac ako 6000 žiakov z 214 škôl z celého Slovenska, nám priniesol jedinečný pohľad na ekonomické vedomosti a schopnosti dnešnej mládeže. Krátka analýza výsledkov účastníkov ilustruje výraznú potrebu posilniť ekonomické vzdelávanie, keďže deti majú najväčšiu kapacitu sa učiť novým veciam a mladosť je obdobie života, kedy si vytvárame svoje finančné návyky.

            Len 9 % súťažiacich dosiahlo úspešnosť z testu viac ako 68 %. Pri bližšom pohľade na výsledky zistíme, že z celkového počtu 262 otázok (súťažiaci dostal 25 náhodne generovaných otázok, kde je vždy správna iba jedna odpoveď) dosiahli žiaci úspešnosť nad 75 % len pri 14 otázkach, zatiaľ čo pri 65 otázkach bola úspešnosť menej ako 25 %.

            Z našej školy do ekonomickej olympiády boli zapojení 2 žiaci: Marek Rončák a Viktória Mršťáková z 9.A a obstáli skutočne excelentne. V rámci Žilinského kraja  Marek Rončák  s 88 % bol siedmy a Viktória  s 84% trinásta.

          • Vnímajkovia

          • Marec je na Slovensku dlhé roky považovaný za mesiac kníh. Aj naša škola sa každoročne zapája do rôznych aktivít zameraných na podporu čítania. Jednou z mnohých je aj aktivita Vnímajkovia, do ktorej sa zapojili triedy 1. až 4. ročníka našej školy. Ide o príbehy detských postavičiek v rôznych životných situáciách. Prostredníctvom aktivít s jednotlivými Vnímajkami, rozprávkami sa deti učili vnímať a prijímať výnimočnosť. V stredu 27.4. 2024 sa nám deti predstavili krátkymi divadelnými predstaveniami o Vnimajkoch. Zistili sme, že môžme čítať knihy nielen, aby sme sa niečo naučili, ale aj stavali lepšími a robili svet krajší. Naše deti sú vnímavé na potreby druhých a radi robia dobré skutky. Ďakujem všetkým zúčastneným za ich krásne vystúpenia a pani učiteľkam za ich prácu a podporu. Spracovala Janka HVOĽKOVÁ (školský podporný tím)

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje