• Deviataci na výstave "Žili medzi nami"

          • Živí sa z histórie poučiť nechcú a mŕtvy nemôžu...

            Dňa 24.09.2024 sme so žiakmi deviateho ročníka navštívili výstavu "Žili medzi nami" o židoch, ktorí žili na Orave. Zbierka sa nachádza v Dome kultúry v Námestove. Dozvedeli sme sa zaujímavé informácie o rabínoch, ktorí pôsobili v Námestove, videli sme dobové fotografie synagógy v Námestove, Tvrdošíne a Trstenej, ale aj fotografie obradných predmetov ako tóra, svietnik, chanuka. Sú tam pútavé príbehy niektorých židovských rodín, ktoré skončili tragicky počas druhej svetovej vojny. A nakoniec fotografie židovského cintorína v Námestove. Je to memento pre nás všetkých, aby tieto tragické príbehy už nikdy neopakovali.

          • Zbierka Biela pastelka

          • Chceme pekne poďakovať všetkým, ktorí prispeli na zbierku pre nevidiacich a slabozrakých. Dievčatá Miška Kytašová a Sofia Ovšáková vyzbierali 235 eur. Deťom v triedach zaviazali oči, aby si vyskúšali, aké to je, keď máte poruchu zraku. Navštívili aj nevidiacu pani z našej obce Elenu Makúchovú , ktorá im porozprávala, ako prišla o zrak, a aj napriek tomu vychovala šesť detí. Silu jej dáva hlavne viera v Boha a humor, ktorý ju neopúšťa ani vo vyššom veku. Ešte raz všetkým veľké ďakujem. 🥰🥰🥰

          • Kurzy anglickej komunikácie

          • V prípade záujmu o kurzy anglickej komunikácie sa od dnes 20. 9. do 27. 9. 2024  môžete registrovať cez internetový formulár: https://forms.gle/noqm1EXuyTcXxfHc7 alebo na tel. čísle 0948 023 482.

            Miesto a čas konania klubov a kurzov upresní lektorka po skončení registrácie priamo záujemcov resp. zákonných zástupcov záujemcov. Pre deti zo ZŠ budú lekcie prebiehať priamo v budove našej ZŠ.

            Otvorenie skupín pre deti podľa úrovne ANJ resp. veku / ročníka je podmienené počtom min. 6 max. 8 záujemcov na 1 skupinu.

            Bližšie info na plagátiku. 

          • Zbierka Biela pastelka

          • Zajtra (20.9.2024) sa uskutoční verejná zbierka Biela pastelka v našej obci. Dievčatá zo žiackej školskej rady budú zbierať dobrovoľné príspevky nielen v škole, ale aj v obci. Ďakujeme, za akúkoľvek pomoc a príspevok.

            Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá aj vďaka vašej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života. Biela pastelka patrí medzi 10 najväčších zbierok na Slovensku.

            Za akúkoľvek podporu vám ďakujeme.

          • Európsky týždeň mobility

          • Aj tento rok prebieha Európsky týždeň mobility od 16. - 22.9.2024. https://www.eurotm.sk/ Aj naša škola sa zapája do tejto peknej a prospešnej akcie. Žiaci chodia do školy pešo 🚶‍♀️🚶 alebo na bicykloch 🚴‍♀️🚴‍♂️, aby sme čo najviac prispeli nielen k enviromentálnej časti tohto projektu, ale aj rozhýbali naše telá v jesennom období. Nezabúdajte na dodržiavanie cestných a dopravných pravidiel a nosenie ochranných prostriedkov pri jazde na bicykli (prilby).

          • Simulácia biatlonu

          • Čoskoro aj u nás 😉😉😉😉

            Simulácia biatlonu https://www.facebook.com/biathlon.simulation Jedná sa o simuláciu behu na lyžiach a následná streľba z laserových pušiek. Kde? Všetko sa to organizuje v telocvični, kde budú rozložené dve stanoviská - skúšobná a súťažná strelnica. Na skúšobnej sa učia žiaci strieľať a potom prechádzajú na súťažnú. Tam už simulujú beh na lyžiach so streľbou. Kedy? 27.9.2024 v našej škole 😉😉😉

          • Škola 21.storočia

          • Oddychové zóny zavedené od tohto šk. roka sa tešia veľkej obľube. Bol vytvorený spravodlivý rozpis a žiaci sa učia rešpektovať navzájom a dodržiavať pravidlá. A my sa tešíme s nimi. :-) 

          • Účelové cvičenia pre II. stupeň – Ochrana človeka a prírody

          • Dňa 6. septembra žiaci 5. – 9. ročníka pod vedením triednych učiteliek absolvovali účelové cvičenia, zamerané na pobyt a pohyb v prírode. Nenáročná trasa viedla od základnej školy v Krušetnici smerom do Lomnej ku vodnej elektrárni. Zašli sme aj ku kaplnke, kde sme si oddýchli, urobili si desiatovu prestávku a tou istou trasou sme sa vrátili späť. Počas túry nám okolitá príroda ponúkala množstvo zaujímavostí a krásnych výhľadov. Prežili sme pekné slnečné dopoludnie, ktoré nás obohatilo o nové poznatky o našej prírode a okolí, v ktorom žijeme.

          • Krajinou cností

          • Ako moderná škola 21. storočia, ktorej jednou z výziev je aj budovanie pozitívnej sociálnej klímy školy teda, aby sa všetci – učitelia aj žiaci cítili v škole dobre, budovala sa spolupráca, ochota, rešpekt a pod., sa naša škola tento rok vydala cestou výchovy k cnostiam.

            Cnosti sú vnútorné kvality osobnosti, ktoré majú pozitívny vplyv na nás samých i na svet okolo nás. Sú naším vnútorným motorom meniť svet k lepšiemu.

            Záleží nám na tom, aby v dnešnej dobe, v ktorej sa presadzuje individualizmus a egoizmus, sme oveľa viac podporovali rozvoj človeka vnímavého, empatického, spravodlivého, zodpovedného, ktorý má svoj jasný názor a vie ho slušne vyjadriť.

            Každý mesiac sa bude niesť v duchu rozvíjania jednej cnosti:

            september – priateľskosť,

            október – ochota,

            november – zodpovednosť,

            december – štedrosť,

            január – vytrvalosť,

            február – nadšenie,

            marec – tvorivosť,

            apríl – pevná vôľa,

            máj – pracovitosť,

            jún – spolupatričnosť.

            Jednotlivé cnosti nevnímame oddelene, podporovaním jednej sa rozvíjajú aj ostatné. Kvôli prehľadnosti sú žiakom predkladané postupne.

            Výchova k cnostiam nie je moralizovanie

            Základnou pomôckou pri výchove žiakov k cnostiam sú karty cností. Spájajú v sebe obraz a slovo, vďaka čomu pomáhajú žiakom pochopiť význam abstraktných pojmov. Obraz ukazuje žiakom to, ako cnosť vyzerá v konkrétnom správaní alebo postoji človeka. Ďalšou pomôckou sú rôzne didaktické aktivity, ktoré majú napomáhať rozvíjať danú cnosť.

            Hlavnými koordinátorkami krajiny cností sú p. uč. Mgr. Adriána Chudobová a p. as. Mgr. Janka Hvoľková.

            Tento mesiac nás čaká priateľskosť. Hneď v utorok sme so žiakmi začali didaktické aktivity, ktoré boli zamerané na priateľskosť a dôležitosť priateľstva. A budeme v tom pokračovať celý mesiac.

        • Účelové cvičenie žiakov 5. - 9. ročníka
          • Účelové cvičenie žiakov 5. - 9. ročníka

          • Zajtra, dňa 6.9.2024, sa uskutoční účelové cvičenie pre žiakov 5.-9. ročníka. Stretneme sa o 7.30 pred budovou ZŠ. Prosíme žiakov, aby sa vhodne obliekli, obuli, vzali si so sebou pokrývku hlavy, desiatu a pitný režim. Žiaci, ktorí zo zdravotných dôvodov nemôžu absolvovať účelové cvičenie, ostávajú s dozorom v škole.

          • Prezentácia SŠ

          • Aj tento rok sa bude konať Prezentácia stredných škôl pre deviatakov základných škôl dňa 24.09.2024 so začiatkom od 12:30 pre žiakov a ich rodičov. Miesto konania ostáva nezmenené – Hviezdoslavovo námestie v Námestove.

          • Slávnostné zahájenie šk. roka 2024/25

          • Dnes sme slávnostne otvorili šk. rok 2024/2025. Školský rok začal už tradične slávnostnou omšou. Pokračoval príhovorom p. riaditeľky M. Olešovej, p. starostu Krušetnice J. Dorušáka a p. starostu Lomnej Ing. V. Ľubu. Osobitne privítali nových prváčikov aj piatakov z Lomnej, ktorí sa pridajú k našim piatakom a vytvoria nový tím. Taktiež k nám pribudli noví spolužiaci aj z iných spádových škôl, ktorých srdečne vítame. Pani riaditeľka zároveň zapriala všetkým úspešný štart a rodičom a učiteľom veľa trpezlivosti. Žiakov čakali aj novinky: ranné kruhy, oddychové zóny na hlavnej chodbe a prváčikov vzdelávanie podľa novej kurikulárnej reformy. Nakoniec sa žiaci presunuli so svojimi triednymi učiteľmi do svojich tried. 

            Veríme, že že školský rok 2024/25 bude plnohodnotný a čo najúspešnejší pre každého z nás.

          • Ranné kruhy

          • Ranné kruhy sú pravidelné, krátke stretnutia triedneho učiteľa/učiteľky so svojimi žiakmi a žiačkami pred začiatkom vyučovania.  Cieľom ranných kruhov je podporiť pripravenosť žiakov a žiačok na vyučovanie a vytvorenie bezpečného prostredia na zdieľanie pocitov a názorov.

            Aj naša škole chce byť školou 21. storočia, a preto súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu od tohto šk. roka 2024/2025 na našej škole budú ranné kruhy. Žiaci sa budú učiť sociálnym a komunikačným zručnostiam, ak je:

            • aktívne počúvanie,
            • formulovanie vlastného názoru,
            • rešpektovanie názoru druhých,
            • vystupovanie pred ostatnými,  
            • a trpezlivosti.

            Ranné kruhy budú prebiehať pred 1. vyučovacou hodinou každý pondelok a budú povinnou súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu v čase od 7:30 do 7:40 hod. Zúčastňuje sa ich celá trieda s triednym prípadne zastupujúcim učiteľom. Vyučovanie iba v tento deň (pondelok) bude začínať od 7.45. Začíname od 09. 09. 2024. 

            Už sa tešíme na stretnutia s vami.

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje