• Koncentračný tábor Osvienčim

          • Dňa 14.5. sa  žiaci 8. a 9. ročníka vybrali na ďalekú cestu do susedného Poľska, aby sa na vlastné oči presvedčili, v akých neľudských podmienkach tu väzni počas druhej svetovej vojny žili a umierali. A veru to, čo videli a počuli počas prehliadky, na nich hlboko zapôsobilo.

            Koncentračný tábor Osvienčim bol počas druhej svetovej vojny nemecký vyhladzovací tábor. Prenasledovaní boli predovšetkým Židia, Rómovia, sovietski zajatci, ale aj politickí odporcovia režimu. Väčšina našla svoju smrť v plynových komorách. História tábora siaha do rokov 1940 až 1945, kedy dochádzalo k masovým popravám. V Osvienčime zahynulo približne 1,5 milióna nevinných ľudí v plynových komorách, v dôsledku vyhladovania alebo ťažkých prác. Konali sa tu aj nehumánne experimenty. Najväčšiu vinu za experimenty nesie Josef Mengele.

            Tábory boli v Osvienčime dva. Ako prvý bol postavený v roku 1940 Auschwitz I. Pred vstupom do neho sa nachádza známy nápis Arbeit macht frei, ktorý by sme mohli do slovenčiny preložiť ako „práca oslobodzuje“. Pre nedostatočnú kapacitu bol postavený v Brezinke väčší komplex – Auschwitz-Birkenau, ktorý sa nachádza 3 km od dedinky Osvienčim. Zomrelo tu viac ako milión väzňov. Známa je tu aj rampa, kde sa ľudia pred príchodom delili, či budú väznení alebo ich život skončí priamo v plynovej komore. 

                        „Každý má právo na smiech, na život,“ ako nám povedala pani sprievodkyňa Janka. Celou cestou v autobuse nám rozprávala o Poľsku, a tak sme si mohli prehĺbiť naše vedomosti z histórie a geografie o mnohé ďalšie. Ďakujeme nielen jej za tieto slová, ale aj za úžasného pána šoféra, ktorý nás šťastlivo nielen priviezol a doviezol domov, ale aj všetkých nás pozval na vynikajúcu zmrzlinu. Ďakujeme veľmi pekne.

          • Prednášky od preventistu kapitána Mgr. T. Šándora

          • Dňa 15.5.2024 navštívil  našu školu preventista OR PZ v Dolnom Kubíne kapitán Mgr. Tibor Šándor, ktorý si pripravil pre našich žiakov poučné prednášky, ktoré prepojil s praktickými ukážkami a skutočnými príkladmi zo života policajnej praxe v oblasti Oravy a ich dôsledkami.  Pre žiakov 1. – 4. ročníka sa zameral na oblasť dopravnej výchovy. Žiakov ročníkov 5 až 7 poučil o internetovej gramotnosti a bezpečnosti na internetepre ôsmakov a deviatakov si pripravil prednášku o trestno-právnej zodpovednosti v oblasti nelátkových a látkových závislostí. Pomocou simulačných okuliarov, mohli žiaci vidieť ako sa správa človek pod vplyvom alkoholu. Prednášky boli veľmi poučné, za čo pánovi kapitánovi veľmi pekne ďakujeme.

          • Deň matiek

          • Dnes je krásny sviatočný deň. 🌞Ako každý rok, druhá májová nedeľa patrí našim mamkám, a preto sa aj my pripájame a posielame malý pozdrav pre všetky mamičky. ❤️❤️❤️

        • Mimoriadny oznam
          • Mimoriadny oznam

          • Prosíme rodičov našich žiakov, aby si prišli prevziať svoje deti do Kultúrneho domu v Krušetnici z dôvodu mimoriadneho zatvorenia Základnej školy v Krušetnici. ĎAKUJEME.

          • Deň matiek

          • “Materské srdce je zdrojom nekonečnej lásky a obetavosti, ktorá formuje a chráni nás po celý život.”

            Milé mamičky, babičky, prababičky,

            obec Krušetnica v spolupráci so ZŠ s MŠ Krušetnica Vás pozývajú na Deň matiek, ktorý sa uskutoční dňa 19.5.2024 (nedeľa) o 14.00 v Kultúrnom dome v Krušetnici. Žiaci našej školy si pre vás pripravili pekný program. Pripravené je aj občerstvenie. Všetci ste srdečne vítaní. 

        • Oznam
          • Oznam

          • Milí rodičia, žiaci, 

            zber papiera stále prebieha, ale prosíme Vás, aby ste hromadili papier zatiaľ u vás doma (z dôvodu nedostatku priestorov) a v júni bude znova zverejnený termín, kedy bude možné papier odovzdať. Ďakujeme.

          • Pit Stop- konferencia pre kresťanských učiteľov a pedagógov

          • 1.máj je Sviatok práce -  deň pracovného voľna, ktorý ale nebol voľným dňom pre naše pani učiteľky, ktoré sa zúčastnili konferencie zameranej na moderné vzdelávanie,  ktoré rozvíja odvahu pozývať Ježiša do školstva, pretože On je tou nádejou, On mení veci reálne. Bohatý duchovný program, ako aj odborné prednášky a workshopy  boli  zamerané  na obnovu síl v našej náročnej učiteľskej práci. Pit Stop pri pretekoch formúl je zastávka v boxoch, kde mechanici za krátky čas potrebujú urobiť potrebný servis na formuli, aby mohla ako nová ďalej súťažiť. Čas tejto konferencie bol takým časom aj pre nás pedagógov, pretože aj my slúžime nonstop, dnes bolo poslúžené nám. Ďakujeme.

          • Čistenie obcí

          • V utorok, okrem sadenia stromčekov, prebehlo aj čistenie oboch obcí - Krušetnice aj Lomnej. Žiaci prvého stupňa obriadili bylinkovú špirálu a školský pozemok, zasadili zeleninku 🥕🧄🧅🍅, všetko poliali a presunuli sa čistiť blízke okolie školy. Starší žiaci boli rozdelení podľa miesta bydliska a vyčistili obce Krušetnica aj Lomná. Deň bol krásny 🌞, a veru, bolo čo zbierať. Veríme, že takto upratané zostanú čo najdlhšie. 🍀🍀🍀

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje