• Predvianočný Londýn 10.12 – 14.12

          • Milí rodičia, žiaci,

            pripravujeme (podľa záujmu) návštevu predvianočného Londýna pre žiakov 2. stupňa ZŠ našej školy.

            Londýn s jeho neopakovateľnou vianočnou atmosférou. Adrenalínový zážitok na vyhliadkovom kolese London Eye v Londýne a zábava vo veľkom akváriu podmorského sveta v Brightone.

            Program:  

            1. Deň: Odchod v ranných hodinách z nástupného miesta Krušetnica smer Česká republika, Nemecko, Belgicko, Francúzsko.

            2. Deň: V skorých ranných hodinách príjazd do prístavu mesta Calais. Po pasovom odbavení odchod na trajekt do Doveru. Plavba loďou. Pokračovanie v ceste do Londýna – presun lanovkou a DLR vláčikom do centra metropoly. Prechádzka okolo Tower of London, Tower Bridge, výhliadka Garden at 120. Ďalej prechádzka okolo The monument, Borough Market, divadla The GLobe k St. Paul´s Cathedral. Cesta metrom späť k autobusu.

            20:00 stretnutie s rodinami v Londýne, večera.

            3. Deň: celodenná návšteva známeho prímorského mesta Brighton – prechádzka po pobreží, návšteva zábavného móla Palace Pier, prehliadka mesta, kráľovského paláca Royal Pavilion, podmorského akvária Sea Life Centre, 162 m vysokej výhliadkovej veže British Airways i360, prechádzka uličkami The Lanes s možnosťou nákupov.

            19:00 návrat do rodín, večera.

            4. Deň: Návšteva Londýna – plavba loďkou do centra metropoly, jazda na výhliadkovom kolese London Eye. Ďalej prechádzka okolo Houses of Parliament, Westminster Abbey, Downing Street, Trafalgar Square, Piccadilly Circus k Buckingham Palace.

            Večer príchod do prístavu Calais, nočný prechod Európou.

            5. Deň: príchod domov vo večerných hodinách

            Cena:  330€*

             

             V cene je zahrnuté: doprava luxusným autobusom, 2 x trajekt Calais – Dover – Calais (prípadne prejazd Eurotunelom), 2 x ubytovanie v hostiteľských rodinách po 2-5 žiakoch v jednej rodine, plná penzia (raňajky, obed formou balíčka, večera), pedagogický dozor, turistický sprievodca, cestovné poistenie (včítane poistenia storna zájazdu), poistenie CK proti úpadku.

            V cene nie je zahrnuté:

            • súčasť dopravy v Londýne – lanovka 7€, loďka 8€, metro 7€
            • výhliadkové koleso London Eye 17€, podmorské akvárium Sea Life Centre v Brightone 11€
            • vstupné bude upresnené na základe vstupov pre rok 2024

            Je potrebné si so sebou vziať:

            • platný cestovný pas (klasická doba vybavenia 30 dní)
            • vreckové min. 50 GBP (58 Eur)

            Záujemcovia o školský zájazd:

            • sa do 5.10. záväzne prihlásia u pani učiteľky Balákovej alebo Košutovej
            • cena 380 sa bude platiť v dvoch splátkach I. do 13.10, II. do 10.11 alebo jednorázovo
          • Pripravujeme....

          • Milí rodičia, žiaci,

            pri príležitosti týždňa športu pripravujeme Cyklovýlet ku 7 prameňom do Zimnej doliny. Záujemcovia sa prídu nahlásiť do riaditeľne, potrebná je prilba a funkčný bicykel.

        • Oznam
          • Oznam

          • Vážení rodičia, žiaci,

            Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Krušetnica oznamuje, že zajtra, dňa 29.9.2023, bude skrátené vyučovanie do 10.30 z organizačných dôvodov. Školský klub detí funguje v nezmenenom režime.

            Prajeme Vám príjemné prežitie tohto sviatočného dňa.

        • Súťažný program S Kamarátkou Energiou
          • Súťažný program S Kamarátkou Energiou

          • Dnes sa u nás uskutočnil atraktívny súťažný program. Na návštevu k nám prišla kamarátka Energia s tetou Etou. Program bol pripravený pre žiakov 5. a 6. ročníka na školskom ihrisku. V areáli školy žiakov čakalo šesť tematických stanovíšť, na ktorých sa deti v tímoch striedali. Najskôr sa niečo naučil a potom si vedomosti preverili prostredníctvom súťažných disciplín. Celé dopoludnie vládla medzi žiakmi super súťaživá atmosféra, no   neboli odmenení len jednotlivci, za super svoje výkony, ale ceny sa ušli každému žiakovi. 

            Program pre žiakov  pripravila  Slovenská inovačná a energetická agentúra, ktorá je príspevkovou organizáciou Ministerstva hospodárstva SR, v rámci národného projektu financovaného z európskych a štátnych zdrojov z Operačného programu Kvalita životného prostredia. Tetu Etu, ktorá po celý čas našich žiakov sprevádzala rôznymi úlohami, stvárnila výborná slovenská herečka a speváčka Zuzana Haasová. Veľmi pekne ďakujeme za skvelú atmosféru, skvelé ceny a nezabudnuteľný zážitok.

          • Modlitba ruženca v škole

          • Deti pomáhajú deťom je hlavné heslo Misijného zrnka. Misijné zrnko je modlitbové spoločenstvo detí, ktoré sprevádza vedúci a tvoria ho deti, ktoré sa modlia ruženec za pápeža, za misie a za misionárov celého sveta. Aj naši žiaci sa zapojili do tejto misijnej pomoci svojim hladujúcim a trpiacim  rovesníkom vo svete. V utorky po vyučovaní o 13:30 sa žiaci, ktorí majú chuť a vôľu, modlia v škole modlitbu ruženca za chudobné deti na celom svete pod vedením p. uč. Chudobovej. Ak chceš aj Ty modlitbou vyprosiť pomoc pre najmenších a najzraniteľnejších, si vítaný.

        • Účelové cvičenia pre 5.-9.roč.
          • Účelové cvičenia pre 5.-9.roč.

          • Zajtra, t.j. 28.9.2023, sa uskutoční účelové cvičenie pre druhý stupeň našej školy. Je potrebné vhodne sa obuť (nepremokavá obuv), športovo sa obliecť, vziať si pokrývku hlavy, desiatu a pitný režim. Stretneme sa ráno o 7:30 pred školou. Absolvujeme turistickú trasu smer Lomná – priehrada, a z toho dôvodu je možnosť odhlásiť z obedov žiakov z Lomnej, ktorí sa už nebudú chcieť vracať naspäť do Krušetnice. Predpokladaný návrat je o 12:00 hod.

            Prosím žiakov, aby zajtra neprišli do školy na bicykli!

          • Oravská šachová liga

          • Dňa 22.9.2023 sa naši žiaci zúčastnili Oravskej šachovej ligy v Cirkevnej základnej škole sv. Gorazda v Námestove. Podarilo sa im pri silnej zostave 80 hráčov získať medailové umiestnenia. Anton Brčák žiak 4. ročníka získal 2. miesto, Lucia Floreková žiačka 3. ročníka získala 2. miesto, Michaela Kytašová žiačka 8. ročníka získala 2. miesto, Alica Feniková žiačka 5. ročníka získala 2. miesto, bratia Kocúrovci Šimon a Mário žiaci 9. ročníka získali 3. miesto. Srdečne im blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalších súťažiach.

          • Beseda so slovenskými spisovateľmi

          • Naša školská knižnica je opäť bohatšia. Do zbierky kníh pre žiakov i učiteľov pribudli vzácne diela – knihy s venovaním a podpismi autorov 📚📚📚📚. Ako je to možné? Čo sa udialo?

            22.septembra 2023 si v našej škole dali „rande“ slovenskí spisovatelia pre deti a mládež Zuzana Kuglerová, Danica Dragulová-Faktorová i slovenský aforista a spisovateľ Ondrej Kalamár. K nim sa pripojil náš oravský rodák Medard Slovík, básnik a prozaik. Naši šikovní piataci a šiestaci ich privítali zdramatizovanou časťou rozprávky a divadielkom z tvorby Zuzky Kuglerovej, s ktorou sa stretli na hodinách literatúry. Deviataci zase vtipným dialógom s aforizmami. Žiaci hosťom kládli otázky, na ktoré humorne, ľahko, spontánne a zároveň pútavo odpovedali.

            Pán Kalamár nám vyzradil tajomstvá mnohých jeho inšpirácií, ukázal, ako vyzerá konkrétne jeho tvorivé písanie. Starším žiakom zaujímavo rozprával životný príbeh Joža Urbana. Svoje vystúpenie spestril ukážkou filmu o tomto básnikovi. Žiaci mali možnosť vidieť vzácnu fotku, ktorá sa stala inšpiráciou textu piesne Voda, čo ma drží nad vodou.

            Pani spisovateľka Zuzka s mladšími žiakmi debatovala o povestiach, bájach, mýtoch a majstrovsky prečítala ukážky svojich diel. Medard Slovík druhákom, tretiakom a štvrtákom rozprával o svojej knihe Goral Karol a zázračná bylina, ktorá sa hrdí titulom Najkrajšia kniha Oravy za rok 2020.

            Tým najmenším, predškolákom a prvákom, venovala pozornosť pani spisovateľka Danica Dragulová-Faktorová, ktorá sa venuje písaniu poézie, prózy nielen pre deti ale i dospelých, literatúre faktu, odbornej literatúre a aj ilustrácii detskej literatúry. Žiaci 1. stupňa odchádzali zo stretnutia s darčekom – časopismi Zvonček, Maxík a Enviráčik. Pani Danica prvostupniarom rozprávala, ako tieto časopisy vnikajú, čo všetko je potrebné, aby sa dostali k žiakom s hodnotným a pútavým obsahom, krásne farebne ilustrované.

            Všetci sme prežili inšpirujúce doobedie.😊😊😊 Opäť sa potvrdilo, že čas strávený so vzácnymi ľuďmi a knihami ubieha nesmierne rýchlo. Veríme, že sa opäť niekedy stretneme. Dovtedy sú naši literárni hostia s nami prostredníctvom ich kníh v knižnici. 📖📖📖

          • Exkurzia Oravský hrad

          • Dnešná hodina dejepisu na Oravskom hrade. Deti sa dozvedeli zaujímavosti z histórie hradu, aké remeslá boli na Orave v stredoveku, ako si pripravovali jedlo a čo pestovali naši predkovia. Videli aj barokové oblečenie šľachty. Veríme, že takýto zážitok im dlho utkvie v pamäti.

          • Pripravujeme...

          • Vážení rodičia, milí žiaci!

            Aj  tento školský rok ponúkame pre žiakov  5. až 9.ročníka  konverzačný jazykový kurz English Week, ktorý vedie americký lektor : Ray Sikorski.

            Kurz bude  prebiehať počas  týždňa od 6.- 10.novembra 2023.  Každý žiak absolvuje 15 vyučovacích hodín.  Cena kurzu je   25€.

            Záujemcovia hláste sa u pani učiteliek, ktoré vyučujú anglický jazyk.

          • Vzácna návšteva

          • Dnešný deň škole bol vynimočný. Našu školu prvýkrát v histórii navštívil britský veľvyslanec Nigel Baker. Pani riaditeľka Mária Olešová ho v úvode srdečne privítala. A ako to už býva, žiaci p. veľvyslanca a hostí  pána Igora Janckulíka, poslanca ŽSK a pána Jozefa Dorušáka, starostu obce, privítali chlebom a soľou 🍞 🧂. Folklóristi si pripravili pekný program s odovzdaním “folklórnych pierok” našim hosťom. Počas návštevy si pán veľvyslanec pozrel priestory školy, ktoré sa mu veľmi páčili. Zúčastnil sa vyučovacieho procesu a prezradil nám rôzne informácie, napr. že robil osobného tajomníka už teraz Karolovi III. Aké školy vyštudoval. Zároveň povzbudil žiakov k učeniu sa cudzieho jazyka a jeho uplatnením vo svete.

            Sme radi, že sme sa stali prvou dedinskou školou, ktorú pán veľvyslanec navštívil. Tešíme sa na ďalšie stretnutie. Ďakujeme. ☺️☺️☺️

          • 12. September - Svetový deň ústneho zdravia

          • V tomto mesiaci sa deti vrátili do školských lavíc a spomínajú na to, ako trávili prázdniny u starých rodičov, v detských táboroch a na iných, skvelých miestach. Je ale dosť pravdepodobné, že bez dozoru rodičov ostali ich zubné kefky a pasty nevybalené, alebo ich používali len občas.

            Novoprerezané zúbky ešte nie sú plne mineralizované, a tak sú veľmi náchylné na rýchly rozvoj zubného kazu. Preto je teraz (nielen) vhodný čas venovať zvláštnu pozornosť stavu zúbkov Vašich detí.

            Vezmite deti na preventívnu prehliadku, skontrolujte stav zubných kefiek, dohliadajte na dôkladné mechanické odstraňovanie zubného povlaku a pravidelné používanie produktov ústnej hygieny s fluoridom. Samozrejmosťou musí byť aj vhodná strava, najmä eliminácia jednoduchých cukrov v podobe sladkostí a sladených nápojov a dostatok vápnika. Podporiť zdravie detských zúbkov môžete aj fluoridáciou v domácom prostredí, stačí sa na vhodné produkty opýtať v lekárni, v zubnej ambulancii, alebo školskej zdravotníckej pracovníčky.

             

            Obrázok: zdroj internet

          • Prednáška Bez drog

          • 8. 9. 2023 v mali žiaci 8. a 9. ročníka besedu o drogách s pánom Petrom Remperom z občianskeho združenia BEZ DROG. Diskutovali s nim o tom, čo všetko môžu DROGY spôsobiť im samotným, ich priateľom, ich rodine…, poukázal na mnoho príkladov z praxe o škodlivosti a účinkoch legálnych aj nelegálnych drog.

            Hovorili aj o témach, ako je používanie drog v zdravotníctve a o tom, prečo je v poriadku používať morfium (heroin) pri obrovských bolestiach pacienta po zranení a prečo nie je v poriadku dať si dávku heroínu, keď sa niekto nudí alebo je smutný.

            https://www.bezdrog.sk/

          • Deň kroja

          • „Čo jeden vŕštek prejdeš, to iný kroj nájdeš.“

            Dňa 8.9.2023 sa v našej škole uskutočnil Deň kroja. V krojoch alebo v jeho časti prišli oblečení nielen učitelia, ale aj žiaci. Je to deň plný radosti a folklóru, zameraný na šírenie tradícií, zvykov, prezentáciu slovenských ľudových krojov. Počas prestávok zo školského rozhlasu 📢📢📢 zneli folklórne piesne v podaní rôznych interpretov. Za organizáciu ďakujeme p. asistentke M. Beňušovej v spolupráci s učiteľmi a p. školníkom. 😘

          • Prezentácia SŠ

          • Aj tento rok sa bude konať Prezentácia stredných škôl pre deviatakov základných škôl dňa 19.09.2023 so začiatkom od 13:00 pre žiakov a ich rodičov. Miesto konania ostáva nezmenené – Hviezdoslavovo námestie v Námestove.

        • Dopravná výchova
          • Dopravná výchova

          • Dňa 5.9.2023 sa uskutočnila Dopravná výchova pre žiakov ročníkov 1.-4. na dopravnom ihrisku v areáli školy. So žiakmi sme rozobrali zloženie dopravného prostriedku bicykla, prilbu, reflexné prvky, dopravné značky zvislé aj vodorovné, priechod pre chodcov. Pešo sme prešli celé dopravné ihrisko, kde sme názorne ukázali žiakov, ako sa treba správať na ceste. Následne sme sa rozdelili na skupiny – žiaci na kolobežkách, žiaci – chodci, ktorí prechádzajú cez priechod pre chodcov, žiaci – chodci, ktorí prechádzajú po krajnici. Potom sa jednotlivé skupiny vymenili, aby si všetci vyskúšali všetky praktické činnosti. Počasie nám prialo, aktivita sa nám vydarila, žiakom sa páčila, veľa sa naučili. Všetkým ďakujeme za aktivitu.

          • Projekt Enter

          • Naša škola sa ešte pred prázdninami znova zapojila do projektu ENTER s názvom projektu Digitálna inteligencia okolo nás. Po úspešnom získaní micro:bitov, sme sa chceli posunúť ďalej. Sme veľmi šťastní, že sa nám podarilo úspešne projekt získať.

            Cieľom nášho projektu "Digitálna inteligencia okolo nás" je v prvom rade implementovanie robotických hračiek do vyučovacieho procesu na 2. stupni ZŠ v rámci informatiky, ale aj medzipredmetových vzťahov. Na vyučovaní, ale aj na krúžku, je cieľom podporiť experimentálnu a bádateľskú činnosť žiakov a rozvíjať schopnosti tímového riešenia problémov formou medzipredmetových projektov. Podnecovať u žiakov rozvoj algoritmického a logického myslenia a viesť žiakov k tvorivosti a sebapoznávaniu. Pre prácu s robotickými hračkami Ring:bit car V2, Mini piano budeme námety čerpať nie len zo stránky https://www.ucimeshardverom.sk, ale samozrejme sa budeme snažiť vytvoriť niečo nové a prospešné.Projekt vypracovali p. uč. Kureková a p. uč. Rusnáková.

            Získali sme:

            • Ring:Bit Car V2.0
            • Príslušenstvo Do Auta Ring:Bit - Sonar:Bit, Sledovací Modul A Svetelná Lišta LED
            • Mini Piano Modul Pre Micro:Bit BBC, Dotykové Klávesy Na Prehrávanie Hudby 

            Veríme, že práca s Ring:bit car a doplnkami bude deti tešiť a budú tvoriť pekné projekty.

             

            Obrázky: zdroj internet

        • Slávnostné otvorenie šk. roka 2023/24
          • Slávnostné otvorenie šk. roka 2023/24

          • Dnes sme slávnostne otvorili šk. rok 2023/20234. Školský rok začal už tradične slávnostnou omšou. Pokračoval príhovorom p. riaditeľky M. Olešovej, p. starostu Krušetnice J. Dorušáka a p. starostu Lomnej Ing. V. Ľubu. Osobitne privítali nových prváčikov aj piatakov z Lomnej, ktorí sa pridajú k našim piatakom a vytvoria nový tím. Pani riaditeľka zároveň zapriala všetkým úspešný štart a rodičom a učiteľom veeeľa trpezlivosti. Potom sa žiaci presunuli so svojimi triednymi učiteľmi do svojich tried. P. vychovávateľka z ŠKD zároveň oboznámila deti so školou aj s p. zdravotníčkou.

            Veríme, že že školský rok 2023/24 bude plnohodnotný a čo najúspešnejší pre každého z nás.

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje