• Bezpečnosť na ceste

          • Milí rodičia, žiaci,

            pekné počasie nám umožnilo chodiť do školy už aj na bicykli. 🚲🚲🚲 Veľmi nás to teší, že žiaci majú zdravý pohyb, ale znovu chceme pripomenúť, že žiaci sú povinní nielen dodržiavať pravidlá cestnej premávky, ale taktiež nosiť prilbu. 🚴‍♀️🚴‍♀️🚴‍♀️

            Upozorňujeme aj žiakov, ktorí chodia peši, aby dodržiavali pravidlá, využívali chodníky všade, kde sú, a zároveň pri akomkoľvek prechádzaní cez cestu sa najskôr poobzerali, či nejde nejaké motorové vozidlo. 🚗🚌🚜🛵🏍

            Záleží nám na zdraví a bezpečnosti, preto veríme, že si tieto slová vezmete k srdcu.

          • Hodina slovenčiny trošku inak....

          • Hodina slovenčiny trošku inak....😉hravou formou sme s piatakmi zopakovali učivo o podstatných menách, ich pády a vzory. Učenie nie je len o nasávaní nových informácií, ale vedieť sa aj orientovať a ukázať svoje vedomosti v praxi. Dúfame, že budeme mať častejšie priestor na takéto hry a tvorenie. 😊

          • Národné kolo Európskeho kvízu o peniazoch

          • Ešte dňa 25.3.2023 sa uskutočnilo národné kolo Európskeho kvízu o peniazoch. Zúčastnilo sa ho približne 300 tímov z celého Slovenska z 8. a 9. ročníkov ZŠ. Nás reprezentoval tím žiakov 8.A triedy. Otázky a úlohy boli zložené z teoretickej a praktickej časti činnosti bánk a finančnej gramotnosti. Na budúci rok je tiež ambícia zúčastniť sa tejto súťaže. Dúfajme, že sa zúročia tohtoročné skúsenosti a umiestnime sa na poprednom mieste. Držíme im palce.

          • Deň rodiny 2023

          • Už po pätnásty raz sa 15. mája na celom Slovensku pripomína a od roku 1993 na celom svete slávi Medzinárodný deň rodiny vyhlásený Valným zhromaždením OSN.

            Pri príležitosti tohto dňa OSN povzbudzuje vlády a  krajiny, aby venovali pozornosť téme rodiny a realizovali pro-rodinné projekty.

            Témou tohto ročníka je Mama – naj povolanie.

            Cieľom 15. ročníka Dňa rodiny je oceniť materstvo a jeho nezastupiteľný význam.

            Pápež František hovorí:  “Toto robia matky: vedia prekonávať prekážky a konflikty, vedia šíriť pokoj. Tak sa im darí premieňať averzie na príležitosť k novému zrodu a na príležitosť k rastu. Robia to, lebo vedia zachovávať, matky vedia veci uchovať, vedia skĺbiť dokopy nitky života, všetky. Potrebujeme ľudí schopných utkávať nitky spoločenstva, ktoré budú protiváhou k množstvu ostnatých drôtov rozdelení. A toto matky dokážu.”

            Prejavujme našim mamám vďaku nielen slovami, ale hlavne cez skutky.

             

          • SVETOVÝ DEŇ MLIEKA

          • Vitamín D nájdeme v mlieku a mliečnych výrobkoch, pôsobí na imunitu

            Tretí májový utorok každoročne patrí Svetovému dňu mlieka. Hlavný zmysel tohto dňa spočíva v tom, aby sme si pripomínali mimoriadnu hodnoty mlieka a mliečnych výrobkov a uvedomili si dôležitosť ich konzumácie pre naše zdravie.

             

            Svojím zložením je mlieko nenahraditeľným pre zdravú výživu, je to potravina s najširším účinným spektrom. Jeho hlavné zložky – bielkoviny, tuk, mliečny cukor, množstvo minerálnych látok (vápnik, fosfor, draslík, horčík, sodík, jód, chlór, železo, meď, zinok, selén,...) a vitamínov (A, B, D, E, K a celý rad B vitamínov) – tvoria komplexnú vyváženú potravinu pre všetky vekové i zdravotné kategórie ľudí. K zdravej výžive prispievajú aj živé mliečne kultúry so svojimi probiotickými vlastnosťami. 

            গাঁটে ব্যথার উপশমে খান দুধ | লাইফ স্টাইল News in Bengali

            Každodennú konzumáciu mliečnych výrobkov je nevyhnutné zaradiť do jedálnička detí najmä v období rastu pre zdravý vývin a pre posilnenie imunity. Mlieko a mliečne výrobky sú potraviny prirodzene bohaté na živiny, pričom nie sú príliš kalorické.

            Dieťa by malo každý deň zjesť či vypiť 2 až 3 mliečne výrobky (pohár mlieka, kus syra alebo jeden kyslomliečny výrobok, napr. jogurt alebo jogurtové mlieko). V rámci programu Školské mlieko je biele neochutené mlieko poskytované celkom zdarma.

             

            Krabička školského mlieka poskytne deťom vo veku 7 – 10 rokov: 

             

            • 42 % ich doporučeného príjmu vápnika • 53 % ich doporučeného príjmu jódu 

            • 100 % ich doporučeného príjmu vitamínu B12 

            • 47 % ich doporučeného príjmu B2 

             

            Ak zo zdravotných dôvodov nie je možné prijímať mlieko a mliečne výrobky, je nutné nahrádzať ho inak. Nemliečnymi zdrojmi vápnika sú listová a zelená zelenina, sardinky, slede, losos, semená (mak, sezam), rebarbora, figy, strukoviny (fazuľa, šošovica), sušené bylinky, potraviny a nápoje obohatené o vápnik (džúsy a pod.).

             

            SÚŤAŽ O NAJKRAJŠÍ MLIEČNY ÚSMEV

             

            Aj naša škola si tento deň pripomína a pre žiakov vyhlásila SÚŤAŽ O NAJKRAJŠÍ MLIEČNY ÚSMEV. Milovníci mlieka a mliečnych výrobkov, pripravte si obľúbenú mliečnu pochúťku, odfoťte sa a svoju fotografiu pridajte ako komentár pod príspevok na facebookovej stránke školy. Fotografie, ktoré získajú najviac hlasov budú odmenené. Súťaž trvá do 31. mája. Mlieku zdar a dobrú chuť!

             

          • Deň matiek

          • Milá mamička,

            od tej zázračnej chvíle, keď moje drobučké srdiečko pod tvojím milujúcim začalo biť, nemohla si ma od seba už odlúčiť.

             Hoci si ma do kočíka, kolísky, či do postieľky uložila, blízkosť našich sŕdc sa nikdy nestratila. Vždy v náručí si ma ukrývala, materinsky nežne i mocne zároveň. Z voňavého batolenia viedla si ma k prvým krôčkom cez tvoj nado mnou sa krčiaci chrbát až po moje vystreté rúčky smerom k hravosti a tvorivosti v ústrety hračkám. Celé hodiny si sa so mnou hrala, až kým si ma večer v pyžamku k spánku ukladala, no predtým si mi vždy z kníh čítavala. Do tajov rozprávok ma vovádzala a nič, nič na tomto svete neznelo tak lahodne a upokojujúco ako tvoj dobrotivý hlas. A keď neraz moje malé čielko horelo, tvoje srdce to veľmi bolelo a spolu s ockom si ma tíšila, keď ste pri mne trpezlivo bdeli.

             Drahé maminky,

            dnes, keď slávime Deň matiek, chceme vám vyjadriť náš úprimný obdiv, vďaku a lásku. Ste pre nás neoceniteľné bytosti, ktoré nám darovali život a ktoré nás neustále podporujú a motivujú. Vaša láska, starostlivosť a obetavosť pre nás predstavujú najväčší dar, ktorý sme mohli dostať.

            Ďakujeme Vám!

            Vaše deti...

          • Majstrovstvá šachu v Ružomberku

          • Naši šachisti nás úspešne reprezentovali na majstrovstvách v šachu v Ružomberku. L. Floreková 1. miesto, J. A. Meško 2. miesto, E. Gurková 3. miesto, T. Brčák 1. a 3. miesto, M.Florek 2.miesto, J.Florek 2. miesto, D. Majcher 3.miesto, Šimon Kocúr 2. miesto a M. Kytašová sa umiestnila 2- krát. Vo svojej kategórii ako 2. A celkovo za dievčatá 3.miesto. Srdečne im blahoželáme

          • Finančný päťboj

          • Kultúra človeka sa prejavuje v jeho zodpovednom prístupe k sebe i k jeho životnému priestoru. Finančná kultúra je súčasťou kultúry a prejavuje sa zodpovednosťou k všetkým aktivitám, ktoré jedinec vykonáva. Cieľom projektu, je podporiť rozvoj systematického myslenia a správneho konania v oblasti financií u žiakov gymnázia a ZŠ inšpiratívnou a netradičnou formou, aby bola podporená ich osobná angažovanosť v oblasti finančnej kultúry. 

            Dňa 28.4.2023 sa konalo prípravné stretnutie pre Finančný päťboj v rámci projektu "Kultúra nad zlato", financované z Grantových programov NBS -  www.nadacianbs.skVšetci zúčastnení zažili príjemný a plnohodnotný deň plný zážitkov.  

            Trojčlenných tímov bolo 18. My sme mali 2 tímy:

            1. tím: Marek Rončák, Richard Svrček, Lili Janíková

            2. tím: Marek Repôň, Viktória Mršťáková, Bianka Ľubová

            Tieto tímy nás budú reprezentovať v súťaži " Finančný päťboj "  02.júna 2023. Budeme im držať palce.

          • Stavanie mája

          • Dnes sme v ŠKD stavali máj. Deti si urobili aj pohostenie 🥘🍜, aj sme si zaspievali 🎤🎼 na ľudovú nôtu. Májka sa nám podarila, je naozaj krásna 🥰.

          • Krajské kolo chemickej olympiády

          • Dňa 27. 4. 2023 sa konal  59. ročník krajského kola chemickej olympiády v priestoroch Gymnázia Michala Miloslava Hodžu v Liptovskom Mikuláši. Našu školu reprezentovala Miriam Bugajová z 9.A, ktorá súťažila spolu s ďalšími 27 súťažiacimi.

            V neľahkej konkurencii si ako úspešná riešiteľka vybojovala  slušné 10. miesto.   

            Mirke ďakujeme za svedomitú prípravu a úspešnú reprezentáciu školy.

          • McDonald's cup - futbal žiakov a žiačok

          • Dňa 20.4.2023 sa žiaci našej školy zúčastnili kvalifikácie sútaže McDonald's cup - futbal ⚽️⚽️⚽️ žiakov a žiačok pre 1. stupeň v Zákamennom. Umiestnili sme sa na 4. mieste. 🏅Gratulujeme 👍

          • ABY BOL DEŇ ZEME KAŽDÝ DEŇ, NIELEN 22. APRÍL

          • Stav našej Zeme, ako domova nás všetkých, nie je ľahostajný ani našim žiakom. A aby sme niečo aj pre našu Zem urobili, vybrali sme sa čistiť naše obce.

            V Lomnej brigádu otvoril p. starosta, ktorý vo svojom príhovore pripomenul význam našej Zeme, prečo ju máme chrániť a aby sa jej krása mohla zachovať aj pre budúce generácie. Žiakom dal aj  sladkú odmenu, aby sa im lepšie darilo pri zbere.

            V Krušetnici p. uč. Grajciarová  otvorila tento deň prezentáciou  a kvízom o ochrane životného prostredia. Žiačky deviateho ročníka prezentovali svoj súťažný projekt Periodická sústava prírody a potom sme sa rozdelili a spolu s pracovníčkami obecného úradu sme sa vybrali zbierať odpad. Deti zbierali naozaj veľmi usilovne . Na jednom mieste sa vyzbieralo viac ako päťdesiat vriec rôzneho odpadu. Vedrá, pneumatiky, nohavice, kočík, rôzne kusy oblečenia, obuvy, pec, matrace, rolety, bicykel, pružiny, pampersky. Vieme, že deti sa najlepšie učia príkladom a preto dúfame, že nikdy nebudú takto znečisťovať prírodu.

        • Plenárne a triedne ZRPŠ
          • Plenárne a triedne ZRPŠ

          • Milí rodičia,

            dňa  26.042023 o 15.00 (streda) sa uskutoční plenárne ZRPŠ v budove základnej školy, kde bude voľba rodičov do Rady školy. Po ukončení plenárneho ZRPŠ bude prebiehať triedne rodičovské združenie.

            Prosíme o účasť všetkých rodičov.

          • Veľkonočný florbalový turnaj

          • Dňa 5.4.2023 sa na Základnej škole Jána Vojtaššáka v Zákamennom uskutočnil veľkonočný florbalový turnaj pre žiakov 5.-7. ročníka. 🏑🏑🏑Organizátori nás privítali čokoládovými vajíčkami, pripravili nám občerstvenie a vytvorili príjemnú atmosféru. Naši chlapci nastúpili do zápasov s plným nasadením a opäť nesklamali. Po dvoch výhrach nasledoval zápas s favoritom turnaja, ZŠ Zákamenné. Obidva tímy podali vyrovnané výkony no v závere bol súper lepší. Naši chlapci tento zápas prehrali 3:4 a tak skončili na peknom druhom mieste. 🥈 Blahoželáme chalani! 👍

        • Deň narcisov
          • Deň narcisov

          • Deň narcisov je jedinečná verejno-prospešná zbierka Ligy proti rakovine. Tento rok sa koná už 27. krát a to  20. apríla 2023. Aj naša škola sa opäť zapojí do tejto zbierky. Dobrovoľníčky budú zbierať aj v obci od 9.00  do 11.00. Budú oblečené v žltých tričkách.

            Prispejte prosím aj malou sumou, nevieme kedy sa to môže týkať aj nás. Na Slovensku pribudne ročne okolo 40 000 onkologických pacientov. Život občas „bodne“, obráti sa naruby a to vo veľa prípadoch oznámenia onkologickej diagnózy. Ďakujeme všetkým, ktorí sa na život z inej strany dokážu pozrieť a byť solidárni v podobe pripnutia narcisu a prispenia do zbierky Deň narcisov.

            ĎAKUJEME, ŽE VIDÍTE ŽIVOT AJ Z INEJ STRANY

          • Výtvarná súťaž - Detský módny tvorca

          • V mesiaci marec sme sa zapojili do výtvarnej súťaže - Detský módny tvorca 🖍🖌✏️, ktorú vyhlásila súkromná základná umelecká škola Jánoš v Ružomberku. Výtvarné dielo malo malo byť vyjadrením súčasnej módy so zapojením folklórnych prvkov v oblečení dnešných mladých ľudí. V silnom zastúpení škôl a z veľkého počtu zaslaných prác sme získali krásne prvé miesto.🥇🥇🥇Veľmi nás potešilo hlavne to, že aj taká malá škola ako sme my , môže uspieť v takej konkurencii veľkých škôl. Naše výtvarné dielo vytvorili žiačky 7. ročníka - Elizabeth Bušková, Viktória Hrašková a Nina Medzihradská. Dievčatám ďakujeme a srdečne blahoželáme. 👏👏👏 Dňa 19.4. sa zúčastníme vernisáže výstavy, ktorá bude spojená so slávnostným udeľovaním cien v Ružomberku.

          • Zápis do 1. ročníka

          • Včerajší deň bol veľmi zaujímavý a kreatívny. Naša škola sa premenila na indiánsku dedinu 🌵🪵🏜a očakávala nových indiánov - budúcich prváčikov, ktorí sa takouto formou zúčastnili svojho zápisu do 1. ročníka. Čakalo ich množstvo zaujímavých úloh, ktoré postupne plnili v indiánskych oblekoch. A že sa im v škole zapáčilo, veď posúďte sami. V očkách im vidno radosť a šťastie. Za dobre vykonanú prácu boli aj odmenení krásnymi medailami, pamätnými listami, vecnými darčekmi, ale aj sladkosťou. Už sa na Vás všetci v septembri tešíme. 🥰😍😉

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje