• Olympiáda v anglickom jazyku – školské kolo

          • V  dňoch 28. a 29. novembra   sa uskutočnilo školské kolo olympiády v anglickom jazyku. Súťaž prebehla v dvoch kolách- písomná časť a ústna časť. Súťažiaci riešili úlohy zamerané na čítanie s porozumením, posluch s porozumením, používanie slovnej zásoby a správnej gramatiky. Ústna časť preverila komunikačné zručnosti žiakov s využitím   tvorivého myslenia a  improvizácie.

            Do súťaže sa zapojilo jedenásť žiakov v kategórii 1A -  žiaci ročníkov 5,6,7. V kategórii 1B súťažilo deväť  žiakov z ročníkov 8 a 9.

            Výsledky:

            Kategória 1A: 1. miesto a postup do okresného kola -  Rebeka Gruchaľáková 5.A

                                     2. miesto – Adam Juriga 7.A

                                     3. miesto- Tibor Zavoďančík  7.A

                                    Úspešný riešiteľ- Elizabeth Bušková  7.A

            Kategória 1B: 1. miesto a postup do okresného kola – Ľuboš Juriga 9.A

                                    2. miesto- Katarína Kormaňáková 9.A

                                    3. miesto- Viktória Mršťáková  8.A

                                    Úspešný riešiteľ: Romana Grofčíková 9.A

                                                    Srdečne blahoželáme!!!

            Všetkým žiakom ďakujeme , že sa do súťaže zapojili. Povzbudzujeme ich k tomu, aby bol anglický jazyk pre nich stále živým jazykom, aby u nich aj naďalej pretrvával záujem o sebavzdelávanie a tvorivú činnosť a  aby si neustále  prehlbovali a upevňovali svoje komunikačné zručnosti.

            Veľmi pekne ďakujeme aj  za pekné pre ceny, ktoré boli zakúpené z fondu ZRPŠ.

          • BIG BANG versus STVORENIE SVETA

          • Ako je  možné, že sa deň strieda s nocou, že rok má štyri ročné obdobia, že existuje voda pozemská, ale aj nadzemská? Prečo človek vyzerá tak, ako vyzerá?

            Odpovede aj  na tieto otázky budeme hľadať v anglicko-slovenskej rozprávke, ktorá je  koncipovaná ako učebná pomôcka pre žiakov základných škôl a vznikla v spolupráci s Divadlom ZkuFraVon. Naši žiaci si  ju budú môcť pozrieť dňa: 7.12. 2022 o 8.00 v KD v Krušetnici.

        • Európsky týždeň boja proti drogám
          • Európsky týždeň boja proti drogám

          • pripadá každoročne na 3. novembrový týždeň. Jeho cieľom je zdôrazniť význam prevencie v boji proti užívaniu návykových látok. Okrem zdravotných následkov prináša užívanie návykových látok značné sociálne straty jednotlivcom i celej spoločnosti.

            V rámci prevencie každý rok organizujeme športové podujatia. Tento rok sme odohrali zápasy vo vybíjanej. Najskôr hrali žiačky 5.A, 5.B a 6.A.  na veľké prekvapenie vyhrali žiačky 5.A.  V ďalších zápasoch hrali starší žiaci, zmiešané družstvá dievčatá aj chlapci. Súboje boli veľmi vyrovnané, ale nakoniec vyhrali žiaci  9.ročníka. Bola som veľmi rada, že sa deti zúčastnili v takom veľkom počte a strávili svoj voľný čas športom.

        • Literárno – dejepiná exkurzia
          • Literárno – dejepiná exkurzia

          • Dňa 25. 11. sme sa so žiakmi 7.triedy zúčastnili exkurzie v Dolnom Kubíne. Najskôr sme navštívili múzeum P. O. Hviezdoslava.

            Literárna expozícia v troch miestnostiach približuje život a tvorbu jedného z najvýznamnejších realistických autorov slovenskej literatúry z prelomu 19. a 20. storočia – básnika, dramatika, prekladateľa a advokáta Pavla Országha Hviezdoslava (1849 Vyšný Kubín – 1921 Dolný Kubín). Textový a obrazový materiál je doplnený originálnymi osobnými pamiatkami z pozostalosti básnika Pavla Országha Hviezdoslava.  Je to jeho pracovňa, časť salónu, odev, dary k životným jubileám a množstvo predmetov osobnej potreby.

            Čaplovičova knižnica Mali sme príležitosť oboznámiť sa so životom vzdelanca a súkromného zberateľa kníh Vavrinca Čaploviča a s jeho rukopisnou darovacou listinou z 15. apríla 1839, ktorou daroval svoju zbierku Oravskej stolici. Dozvedeli sme sa, že v Čaplovičovej knižnici evidujú 93 696 knižničných jednotiek z obdobia 14. – 21. storočia. Knihy napísané v rôznych jazykoch, na rôzne témy, videli sme aj rukopisy, mapy.

            Florinov dom Dvojpodlažný remeselnícky, pôvodne farbiarsky dom, situovaný v historickom centre mesta Dolný Kubín, bol vybudovaný v 18. storočí. Od konca 19. storočia bol používaný už len na bývanie. V rokoch 1953 – 1973 v ňom žil básnik, publicista, diplomat a osvetový pracovník Teodor Herkeľ Florin Tu sme si pozreli aj výstavu s názvom „Cechy – strážcovia remesla.“ Výstava prezentuje jednotlivé remeslá v regióne Oravy spolu s dobovými pracovnými nástrojmi a výrobkami zo zbierok Oravského múzea. Textovo-obrazová časť prináša informácie o oravských remeselných cechoch v období 17. a 18. storočia.

          • Súťaž "Sporilko"

          • Dňa 14.11.2022 sa uskutočnila súťaž "Sporilko" žiakov v 8. a 9. ročníku, ktorá bola zameraná na finančnú gramotnosť z reálneho života. Víťazi získali aj krásne ceny - kalkulačku a sporiteľničku.

            1. miesto: Miriam Bugajová 9.A

            2. miesto: Romana Grofčíková 9.A

            3. miesto: Marek Rončák 8.A

            Srdečne blahoželáme!

          • Florbal - okr. kolo

          • Naši florbalisti sa dňa 21.11.2022 zúčastnili okresného kola Super Florbal ZŠ, ktoré sa konalo vo veľkej športovej hale v Mútnom. Pri zúčastnených školách, ako boli ZŠ Komenského Námestovo, GAB Námestovo a miestna ZŠ, naši chlapci svojim výkonom vôbec nezaostali. Výbornou tímovou hrou, za ktorú dostali pochvalu aj od rozhodcu turnaja, obsadili druhé miesto. V konečnom súčte bodov mali so ZŠ Mútne rovnaký počet ale rozhodoval vzájomný zápas, a ten prehrali. Chlapci boli len kúsok od postupu na krajské kolo za čo im patrí veľká pochvala. Ďakujeme vám za skvelú reprezentáciu našej školy.

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok? 

            • Vážení rodičia a priatelia školy!

              Tak ako vlani, tak aj tento rok sa naša škola zapojila do celoslovenského projektu: Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok? Krabičky budú deti nosiť do školy v termíne od 22.11. do 5.12. 2022. Potom ich odovzdáme p. S. Slovíkovej, ktorá ich odvezie zariadeniu viacerým zariadeniam: Villa Terézia Lokca, CSS Studienka Novoť aj sociálne zariadenie v Námestove. Veľmi pekne ďakujeme a veríme, že túto akciu podporíte. Preto Vás prosíme, aby ste vyzdobili krabičky doma a niečo do nich zaujímavé vložili a tým urobili radosť ľuďom, ktorí to najviac potrebujú. Táto akcia sa koná pod záštitou koordinátora prevencie p. uč. Grajciarovej.

              Čo má obsahovať krabička:

              KRABIČKA (mužská, ženská, neutrálna)

              Základné info: Zabaliť vrch a spodok osobitne Bez mašle na vrchu, alebo nejakej dekorácie

              Obrázok: Zdroj internet

              • Drogéria (NEPOUŽITÁ!): sprchový gél, mydlo, šampón, krém na ruky, krém na tvár, zubná pasta
              • Niečo sladké: šalviové cukríky, piškóty, detské výživy, krabičkové džúsy, horké čokolády...
              • Niečo slané:  keksy, tyčinky, chrumky, krekry...
              • Niečo teplé:  káva, cappuccino, horúca čokoláda, ....
              • Niečo mäkké:  teplé ponožky, papuče, rukavice, čiapka, šál, textilné kapesníky, malý mäkký uteráčik, ...
              • Niečo voňavé: (napr. napríklad sprchový gél, šampón, tekuté mydlo, vlhčené servítky, telové mlieko, sprej, krém na ruky, krém na nohy, krém na tvár, balzam na pery, zubná pasta, corega tablety, toaletná voda, parfum)
              • Niečo na zábavu:  Modlitby, knížky, krížovky, sudoku, časopisy, žreby pre šťastie, vlastnoručne napísaný list pre pekné sviatky...
              • Niečo ZO SRDCA:  kresba od vašich detí, ručné výrobky, vianočná dekorácia, ruženec, šperky (náramok na ruku), soška anjelika, malý vankúš, nahrievací vankúšik, šálka, plyšová hračka...
          • Slovensko spieva koledy 2022

          • Slovenskom opäť zaznejú koledy, zaspievajte si ich s nami. Pridajte sa k nám v stredu 7. decembra o 18. hodine. Aj tento rok sa zapojíme do peknej akcie "Slovensko spieva koledy 2022",

            Päť známych kolied si tento rok spoločne zaspievame na rôznych miestach po celom Slovensku aj v Čechách v stredu 7. decembra o 18.00 hod. My budeme spievať v Krušetnici. Miesto konania ešte upresníme.

            5 kolied, ktoré si tento rok zaspievame:

            Nesiem vám noviny, počúvajte!

            Narodil sa Kristus Pán

            Poďme bratia do Betléma

            Búvaj dieťa krásne

            Vianoce, Vianoce - Peter Nagy

            Tichá noc, svätá noc

            Texty kolied na stiahnutie: Koledy_texty.docx

            Čítajte viac: https://myorava.sme.sk/c/23063745/slovenskom-opat-zazneju-koledy-zaspievajte-si-ich-s-nami.html

          • Super florbal ZŠ 2022/23

          • Dňa 16.11.2022 sa na Základnej škole Jána Vojtaššáka v Zákamennom uskutočnila kvalifikácia do okresného kola vo florbale žiakov – Super florbal ZŠ 2022/23. Zúčastnili sa jej aj niektorí žiaci 6.-9. ročníka našej školy, ktorí celkovo odohrali tri zápasy. Prvý zápas s favoritom kvalifikácie ZŠ Zákamenné skončil nerozhodne 4:4, ktorý ale po nájazdoch vyhrali. V druhom zápase so ZŠ Lokca sa im po výbornom výkone podarilo zvíťaziť 4:3.  Posledný súboj so ZŠ Breza bol veľmi emotívny a napínavý od začiatku až do konca. Chlapci vystupňovali svoje výkony na maximum, v poslednej minúte vyrovnali skóre na 3:3 a po nájazdoch zvíťazili.  Nebolo to jednoduché, no tímová hra, vzájomná spolupráca a rešpekt zabezpečili chlapcom postup do okresného kola. Tešíme sa z ich úspechu a prajeme veľa šťastia v okresnom kole.

          • English Week

          • V týždni od 7.-11. novembra 2022 na našej škole prebehol anglický týždeň s americkým lektorom Rayom Sikorskim.
            Výučba komunikácie bola spojená s hovorovými aktivitami a hrami, ktoré žiakom pomáhajú získať sebadôveru v komunikácii. Žiaci v našej škole pracovali v dvoch skupinách a pomocou rôznorodých výučbových techník – hier, zábavných aktivít, dramatizácie a iných foriem komunikácie si veľmi rýchlo osvojili hovorovú angličtinu a získali tak nové komunikačné zručnosti.
            Počas anglického týždňa s Rayom sa žiaci zabávali a ani si neuvedomovali , že sa vlastne učia. Veríme, že aj tento spôsob učenia prispeje k tomu, aby sa naši žiaci viac zaujímali o angličtinu a získali tak motiváciu neprestajne sa učiť anglický jazyk.

        • Poďakovanie
          • Poďakovanie

          • Pri práci s digitálnou technikou sa mnoho vecí časom opotrebuje alebo pokazí. V našich triedach boli reproduktory za roky používania opotrebované aj pokazené. Väčšinou šlo o kábliky, ktoré sa častou manipuláciou zlomili, odtrhli, prípadne stojany, membrány, či iné súčasti. 🔌⚙️ Touto cestou sa chceme poďakovať p. M. Kadavému 💜💜💜za opravu všetkých reproduktorov, ktoré už vyzerali na vyradenie. Všetky sa mu podarilo oživiť, a tak môžeme pokračovať v plnohodnotnej výučbe so zvukovými stopami aj naďalej. 👨‍🏫👩‍🏫👍

          • Okresný šachový turnaj

          • Dnešný šachový turnaj - Majstrovská okresu Námestovo, ktorý sa konal v Oravskom Veselom,  sme úspešne ukončili a získali sme krásne umiestnenia: mladší žiaci a žiačky: 1. miesto Lucia Floreková 2.A trieda, 2.miesto Anton Brčák 3.A trieda a 3. miesto Martin Florek 5A trieda. Srdečne im blahoželáme

          • Piráti krásy

          • Dňa 10. novembra 2022 sme sa zúčastnili oblastného kola diecéznej  recitačnej súťaže zameranej na prednes duchovnej poézie a prózy pod názvom Piráti Krásy. Téma  tohtoročného ročníka mala názov -   Tradícia slovenskej duše.

            Cieľom súťaže je  pomôcť žiakom spoznávať vlastnú kultúru a hodnoty, medzi ktoré nepochybne patrí národná identita a láska k vlasti. Slovensko, jeho kultúru, zvyky a hodnoty vytvárali a priniesli generácie našich predkov, ktorým vďačíme za to, čo tu dnes máme a čím sme. Touto témou sa im chceme symbolicky poďakovať a zároveň si pripomenúť naše korene, identitu národa, ktorú si vďaka odhodlanosti a viere našich predkov dnes môžeme osvojovať.

            Našu školu  reprezentovali títo recitátori:

             Lili Janíková 8.A, Marek Rončák 8.A a Romanka Grofčíková  9.A, ktorá získala 3. miesto.

            Všetkým súťažiacim veľmi pekne ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

        • Zdravý chrbátik
          • Zdravý chrbátik

          • Aj tento rok pokračuje na našej škole projekt Zdravý chrbátik, ktorý realizuje Občianske združenie za zdravší život. Jeho cieľom je pozitívne a hravou formou naštartovať u detí chuť cvičiť, vybudovať v nich pozitívny vzťah k cvičebným pomôckam a zamerať sa na komplexné posilnenie ich chrbtice.

            Žiaci 2., 3. a 4. ročníka pod odborným dohľadom fyzioterapeutky z OZ  cvičia rôzne cviky na posilnenie chrbtice a podporu správneho držania tela. Cvičenie sa realizuje po dobu ôsmich týždňov, vždy v stredu. Žiaci majú k dispozícii podložky, fitlopty a iné balančné pomôcky, ktoré škola už v minulom roku dostala darom od OZ, a ktoré slúžia všetkým žiakom našej školy. Veríme, že sa im aj tento rok cvičenia budú páčiť a že ich budú využívať pri správnej starostlivosti o svoju chrbticu.

             

          • "Mliečny poklad nad dedinou"

          • Súťažná fotografia Laury Kubinovej s názvom "Mliečny poklad nad dedinou" vyhrala vo fotografickej súťaži OČAMI GURMÁNA svoju kategóriu pri dennej téme - Mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek.

            Vyhodnotenie: tu -- >

        • iBobor
          • iBobor

          • Dnes začala celotýždňová súťaž iBobor, ktorá štartuje kategóriou Kadet, takže dnes držíme našim ôsmakom a deviatakom palce.  Súťaž bude prebiehať celý týždeň podľa kategórií, ktorých sa taktiež zúčastnia aj naši žiaci. Veríme, že budú úspešní. :-)

          • Obecná matrika a kronika

          • Nie každý má možnosť nahliadnuť do obecnej matriky . Nám sa to dnes podarilo, so žiakmi 5.A a 5.B. triedy sme navštívili obecný úrad v Krušetnici, kde nám pani matrikárka Mgr. Alžbeta Páterková poukazovala obecné matriky a kroniky. Vysvetlila nám, aký je medzi nimi rozdiel. Ukázala nám aj staré matriky, ktoré boli písané ešte po maďarsky. Deti si mohli polistovať a vyhľadať aj svojich príbuzných, ktorí sa narodili, sobášili a zomreli v našej obci.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje