• Čítajme si ... 2023

          • Aj tento školský rok sme sa zapojili do 14. ročníka celoslovenského projektu na podporu čítania Čítajme si ... 2023 📖📖📖– celoslovenského detského čitateľského maratónu, ktorý organizuje UNICEF linka detskej istoty v Bratislave. Tento rok sme čítali celý týždeň od 22.5. – 26.5.2023. Každá trieda si vybrala knihu 📚na čítanie podľa toho, čo sa žiaci na literatúre učia. Úlohou žiakov bolo prečítať jednu stranu z knihy, podpísať sa na prezenčnú listinu 📜 a diplom. Žiaci dostali peknú záložku do knihy. Do čitateľského maratónu sa zapojilo 169 žiakov. 🥰Všetkým ďakujeme za aktívny prístup. 👏👏👏

          • Koalície škôl za duševné zdravie

          • Naša škola sa stala členom Koalície škôl za duševné zdravie, lebo:

            - nám záleží na duševnej pohode každého jedného člena a členky našej školy,

            - chceme, aby naša škola bola bezpečným prostredím pre všetkých,

            - vieme, že o duševnom zdraví nie je hanba hovoriť. 

            Preto spolupracujeme s Ligou za duševné zdravie, ktorá nám na tejto ceste poskytuje odborné poradenstvo a podporu pri príprave rôznych aktivít. 

          • SLÁVIK SLOVENSKA 2023

          • Dňa 18.5.2023 sa uskutočnilo okresné kolo speváckej súťaže detí v interpretácii slovenskej ľudovej piesne SLÁVIK SLOVENSKA 2023 – 31. ročník, v dome kultúry v Námestove. 🎼🎤🪗

            Našu školu reprezentovali žiaci 7. ročníka – Miroslava Stroková – spev, Michal Stroka – hudobný doprovod.

            Naši hudobníci získali krásne 🥉 3. miesto, boli odmenení pekným diplomom a vecnou cenou. Na túto súťaž ich pripravovala ich sestra - pani Michaela Žatkuliak. Spevákom srdečne blahoželáme, Miške veľmi pekne ďakujeme za prípravu a realizáciu súťaže. 🫶👏👏👏

          • Svetový deň Červeného kríža

          • Dedinou sa dnes ozývali zvuky záchranárskych sirén, no tento krát sa nestalo nič zlé. Práve naopak.  Do našej školy prijal pozvanie Bc. Juraj Sárený – záchranár zdravotnej služby, ktorého sme pozvali pri  príležitosti svetového dňa Červeného kríža, ktorý sme slávili 8. mája. Zaujímavá prednáška, praktické ukážky prvej pomoci, príbehy zo života záchranára a v neposlednom rade prehliadka sanitky, deti mimoriadne zaujala. Veľmi nás teší, že si deti z našej školy uvedomujú hodnotu prvej pomoci, chcú a vedia ju poskytnúť, čo ocenil aj skúsený záchranár. 

          • Majstrovstvá okresu v školskej atletike

          • Majstrovstvá okresu v školskej atletike v kategórii staršieho žiactvaV piatok, 19.5.2023, sa v areáli ZŠ v Rabči stretli najlepší atléti základných škôl okresu Námestovo. 🏃‍♀️🏃‍♂️🚶‍♂️🚶‍♀️Samozrejme, že medzi nimi nechýbali ani dve družstvá žiakov a žiačok našej školy. 👭👬 Počasie súťažiacim moc neprialo, ale ani nezabránilo tomu, aby naši podali výborné výkony a boli úspešní.

            🥇 Mário Kocúr – 1. miesto hod kriketovou loptičkou výkonom 56,99 m

            🥇Marek Repôň – 1. miesto beh na 60 m časom 7,82 s

            🥇 Pavol Gašpierik - 1. miesto skok do diaľky výkonom 515 m

            🥉 Aneta Zigmanová – 3. miesto beh na 60 m časom 9,08 s

            🏅 Družstvo chlapcov v zostave A. Bodorík, P. Gašpierik, L. Varešák, M. Repôň, – 5. miesto štafeta 4x60m

            🏅 Družstvo dievčat v zostave M. Bugajová, L. Košíková, N. Kadavá, A. Zigmanová – 8. miesto štafeta 4x60m

            V rámci 15 družstiev sa starší žiaci z Základná škola s materskou školou Krušetnica 83 umiestnili na krásnom 3. mieste. 🥉 Všetkým zúčastneným patrí veľké poďakovanie za reprezentáciu našej školy. 👏👏👏

          • Bezpečnosť na ceste

          • Milí rodičia, žiaci,

            pekné počasie nám umožnilo chodiť do školy už aj na bicykli. 🚲🚲🚲 Veľmi nás to teší, že žiaci majú zdravý pohyb, ale znovu chceme pripomenúť, že žiaci sú povinní nielen dodržiavať pravidlá cestnej premávky, ale taktiež nosiť prilbu. 🚴‍♀️🚴‍♀️🚴‍♀️

            Upozorňujeme aj žiakov, ktorí chodia peši, aby dodržiavali pravidlá, využívali chodníky všade, kde sú, a zároveň pri akomkoľvek prechádzaní cez cestu sa najskôr poobzerali, či nejde nejaké motorové vozidlo. 🚗🚌🚜🛵🏍

            Záleží nám na zdraví a bezpečnosti, preto veríme, že si tieto slová vezmete k srdcu.

          • Hodina slovenčiny trošku inak....

          • Hodina slovenčiny trošku inak....😉hravou formou sme s piatakmi zopakovali učivo o podstatných menách, ich pády a vzory. Učenie nie je len o nasávaní nových informácií, ale vedieť sa aj orientovať a ukázať svoje vedomosti v praxi. Dúfame, že budeme mať častejšie priestor na takéto hry a tvorenie. 😊

          • Národné kolo Európskeho kvízu o peniazoch

          • Ešte dňa 25.3.2023 sa uskutočnilo národné kolo Európskeho kvízu o peniazoch. Zúčastnilo sa ho približne 300 tímov z celého Slovenska z 8. a 9. ročníkov ZŠ. Nás reprezentoval tím žiakov 8.A triedy. Otázky a úlohy boli zložené z teoretickej a praktickej časti činnosti bánk a finančnej gramotnosti. Na budúci rok je tiež ambícia zúčastniť sa tejto súťaže. Dúfajme, že sa zúročia tohtoročné skúsenosti a umiestnime sa na poprednom mieste. Držíme im palce.

          • Deň rodiny 2023

          • Už po pätnásty raz sa 15. mája na celom Slovensku pripomína a od roku 1993 na celom svete slávi Medzinárodný deň rodiny vyhlásený Valným zhromaždením OSN.

            Pri príležitosti tohto dňa OSN povzbudzuje vlády a  krajiny, aby venovali pozornosť téme rodiny a realizovali pro-rodinné projekty.

            Témou tohto ročníka je Mama – naj povolanie.

            Cieľom 15. ročníka Dňa rodiny je oceniť materstvo a jeho nezastupiteľný význam.

            Pápež František hovorí:  “Toto robia matky: vedia prekonávať prekážky a konflikty, vedia šíriť pokoj. Tak sa im darí premieňať averzie na príležitosť k novému zrodu a na príležitosť k rastu. Robia to, lebo vedia zachovávať, matky vedia veci uchovať, vedia skĺbiť dokopy nitky života, všetky. Potrebujeme ľudí schopných utkávať nitky spoločenstva, ktoré budú protiváhou k množstvu ostnatých drôtov rozdelení. A toto matky dokážu.”

            Prejavujme našim mamám vďaku nielen slovami, ale hlavne cez skutky.

             

          • SVETOVÝ DEŇ MLIEKA

          • Vitamín D nájdeme v mlieku a mliečnych výrobkoch, pôsobí na imunitu

            Tretí májový utorok každoročne patrí Svetovému dňu mlieka. Hlavný zmysel tohto dňa spočíva v tom, aby sme si pripomínali mimoriadnu hodnoty mlieka a mliečnych výrobkov a uvedomili si dôležitosť ich konzumácie pre naše zdravie.

             

            Svojím zložením je mlieko nenahraditeľným pre zdravú výživu, je to potravina s najširším účinným spektrom. Jeho hlavné zložky – bielkoviny, tuk, mliečny cukor, množstvo minerálnych látok (vápnik, fosfor, draslík, horčík, sodík, jód, chlór, železo, meď, zinok, selén,...) a vitamínov (A, B, D, E, K a celý rad B vitamínov) – tvoria komplexnú vyváženú potravinu pre všetky vekové i zdravotné kategórie ľudí. K zdravej výžive prispievajú aj živé mliečne kultúry so svojimi probiotickými vlastnosťami. 

            গাঁটে ব্যথার উপশমে খান দুধ | লাইফ স্টাইল News in Bengali

            Každodennú konzumáciu mliečnych výrobkov je nevyhnutné zaradiť do jedálnička detí najmä v období rastu pre zdravý vývin a pre posilnenie imunity. Mlieko a mliečne výrobky sú potraviny prirodzene bohaté na živiny, pričom nie sú príliš kalorické.

            Dieťa by malo každý deň zjesť či vypiť 2 až 3 mliečne výrobky (pohár mlieka, kus syra alebo jeden kyslomliečny výrobok, napr. jogurt alebo jogurtové mlieko). V rámci programu Školské mlieko je biele neochutené mlieko poskytované celkom zdarma.

             

            Krabička školského mlieka poskytne deťom vo veku 7 – 10 rokov: 

             

            • 42 % ich doporučeného príjmu vápnika • 53 % ich doporučeného príjmu jódu 

            • 100 % ich doporučeného príjmu vitamínu B12 

            • 47 % ich doporučeného príjmu B2 

             

            Ak zo zdravotných dôvodov nie je možné prijímať mlieko a mliečne výrobky, je nutné nahrádzať ho inak. Nemliečnymi zdrojmi vápnika sú listová a zelená zelenina, sardinky, slede, losos, semená (mak, sezam), rebarbora, figy, strukoviny (fazuľa, šošovica), sušené bylinky, potraviny a nápoje obohatené o vápnik (džúsy a pod.).

             

            SÚŤAŽ O NAJKRAJŠÍ MLIEČNY ÚSMEV

             

            Aj naša škola si tento deň pripomína a pre žiakov vyhlásila SÚŤAŽ O NAJKRAJŠÍ MLIEČNY ÚSMEV. Milovníci mlieka a mliečnych výrobkov, pripravte si obľúbenú mliečnu pochúťku, odfoťte sa a svoju fotografiu pridajte ako komentár pod príspevok na facebookovej stránke školy. Fotografie, ktoré získajú najviac hlasov budú odmenené. Súťaž trvá do 31. mája. Mlieku zdar a dobrú chuť!

             

          • Deň matiek

          • Milá mamička,

            od tej zázračnej chvíle, keď moje drobučké srdiečko pod tvojím milujúcim začalo biť, nemohla si ma od seba už odlúčiť.

             Hoci si ma do kočíka, kolísky, či do postieľky uložila, blízkosť našich sŕdc sa nikdy nestratila. Vždy v náručí si ma ukrývala, materinsky nežne i mocne zároveň. Z voňavého batolenia viedla si ma k prvým krôčkom cez tvoj nado mnou sa krčiaci chrbát až po moje vystreté rúčky smerom k hravosti a tvorivosti v ústrety hračkám. Celé hodiny si sa so mnou hrala, až kým si ma večer v pyžamku k spánku ukladala, no predtým si mi vždy z kníh čítavala. Do tajov rozprávok ma vovádzala a nič, nič na tomto svete neznelo tak lahodne a upokojujúco ako tvoj dobrotivý hlas. A keď neraz moje malé čielko horelo, tvoje srdce to veľmi bolelo a spolu s ockom si ma tíšila, keď ste pri mne trpezlivo bdeli.

             Drahé maminky,

            dnes, keď slávime Deň matiek, chceme vám vyjadriť náš úprimný obdiv, vďaku a lásku. Ste pre nás neoceniteľné bytosti, ktoré nám darovali život a ktoré nás neustále podporujú a motivujú. Vaša láska, starostlivosť a obetavosť pre nás predstavujú najväčší dar, ktorý sme mohli dostať.

            Ďakujeme Vám!

            Vaše deti...

          • Majstrovstvá šachu v Ružomberku

          • Naši šachisti nás úspešne reprezentovali na majstrovstvách v šachu v Ružomberku. L. Floreková 1. miesto, J. A. Meško 2. miesto, E. Gurková 3. miesto, T. Brčák 1. a 3. miesto, M.Florek 2.miesto, J.Florek 2. miesto, D. Majcher 3.miesto, Šimon Kocúr 2. miesto a M. Kytašová sa umiestnila 2- krát. Vo svojej kategórii ako 2. A celkovo za dievčatá 3.miesto. Srdečne im blahoželáme

          • Finančný päťboj

          • Kultúra človeka sa prejavuje v jeho zodpovednom prístupe k sebe i k jeho životnému priestoru. Finančná kultúra je súčasťou kultúry a prejavuje sa zodpovednosťou k všetkým aktivitám, ktoré jedinec vykonáva. Cieľom projektu, je podporiť rozvoj systematického myslenia a správneho konania v oblasti financií u žiakov gymnázia a ZŠ inšpiratívnou a netradičnou formou, aby bola podporená ich osobná angažovanosť v oblasti finančnej kultúry. 

            Dňa 28.4.2023 sa konalo prípravné stretnutie pre Finančný päťboj v rámci projektu "Kultúra nad zlato", financované z Grantových programov NBS -  www.nadacianbs.skVšetci zúčastnení zažili príjemný a plnohodnotný deň plný zážitkov.  

            Trojčlenných tímov bolo 18. My sme mali 2 tímy:

            1. tím: Marek Rončák, Richard Svrček, Lili Janíková

            2. tím: Marek Repôň, Viktória Mršťáková, Bianka Ľubová

            Tieto tímy nás budú reprezentovať v súťaži " Finančný päťboj "  02.júna 2023. Budeme im držať palce.

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje