• 1. workshop v rámci projektu cezhraničnej spolupráce
          • 1. workshop v rámci projektu cezhraničnej spolupráce

          • Naša škola sa zapojila do projektu cezhraničnej spolupráce v rámci programu Interreg V-A Sk CZ s partnerskou školou Masarykova základní škola Návsí. Tento mikroprojekt je zameraný na poznávanie a ochranu prírodného, kultúrneho a duchovného bohatstva oboch krajov s názvom "Chránime prírodné, kultúrne a duchovné bohatstvo našich predkov."

            Obe naše školy spolupracujú už od marca tohto roku na spoločných aktivitách, ktoré sme si určili v harmonograme prác pri pracovných stretnutiach. Všetka táto práca vyústila do našej prvej spoločnej návštevy - workshopu, kde žiaci našej školy navštívili Masarykovu základnú školu v Návsí. A že sa na to riadne tešili, už mesiac dopredu zisťovali, kedy sa už pôjde, vybavovali si pasy a občianske preukazy, veď cestovať za hranice to nie je len tak.

            Do projektu sú zapojení žiaci 1.-2. ročníka a 5.-6. ročníka našej školy. Dňa 22.6.2022 sme o 7.30 konečne vycestovali na vytúžený výlet - workshop. Žiaci mali od rána dobrú náladu, pomáhali s nakladaním pomôcok pre svojich nových kamarátov. Cesta plynula rýchlo a počasie bolo nádherné. Po 1,5 hodine sme v zdraví docestovali do obce Návsí, kde nás už čakali naši partneri. Pred školou sme sa privítali, a naživo zoznámili so svoimi novými kamarátmi. V rámci projektu sme si vopred vypracovali zoznamovacie dvojjazyčné pracovné listy, s ktorými sme sa aj odfotili.

            Harmonogram bol bohatý a mali sme čo robiť, aby sme všetko stihli. Najskôr sme sa boli posilniť obloženými žemľami, buchtami a pitným režimom. Rozdelili sme sa na 2 skupiny: mladší a starší žiaci.

            Prvá časť workshopu  - dopoludnie

            Žiaci 1.-2. ročníka

            • prechádzka novou krásnou cyklotrasou v obci Lomná (Horní a Dolní),
            • návšteva "zemědělského dvorku", kde sa žiaci stretli so zvieratkami vo voľnom výbehu, mohli si ich ohmatať, pohladkať a vidieť, ako sa žije farmársky sen. 
            • návšteva Lomňanského múzea - replika pôvodnej školy, ktorá bola presťahovaná do skanzemu v Rožnove pod Radhoštěm. Žiaci si vyskúšali sedieť v pôvodných laviciach, vypočuli si, ako kedysi prebiehala taká výučba v starých školách.
            • oddychová zóna Stezka zbojníků, kde sa žiaci naozaj vyšantili a osviežili.

            Žiaci 5.-6. ročníka

            • prechádzka novou krásnou časťou cyklotrasy a turistická prechádzka v obci Lomná (Horní a Dolní),
            • návšteva "zemědělského dvorku", kde sa žiaci stretli so zvieratkami vo voľnom výbehu, mohli si ich ohmatať, pohladkať a vidieť, ako sa žije farmársky sen. 
            • návšteva Lomňanského múzea - replika pôvodnej školy, ktorá bola presťahovaná do skanzemu v Rožnove pod Radhoštěm. Žiaci si vyskúšali sedieť v pôvodných laviciach, vypočuli si, ako kedysi prebiehala taká výučba v starých školách.

            Po dopoludňajšom programe nás autobus doviezol naspäť do obce Návsí, kde už nás všetkých čakal výborný obed - polievočka, špagety, ovocie, zelenina, pitný režim aj dezert. Po obede nás už čakal spoločný program zameraný na enviromentálno-prírodovené aktivity na ihrisku. Žiaci boli zatriedení do skupín - väčší s menšími pomiešaní aj slovenskí aj českí, aby si vzájomne pomáhali pri plnení úloh. Mali rôzne stanovištia a cieľom bolo doplniť krížovky a tajničky podľa jednotlivých zadaní. Najrýchlejšie družstvá prichádzali na kontrolu, ale pozor, ak neboli výsledky spracované správne a bez chyby, čas im nebol zarátaný, kým nedostatky neodstránili. V závere boli odmenené 3 najrýchlejšie družstvá, ale sladké odmeny dostali členovia všetkých družstiev. V závere sme sa zhromaždili na vyhodnotenie celého dňa, kde sme sa znova pohostili a žiaci odchádzali domov s vrecúškami plnými odmien a propagačných darčekov. Pán riaditeľ všetkým poďakoval za spoluprácu a návštevu a my sa všetci tešíme na záver septembra, keď ich privítame my v našej škole aj obci, a veríme, že im prichystáme min. taký dobrý program, ako oni nám.

             

        • Beseda s p. D. Hevierom
          • Beseda s p. D. Hevierom

          • Dňa 14.6.2022 nás poctil svojou prítomnosťou jeden z najznámejších slovenských spisovateľov Daniel Hevier. Venuje sa písaniu detskej literatúre a poézii, tvorí rozhlasové i televízne hry, je autorom mnohých textov piesní populárnych slovenských spevákov.

            Jeho knihy držal v ruke každý náš žiak, o čom svedčia aj naši šikovní deviataci, ktorí ho v úvode privítali skvele zdramatizovaným príbehom z jeho tvorby. Žiaci mu kládli otázky, na ktoré humorne, ľahko, spontánne a zároveň pútavo odpovedal. Vyzradil nám tajomstvá mnohých jeho inšpirácií a ukázal, ako vyzerá konkrétne jeho tvorivé písanie ešte pred vydaním. Dokázal, že je nielen všestranne talentovaný autor či ilustrátor, ale dokonca moderný raper, ktorý vie improvizovaným vymýšľaním vzbudiť záujem u každého. Zábavnou formou priblížil svoj život deťom a predstavil nám svoju manželku Marušku. V závere ho pani zástupkyňa čestne pasovala za verného čitateľa školskej knižnice. S veľkým potleskom sme sa rozlúčili dúfajúc, že ešte pre nás vytvorí veľa fantastických diel.

          • Účelové cvičenia a didaktické hry

          • ​​​​​Dňa 23.6.2022  sa v našej škole uskutočnili Účelové cvičenia a didaktické hry pod názvom Ochrana človeka a prírody. Boli zamerané na rôzne oblasti ochrany zdravia a prírody pre žiakov 1.-4. a 5.-9. ročníka. Trasa viedla od základnej školy smerom na náučný chodník, kde boli vytvorené jednotlivé stanovištia. Na stanovištiach si žiaci preverili svoje znalosti zo zdravotnej prípravy, jazykových zručností, dopravnej výchovy, topografie a ostatných prírodovedných oblastí. Deviataci, ktorí všetko koordinovali, pripravili  pestrý a zaujímavý program. Kládli množstvo otázok, vysvetľovali a zároveň bodovali jednotlivé triedy. Naši žiaci boli veľmi šikovní a všetky stanovištia absolvovali úspešne. Ostal nám čas aj na futbal a loptové hry. Samozrejme, že sme nezabudli  ani na pitný režim a desiatovú prestávku. Bolo veľmi príjemné počasie, ktoré nás síce trošku unavilo, ale s pocitom úspešne prežitého dopoludnia, sme sa všetci  zdraví a spokojní vrátili domov.

        • Oznam
          • Oznam

          • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ oznamuje, že dňa 24.6.2022 bude skrátené vyučovanie z organizačných dôvodov. Vyučovanie končí 10.30. Obedy sú zabezpečené. ŠKD je v prevádzke.

            Ďakujeme za pochopenie.

        • ENGLISH STAR – VYHODNOTENIE
          • ENGLISH STAR – VYHODNOTENIE

          • V máji sme sa zapojili do   medzinárodnej  súťaže v anglickom jazyku pre žiakov základných škôl. Jej hlavným poslaním bolo  propagovať a popularizovať anglický jazyk ako vyučovací predmet, ale aj zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov a skúšok. V súťaži  si žiaci   porovnali   svoje vedomosti s rovesníkmi z iných škôl a zároveň  predviedli v rámci našej  školy svoje zručnosti.

            S radosťou môžeme konštatovať, že naši žiaci  boli veľmi úspešní. Z počtu 39 zúčastnených žiakov až 32 žiakov pracovalo s úspešnosťou nad 80% a dostali diplomy so zlatou medailou. Všetci žiaci boli odmenení diplomami a malým darčekom.

            Ďakujeme žiakom za chuť zapojiť sa do súťaže a pani učiteľkám anglického jazyka za ich prípravu. 

        • Oznam
          • Oznam

          • Milí rodičia, žiaci,

            zajtra sa koná otvorenie Krížovej cesty v Krušetnici. Z tohto dôvodu bude skrátené vyučovanie, ale žiaci sa v rámci vyučovania zúčastnia tejto udalosti.

            Harmonogram: 

            10.50 - 11.00 - žiaci, stravujúci sa v jedálni, idú na obed do jedálne, žiaci z Krušetnice aj na obed domov.

            Žiaci z Lomnej, ktorí sa nestravujú, zostávajú medzitým v škole a najedia sa.

            Spoločne sa všetci stretneme 11.45 pri Penzióne Pohoda v Krušetnici.

        • Deň rodiny 12.6.2022 
          • Deň rodiny 12.6.2022 

          • Krásnu slnečnú nedeľu sme spoločne oslávili stretnutím v kultúrnou dome, kde nás naše deti obohatili radostnou a pozitívnou atmosférou. Sála sa rozozvučala nádhernými piesňami a skladbami na heligónkach či klavíri. Spevom, tancom, prednesom, ale najmä recitáciami  maličkých ratolestí sa naše srdcia rozochveli. Aj týmto podujatím sme sa spoločne utvrdili, že  RODINA je stále miestom lásky, pokoja, opory a istoty, kde sa všetci navzájom potrebujeme. Ďakujeme našim šikovným žiakom, pani učiteľkám, Obecnému úradu, že sme sa opäť po dlhšej prestávke rozveselili, zabavili, a tak spoločne oslávili Deň rodiny.

        • Medzinárodný deň detí
          • Medzinárodný deň detí

          • Blížil sa  dátum 1. jún a rodičia už rozmýšľali ako prekvapia programom dvoje detičky. Stretávali sa, radili, čo zaujímavé im vymyslia.

            Prišiel deň „D“.

            V piatok 3.6. 2022 pripravili deťom rodičia a priatelia školy Krušetnica nezabudnuteľný deň plný radosti, zábavy, súťaži a prekvapení.

            Deti mali veeeľa stanovíšť s veselými súťažnými úlohami.

             Pri plnení jednotlivých úloh  ich povzbudzoval maskot Krušlomňanko. Aby sa dosahovali ešte lepšíe výkony na jednotlivých stanovištiach do taktu im hrala hudba pod vedením šikovného  DJ  Tomáša Babinského.

             Pani kuchárky už skoro ráno vstávali, aby žiakom upiekli moravské koláče, ktoré všetkým chutili. Snaha detí v súťažiach bola na záver ocenená balíčkom sladkostí.

            Ku koncu programu „Dňa detí“ prišlo prekvapenie v podobe DHZ Krušetnica, ktorý si pripravil program nielen pre malých, ale i veľkých.Hasiči ukončili Deň detí veselou oblievačkou, zrazu sme tu mali dodatočnú Veľkú noc.

            Chceme veľmi pekne poďakovať rodičom a priateľom školy, všetkým ktorí sa podieľali na organizácii tohto nezabudnuteľného podujatia.

            Ďakujeme sponzorom:

            ZRPŠ Krušetnica 83

            Obecnému úradu Krušetnica.

            Obecnému úradu Lomná.

            Dozornému výboru COOP Jednota Krušetnica

            za ich príspevky, ktoré umožnili spraviť tento deň naším deťom ešte krajším.

        • Vyhodnotenie matematického klokana
          • Vyhodnotenie matematického klokana

          • Tento rok sa do medzinárodnej matematickej súťaže "Matematický klokan" 🦘🦘🦘 zapojili len žiaci 1.-4. ročníka. Traja žiaci (Jozef Alex Meško, Anton Brčák a Jozef Florek) boli úspešnými riešiteľmi, ostatní (Rebeka Kotúľová, Martin Florek, Filip Meško a Juraj Brčák) dostali diplomy za účasť a malý darček. 🎁 Žiak prvého ročníka, Jozef Alex Meško, dosiahol plný počet bodov, a získal aj krásne tričko. 👕Veríme, že sa žiakom súťaž páčila a budú sa jej aj naďalej zúčastňovať. Taktiež dúfame, že počet záujemcov bude stúpať, ako to bolo minulé roky.

          • Školský výlet – 5.A a 6.A

          • Dňa 8. 6. 2022 si žiaci 5. A a 6. A zapíšu do zbierky zážitkov výlet do Martina, ktorý sme zahájili spolu s „Medardovou kvapkou“ návštevou hradu Strečno. Tu sme si pozreli modely hradu v najväčšom rozkvete, maketu neporušeného tela Žofie Bosniakovej a okrem mnohých informácií z histórie sme sa dozvedeli, že 8 metrov hlboká jama slúžila ako chladnička. V stredovekej dedine Paseka, ktorá sa nachádza pod hradom sme si pozreli obydlia mastičkárky, pekára, pustovníka aj rybára.

            Po krátkom presune autobusom sme navštívili Múzeum slovenskej dediny, ktoré je najväčším múzeom v prírode na Slovensku a nachádza sa tu tiež exponát Božia muka z Krušetnice. Na Oravskej ulici sme vstúpili do pôvodných domov privezených z rôznych dedín na Orave. Dozvedeli sme sa, že sa tu nahrával film Perinbaba a v nasledujúcich dňoch sa začína nahrávať životopisný film o Baťovi. Naučili sme sa napríklad, čo znamenali v minulosti slová brtníctvo, páleš a zeman. Výlet sme ukončili nákupmi s kamarátmi v nákupnom centre Tulip. Cestou tam aj späť sa autobusom ozýval spev našich žiakov, ktorí zanôtili úryvky ľudových ale aj moderných piesní. Nuž darmo, naši piataci a šiestaci sú speváci.

        • Fotenie triednych kolektívov
          • Fotenie triednych kolektívov

          • Milí rodičia, žiaci,

            dňa 10.6.2022 sa uskutoční fotenie triednych kolektívov, skupiniek a jednotlivcov. Nezabudnite :) Pekne sa upravte a oblečte.

        • Zber papiera
          • Zber papiera

          • Milí žiaci, rodičia,

            v dňoch od 13.-15.6.2022  v čase od 7.00-15.00 bude prebiehať zber papiera. Papier môžete nosiť p. školníkovi.

          • MINIKRIMI CHÉMIA – vyhodnotenie

          • Dňa 27. mája 2022 sa kinosála spoločnosti Slovnaft v Bratislave zaplnila mladými šikovnými chemikmi z celého Slovenska, kde sa konalo slávnostné vyhodnotenie 1. ročníka súťažnej aktivity MINIKRIMI a súťažného projektu KRIMICHÉMIA, ktorú organizuje Európske lýceum v spolupráci so Slovnaft, a.s.

            Náš krimi tím zo 7.A – Marek, Viktória, Martin, Lili a Richard získal Mimoriadne ocenenie a pestré darčeky za tvorivú prácu pri výrobe chemických okuliarov, trpezlivú prácu v laboratóriu a dôsledné vyhodnotenie záverov dokazovania chemických prvkov tvoriacich ropu. Na hodnotnej exkurzii vo výrobnej zóne rafinérsko – petrochemického závodu, ktorý patri medzi tri najmodernejšie v Európe sme sa dozvedeli mnoho zaujímavých informácií. Napríklad, že cesta s dĺžkou sústavy rúr a potrubí v areáli by nás zaviedla na Mesiac a späť. Aj to, že na pôde rafinérie boli v minulosti bulharské ovocné sady. A tiež to, že spoločnosť má viac ako 3300 zamestnancov a patrí medzi najväčšie firmy Slovenska v chemickom priemysle.

          • School English Poetry Competition

          • Školské kolo súťaže v prednese anglickej poézie sa uskutočnilo posledný májový utorok . Žiaci súťažili najskôr v triednych kolách a najlepší recitátori sa predstavili na školskom kole. Súťažilo sa v dvoch vekových kategóriách: piataci, šiestaci – I. kategória, siedmaci, ôsmaci a deviataci- II. kategória. Spolu súťažilo 28 recitátorov, ktorí pekne zvládli anglické  texty o láske, o ochrane prírody, o úcte k životu a k človeku, o zvieratkách, o každodennom živote.

            Výsledky súťaže:

            1. kategória
            1. miesto: Tamara Anna Jurincová 5.A
            2. miesto: Šimon Gašpierik 5.A
            1. miesto: Tibor Zavoďančík 6.A
            2. miesto: Dominika Žibeková 5.A

            Tamarka zároveň získala aj cenu diváka, ktorú určili žiaci.

            1. kategória
            1. miesto: Aneta Fedorová 8.A
            2. miesto : Romana Grofčíková 8.A

            2.miesto: Lili Janíková 7.A

            3. miesto: Richard Svrček 7.A

            Adriána Verníčková 9. A získala cenu diváka.

            Všetkým žiakom ďakujeme, že sme spoločne mohli prežiť pekné popoludnie. Poslaním tejto súťaže je prispievať k vyhľadávaniu a podporovaniu nadaných žiakov, viesť ich k tvorivej činnosti, kultivovať ich verbálny prejav v anglickom jazyku a upevňovať ich záujem o sebavzdelávanie .

            Súťaž pripravili p. uč. Mgr. Silvia Baláková a Mgr. Alena Košutová

        • Organizačné pokyny - Deň detí
          • Organizačné pokyny - Deň detí

          • Milí rodičia, žiaci,

            všetci sa už tešíme na Deň detí. 

            Organizačné pokyny:

            1. Žiaci prídu ráno na 7.30 vhodne oblečení, prinesú si so sebou desiatu aj pitný režim,
            2. Deň detí bude  do 12.00 hod. Občerstvenie na záver je zabezpečené.
            3. Školský klub detí ani školská jedáleň nebudú v prevádzke. Deti sú z obedu automaticky odhlásené.

             

          • Medzinárodný deň detí

          • Dňa 3.6.2022 sa uskutoční po dlhej prestávke Deň detíČaká Vás Maskot, sladká odmena, aj zaujímavé súťaže a v prípade pekného počasia aj prekvapenie.

            Tešíme sa na Vás. Vaši rodičia.

          • E-Twinning - záver projektu

          • Aj druháčikovia zo ZŠ s MŠ Krušetnica sa dočkali vytlačenia Česko-slovenského pohádkovníka a slávnostne ho v piatok 20.05.2022 pred celou školou odprezentovali a potom s hrdosťou odovzdali predškolákom v materskej škole. Žiaci im niektoré rozprávky prečítali a deťom v škôlke sa veľmi páčili. Bolo to vidieť na ich usmievavých tvárach. Išlo o medzinárodný eTwinningový projekt 4 škôl z Čiech a Slovenska. Projekt trval 1 školský rok a jeho cieľom bolo vytvoriť rozprávkovú knihu, čo sa nám aj podarilo. Dúfame, že uspejeme v celoslovenskom hodnotení a získame certifikát kvality, ktorý vydáva národná eTwinningová agentúra. Ešte raz ďakujem druháčikom a p. uč. Krasničanovej za náročnú prácu v projekte.

            Elektronickú podobu knižky si môžete pozrieť na tomto odkaze: 

            https://issuu.com/horazu/docs/etwinning_kniha_fine

        • Florbalový turnaj
          • Florbalový turnaj

          • Včera sme vyhodnotili florbalový turnaj starších žiakov, ktorý sme odohrali  dňa 10.05 2022.

            Veľké poďakovanie patrí žiakom deviateho ročníka Braňovi Dorušákovi, Jožkovi Jurincovi a Filipovi Jurincovi, ktorí to všetko mali pod palcom a aj  odohrali všetky zápasy.

            Prvé miesto samozrejme obsadili deviataci, druhé siedmaci tretie ôsmaci. Veľkým prekvapením boli naši najmladší piataci, ktorí porazili aj šiestakov  a už teraz vidno, že nám rastú nové športové talenty. Ďakujem všetkým žiakom ktorí sa turnaja zúčastnili a hrali fair play.

        • Prezentácia micro:bitov
          • Prezentácia micro:bitov

          • Dnes p. uč. S. Rusnáková pripravila prezentáciu na tému micro:bitov. Predstavila žiakom možnosti programovania - hod kockou, kameň-papier-nožnice, digitálna menovka, ovládač na tv, led pásik, pesnička z reproduktora, alarm na chladničku. Všetko si mohli žiaci pozrieť aj na naprogramovaných micro:bitoch. Zistili, koľko vecí sa dá robiť s micro:bitmi, na čo všetko sa používajú. Boli im predstavené aj zakúpené sady - science kit (vedecký set) a experiment kit (experimentálna sada). Micro:bity sme zakúpili z úspešného projektu ENTER od Telecom. Sme radi, že môžu naši žiaci využívať tieto pomôcky vo vyučovaní.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje