• Dôležitý oznam
          • Dôležitý oznam

          • Základná škola s materskou školou so sídlom v Krušetnici zastúpená riaditeľkou školy PaedDr. Ing. Máriou Olešovou, Vám týmto oznamuje, že v súlade s Prevádzkovým poriadkom školy schváleným Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Dolnom Kubíne a  po dohode so zriaďovateľom školy – Obcou Krušetnica zastúpenou starostom obce p. Jozefom Dorušákom,

            z dôvodu chýbania žiakov na vyučovacom procese viac  ako 30 %,  sa z vyššie uvedených dôvodov na Základnej škole s materskou školou Krušetnica

             

            PRERUŠUJE

             

            výchovno-vzdelávací proces od 20. decembra do 22. decembra 2022 vrátane.  

            Prerušenie sa týka aj materskej školy,  v ktorej chorobnosť detí je  vyššia  ako 52%.

            Vyučovanie sa začne dňa 9. januára 2023.

             

          • Jasličková pobožnosť

          • Adventné obdobie, ktorým sa pripravujeme na sviatky pokoja a lásky, sa blíži k svojmu záverečnému štvrtému týždňu. Aby sme o niečo hlbšie prežili slávenie posolstva Vianoc – príchodu Mesiáša, žiaci nacvičujú jasličkovú pobožnosť zloženú z pásma piesní a scénok vykresľujúcich výjav o narodení nášho Spasiteľa Ježiša Krista. Jasličkovú pobožnosť plánujeme so žiakmi odprezentovať 1.1.2023  o 15:00 vo farskom kostole.

          • Prikrmovanie vtáčikov cez zimu

          • Prišla zima, bude mráz, kam sa vtáčik, kam schováš? Veru, krajinu pokryla biela perina a vtáčiky, ktoré cez zimu ostávajú u nás, len veľmi ťažko nájdu potravu a úkryt. Preto sme si dali ako jeden z cieľov Zelenej školy, že ich budeme prikrmovať. Do kŕmidiel sme nasypali semienka a na stromy sme povešali jabĺčka. Budeme pozorovať, aké vtáčiky k nám chodia a či im chutí čo sme im nachystali.

          • Beseda s ornitológom p. Miroslavom Demkom

          • Nakoľko naši žiaci vyrastajú v lone prírody nádhernej Oravy, ich detstvo je úzko späté s pobytom v prírode. Zároveň v rámci projektu Zelená škola, sme si vybrali tému Zeleň a ochrana prírody.

            Aj preto, aby sme rozšírili ich znalosti o vtáčích obyvateľoch lesa aj okolia ľudských sídiel, pozvali sme  na besedu ornitológa, pána Miroslava Demka, rodáka z Oravskej Lesnej, ktorý pôsobí v SOVS – spoločnosť pre ochranu vtáctva na  Slovensku. Pán Miroslav žiakom  5. , 6. a 7. triedy povedal veľa zaujímavostí o vtákoch, ich zvyklostiach, ale najmä o tom, ako a kde prežijú zimu.

             Žiaci sa dozvedeli, ako nielen v zime pomôcť týmto malým živým tvorčekom, bez ktorých štebotania si nevieme predstaviť život, ale na praktických ukážkach videli, čo patrí do kŕmidiel vtáčikov a čo nie. Ukázal nám, ako si jednoducho vyrobiť kŕmidlo z kvetináča a naplniť ho masťou a semiačkami.

            Ďakujeme pánovi Miroslavovi  za zaujímavú a veľmi poučnú besedu a materiály, ktoré nám daroval a  dúfam, že vtáčiky v našom okolí už nebudú cez zimu hladovať.

          • Aj my učitelia máme svoj adventný kalendár ❤️

          • Adventná výzva učiteľov je zapojená do Adventu pokoja s KBS, ktorá nám ponúka zamyslenie na každý deň. K tomu sme pridali aktivity zamerané na vytvorenie atmosféry pokoja, lásky a porozumenia, aby sme sa takto spoločne pripravili na príchod Vianoc a pookriali nielen na tele ale aj na duši.

          • Svätý Mikuláš a adventný veniec v našej školičke

          • Na sviatok svätého Mikuláša 6.12.2022 sa v našej škole slávnostne otvoril adventný veniec. Svätý Mikuláš bol biskup a vynikal veľkou štedrosťou k ľuďom . Jeho príkladom a jeho štedrosťou sa vyznačuje aj náš adventný veniec, v ktorom sa ukrývajú malé obálky s prekvapením pre žiakov. Každé ráno pred vyučovaním zvonec zvolá všetky deti pod veniec a otvára sa obálka, kde je napísané prekvapenie. Všetci dodržiavajú jednotlivé prekvapenia a žiaci sú plní nedočkavosti, čo tam ráno nájdu. Svätý Mikuláš, oroduj za nás!

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Aj tento rok sme sa zapojili do krásnej akcie s názvom "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok. 6. deň výzvy a mali sme krásnych 66 krabíc. Z celého srdca Vám všetkým ďakujeme a tešíme sa na budúci ročník výzvy. Milí naši rodičia a priatelia školy, aj tento ročník ukázal aké máte štedré srdiečka a že sa dokážete podeliť. Vyslovujeme Vám veľkú vďaku v mene tých, ktorých ste obdarovali. Prajeme Vám, aby ste prežili v pokoji a láske toto predvianočné obdobie.

          • Matematická pytagoriáda - šk. kolo

          • Dnes sa uskutočnilo školské kolo pytagoriády 💻🧮pre kategórie P3, P5 a P5. V 3. ročníku sme mali jednu úspešnú riešiteľku, vo štvrtom ročníku 3 úspešných riešiteľov. Zajtra pokračujú kategórie P6, P7 a P8. Úspešným riešiteľom blahoželáme 👏👏👏 a postupujú ďalej do okresného kola. A našim zajtrajším účastníkom prajeme veľa šťastia pri počítaní. 👍💪😉

          • Big Bang versus Stvorenie sveta

          • Dnes 7. decembra sme sa v KD v Krušetnici zúčastnili anglicko-slovenského  divadelného predstavenia o stvorení sveta, počas ktorého  sme získavali  nové poznatky takmer zo  všetkých vyučovacích predmetov. Môžeme povedať, že sme  absolvovali vyučovaciu hodinu angličtiny, chémie, fyziky, biológie, prírodovedy, dejepisu , či geografie.

            Videli sme  mnohé zázraky, zopakovali sme si  ako vznikol vesmír, dozvedeli sme sa,  že slnko svieti vždy len na určitú časť planéty, skúmali sme prečo sú niektoré zvieratá len vo vode a iné len na suchu alebo vo vzduchu, prečo človek vyzerá tak ako vyzerá.

            Zopakovali sme si ako sa máme starať o svoje zdravie i o zdravie našej planéty.

            V tomto predstavení sme si užili aj veľa smiechu i zábavy, no zároveň sme si ľahkou, atraktívnou a hravou formou preverili naše  jazykové schopnosti z angličtiny .

            Do školy sme sa vracali obohatení o  umelecký zážitok z divadelnej rozprávky v cudzom jazyku.

          • Slovensko spieva koledy 2022

          • Nezabudnite❗️❗️❗️, už túto stredu o 18.00 pri stromčeku 🎄pri kostole⛪️ v Krušetnici spievame koledy 🎤🎤🎤. Prineste si aj lampášiky a čelovky.

          • Svetový deň diabetu – 14. november

          • Diabetes mellitus – cukrovka je jedno z najčastejších a najzávažnejších chronických ochorení a jeho výskyt v populácii neustále stúpa. Najbežnejším je diabetes mellitus 2. typu,  kedy je inzulín vylučovaný v dostatočnom množstve, ale telové bunky ho nevedia spracovať, tento typ sa vyskytuje prevažne u dospelej populácie a je vysoko spojený s nadváhou, obezitou a sedavým spôsobom života. U detí a mladých dospelých (0-39 rokov) pribudne na Slovensku ročne 1347 pacientov s touto diagnózou. Menej častým typom je diabetes mellitus 1. typu, kedy pankreas produkuje veľmi malé množstvo inzulínu, vyskytuje sa najmä u detí a počas dospievania, náchylnosť na vypuknutie je čiastočne daná geneticky. Toto ochorenie je diagnostikované u 1063 nových pacientov ročne (vek 0-39 rokov). U oboch typov tohto ochorenia je sledovaný neustály nárast v porovnaní s minulými rokmi. 

            S cieľom zvýšenia povedomia o tomto ochorení, jeho komplikáciách, diagnostike a liečbe vyhlásila Svetová federácia diabetu v spolupráci so Svetovou zdravotníckou organizáciou 14. november za Svetový deň diabetu, ktorý sme si pripomenuli aj na našej škole. 

            Zdravotnícka pracovníčka si pre deti pripravila besedu o tomto ochorení. S deťmi sme hovorili o význame cukrov v našej potrave, ale aj o tom, ako nám jeho zvýšený prísun škodí. Deti mali možnosť vidieť, koľko cukru obsahujú niektoré z ich obľúbených maškŕt. Dozvedeli sa aj o „policajtoch“, ktorí strážia hodnoty cukru v našom tele. Hovorili o zdravom životnom štýle, ktorým je možné zabrániť a aj liečiť tento typ ochorenia. Zamerali sme sa aj na prvú pomoc pri hypoglykémii (zníženej hladine cukru v krvi), ktorá predstavuje pre diabetika život ohrozujúci stav. Zamestnanci školy mali pri tejto príležitosti možnosť zistiť hodnoty svojej glykémie vyšetrením z kvapky krvi.

        • Rečnícke prejavy našich deviatakov
          • Rečnícke prejavy našich deviatakov

          • Aj tento rok sme na hodine slovenčiny s našimi deviatakmi absolvovali rečnícke prejavy. Žiaci si pripravili zaujímavé príhovory najbližším. K téme pristúpili zodpovedne, čo dokazuje aj oblečenie, ktoré si zvolili. Pri prezentáciách sme sa dozvedeli nové informácie o drogách, získali sme poznatky z oblasti hudby, umenia, módy a histórie. Takto si žiaci vyskúšali rolu rečníka či učiteľa. Aj napriek veľkej tréme, nebáli sa vystúpiť pred spolužiakmi, ktorí často ocenili ich prejav potleskom. Milí deviataci, len tak ďalej...

          • Olympiáda v anglickom jazyku – školské kolo

          • V  dňoch 28. a 29. novembra   sa uskutočnilo školské kolo olympiády v anglickom jazyku. Súťaž prebehla v dvoch kolách- písomná časť a ústna časť. Súťažiaci riešili úlohy zamerané na čítanie s porozumením, posluch s porozumením, používanie slovnej zásoby a správnej gramatiky. Ústna časť preverila komunikačné zručnosti žiakov s využitím   tvorivého myslenia a  improvizácie.

            Do súťaže sa zapojilo jedenásť žiakov v kategórii 1A -  žiaci ročníkov 5,6,7. V kategórii 1B súťažilo deväť  žiakov z ročníkov 8 a 9.

            Výsledky:

            Kategória 1A: 1. miesto a postup do okresného kola -  Rebeka Gruchaľáková 5.A

                                     2. miesto – Adam Juriga 7.A

                                     3. miesto- Tibor Zavoďančík  7.A

                                    Úspešný riešiteľ- Elizabeth Bušková  7.A

            Kategória 1B: 1. miesto a postup do okresného kola – Ľuboš Juriga 9.A

                                    2. miesto- Katarína Kormaňáková 9.A

                                    3. miesto- Viktória Mršťáková  8.A

                                    Úspešný riešiteľ: Romana Grofčíková 9.A

                                                    Srdečne blahoželáme!!!

            Všetkým žiakom ďakujeme , že sa do súťaže zapojili. Povzbudzujeme ich k tomu, aby bol anglický jazyk pre nich stále živým jazykom, aby u nich aj naďalej pretrvával záujem o sebavzdelávanie a tvorivú činnosť a  aby si neustále  prehlbovali a upevňovali svoje komunikačné zručnosti.

            Veľmi pekne ďakujeme aj  za pekné pre ceny, ktoré boli zakúpené z fondu ZRPŠ.

          • BIG BANG versus STVORENIE SVETA

          • Ako je  možné, že sa deň strieda s nocou, že rok má štyri ročné obdobia, že existuje voda pozemská, ale aj nadzemská? Prečo človek vyzerá tak, ako vyzerá?

            Odpovede aj  na tieto otázky budeme hľadať v anglicko-slovenskej rozprávke, ktorá je  koncipovaná ako učebná pomôcka pre žiakov základných škôl a vznikla v spolupráci s Divadlom ZkuFraVon. Naši žiaci si  ju budú môcť pozrieť dňa: 7.12. 2022 o 8.00 v KD v Krušetnici.

        • Európsky týždeň boja proti drogám
          • Európsky týždeň boja proti drogám

          • pripadá každoročne na 3. novembrový týždeň. Jeho cieľom je zdôrazniť význam prevencie v boji proti užívaniu návykových látok. Okrem zdravotných následkov prináša užívanie návykových látok značné sociálne straty jednotlivcom i celej spoločnosti.

            V rámci prevencie každý rok organizujeme športové podujatia. Tento rok sme odohrali zápasy vo vybíjanej. Najskôr hrali žiačky 5.A, 5.B a 6.A.  na veľké prekvapenie vyhrali žiačky 5.A.  V ďalších zápasoch hrali starší žiaci, zmiešané družstvá dievčatá aj chlapci. Súboje boli veľmi vyrovnané, ale nakoniec vyhrali žiaci  9.ročníka. Bola som veľmi rada, že sa deti zúčastnili v takom veľkom počte a strávili svoj voľný čas športom.

        • Literárno – dejepiná exkurzia
          • Literárno – dejepiná exkurzia

          • Dňa 25. 11. sme sa so žiakmi 7.triedy zúčastnili exkurzie v Dolnom Kubíne. Najskôr sme navštívili múzeum P. O. Hviezdoslava.

            Literárna expozícia v troch miestnostiach približuje život a tvorbu jedného z najvýznamnejších realistických autorov slovenskej literatúry z prelomu 19. a 20. storočia – básnika, dramatika, prekladateľa a advokáta Pavla Országha Hviezdoslava (1849 Vyšný Kubín – 1921 Dolný Kubín). Textový a obrazový materiál je doplnený originálnymi osobnými pamiatkami z pozostalosti básnika Pavla Országha Hviezdoslava.  Je to jeho pracovňa, časť salónu, odev, dary k životným jubileám a množstvo predmetov osobnej potreby.

            Čaplovičova knižnica Mali sme príležitosť oboznámiť sa so životom vzdelanca a súkromného zberateľa kníh Vavrinca Čaploviča a s jeho rukopisnou darovacou listinou z 15. apríla 1839, ktorou daroval svoju zbierku Oravskej stolici. Dozvedeli sme sa, že v Čaplovičovej knižnici evidujú 93 696 knižničných jednotiek z obdobia 14. – 21. storočia. Knihy napísané v rôznych jazykoch, na rôzne témy, videli sme aj rukopisy, mapy.

            Florinov dom Dvojpodlažný remeselnícky, pôvodne farbiarsky dom, situovaný v historickom centre mesta Dolný Kubín, bol vybudovaný v 18. storočí. Od konca 19. storočia bol používaný už len na bývanie. V rokoch 1953 – 1973 v ňom žil básnik, publicista, diplomat a osvetový pracovník Teodor Herkeľ Florin Tu sme si pozreli aj výstavu s názvom „Cechy – strážcovia remesla.“ Výstava prezentuje jednotlivé remeslá v regióne Oravy spolu s dobovými pracovnými nástrojmi a výrobkami zo zbierok Oravského múzea. Textovo-obrazová časť prináša informácie o oravských remeselných cechoch v období 17. a 18. storočia.

          • Súťaž "Sporilko"

          • Dňa 14.11.2022 sa uskutočnila súťaž "Sporilko" žiakov v 8. a 9. ročníku, ktorá bola zameraná na finančnú gramotnosť z reálneho života. Víťazi získali aj krásne ceny - kalkulačku a sporiteľničku.

            1. miesto: Miriam Bugajová 9.A

            2. miesto: Romana Grofčíková 9.A

            3. miesto: Marek Rončák 8.A

            Srdečne blahoželáme!

          • Florbal - okr. kolo

          • Naši florbalisti sa dňa 21.11.2022 zúčastnili okresného kola Super Florbal ZŠ, ktoré sa konalo vo veľkej športovej hale v Mútnom. Pri zúčastnených školách, ako boli ZŠ Komenského Námestovo, GAB Námestovo a miestna ZŠ, naši chlapci svojim výkonom vôbec nezaostali. Výbornou tímovou hrou, za ktorú dostali pochvalu aj od rozhodcu turnaja, obsadili druhé miesto. V konečnom súčte bodov mali so ZŠ Mútne rovnaký počet ale rozhodoval vzájomný zápas, a ten prehrali. Chlapci boli len kúsok od postupu na krajské kolo za čo im patrí veľká pochvala. Ďakujeme vám za skvelú reprezentáciu našej školy.

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok? 

            • Vážení rodičia a priatelia školy!

              Tak ako vlani, tak aj tento rok sa naša škola zapojila do celoslovenského projektu: Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok? Krabičky budú deti nosiť do školy v termíne od 22.11. do 5.12. 2022. Potom ich odovzdáme p. S. Slovíkovej, ktorá ich odvezie zariadeniu viacerým zariadeniam: Villa Terézia Lokca, CSS Studienka Novoť aj sociálne zariadenie v Námestove. Veľmi pekne ďakujeme a veríme, že túto akciu podporíte. Preto Vás prosíme, aby ste vyzdobili krabičky doma a niečo do nich zaujímavé vložili a tým urobili radosť ľuďom, ktorí to najviac potrebujú. Táto akcia sa koná pod záštitou koordinátora prevencie p. uč. Grajciarovej.

              Čo má obsahovať krabička:

              KRABIČKA (mužská, ženská, neutrálna)

              Základné info: Zabaliť vrch a spodok osobitne Bez mašle na vrchu, alebo nejakej dekorácie

              Obrázok: Zdroj internet

              • Drogéria (NEPOUŽITÁ!): sprchový gél, mydlo, šampón, krém na ruky, krém na tvár, zubná pasta
              • Niečo sladké: šalviové cukríky, piškóty, detské výživy, krabičkové džúsy, horké čokolády...
              • Niečo slané:  keksy, tyčinky, chrumky, krekry...
              • Niečo teplé:  káva, cappuccino, horúca čokoláda, ....
              • Niečo mäkké:  teplé ponožky, papuče, rukavice, čiapka, šál, textilné kapesníky, malý mäkký uteráčik, ...
              • Niečo voňavé: (napr. napríklad sprchový gél, šampón, tekuté mydlo, vlhčené servítky, telové mlieko, sprej, krém na ruky, krém na nohy, krém na tvár, balzam na pery, zubná pasta, corega tablety, toaletná voda, parfum)
              • Niečo na zábavu:  Modlitby, knížky, krížovky, sudoku, časopisy, žreby pre šťastie, vlastnoručne napísaný list pre pekné sviatky...
              • Niečo ZO SRDCA:  kresba od vašich detí, ručné výrobky, vianočná dekorácia, ruženec, šperky (náramok na ruku), soška anjelika, malý vankúš, nahrievací vankúšik, šálka, plyšová hračka...
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje