• BIG BANG versus STVORENIE SVETA

          • Ako je  možné, že sa deň strieda s nocou, že rok má štyri ročné obdobia, že existuje voda pozemská, ale aj nadzemská? Prečo človek vyzerá tak, ako vyzerá?

            Odpovede aj  na tieto otázky budeme hľadať v anglicko-slovenskej rozprávke, ktorá je  koncipovaná ako učebná pomôcka pre žiakov základných škôl a vznikla v spolupráci s Divadlom ZkuFraVon. Naši žiaci si  ju budú môcť pozrieť dňa: 7.12. 2022 o 8.00 v KD v Krušetnici.

        • Európsky týždeň boja proti drogám
          • Európsky týždeň boja proti drogám

          • pripadá každoročne na 3. novembrový týždeň. Jeho cieľom je zdôrazniť význam prevencie v boji proti užívaniu návykových látok. Okrem zdravotných následkov prináša užívanie návykových látok značné sociálne straty jednotlivcom i celej spoločnosti.

            V rámci prevencie každý rok organizujeme športové podujatia. Tento rok sme odohrali zápasy vo vybíjanej. Najskôr hrali žiačky 5.A, 5.B a 6.A.  na veľké prekvapenie vyhrali žiačky 5.A.  V ďalších zápasoch hrali starší žiaci, zmiešané družstvá dievčatá aj chlapci. Súboje boli veľmi vyrovnané, ale nakoniec vyhrali žiaci  9.ročníka. Bola som veľmi rada, že sa deti zúčastnili v takom veľkom počte a strávili svoj voľný čas športom.

        • Literárno – dejepiná exkurzia
          • Literárno – dejepiná exkurzia

          • Dňa 25. 11. sme sa so žiakmi 7.triedy zúčastnili exkurzie v Dolnom Kubíne. Najskôr sme navštívili múzeum P. O. Hviezdoslava.

            Literárna expozícia v troch miestnostiach približuje život a tvorbu jedného z najvýznamnejších realistických autorov slovenskej literatúry z prelomu 19. a 20. storočia – básnika, dramatika, prekladateľa a advokáta Pavla Országha Hviezdoslava (1849 Vyšný Kubín – 1921 Dolný Kubín). Textový a obrazový materiál je doplnený originálnymi osobnými pamiatkami z pozostalosti básnika Pavla Országha Hviezdoslava.  Je to jeho pracovňa, časť salónu, odev, dary k životným jubileám a množstvo predmetov osobnej potreby.

            Čaplovičova knižnica Mali sme príležitosť oboznámiť sa so životom vzdelanca a súkromného zberateľa kníh Vavrinca Čaploviča a s jeho rukopisnou darovacou listinou z 15. apríla 1839, ktorou daroval svoju zbierku Oravskej stolici. Dozvedeli sme sa, že v Čaplovičovej knižnici evidujú 93 696 knižničných jednotiek z obdobia 14. – 21. storočia. Knihy napísané v rôznych jazykoch, na rôzne témy, videli sme aj rukopisy, mapy.

            Florinov dom Dvojpodlažný remeselnícky, pôvodne farbiarsky dom, situovaný v historickom centre mesta Dolný Kubín, bol vybudovaný v 18. storočí. Od konca 19. storočia bol používaný už len na bývanie. V rokoch 1953 – 1973 v ňom žil básnik, publicista, diplomat a osvetový pracovník Teodor Herkeľ Florin Tu sme si pozreli aj výstavu s názvom „Cechy – strážcovia remesla.“ Výstava prezentuje jednotlivé remeslá v regióne Oravy spolu s dobovými pracovnými nástrojmi a výrobkami zo zbierok Oravského múzea. Textovo-obrazová časť prináša informácie o oravských remeselných cechoch v období 17. a 18. storočia.

          • Súťaž "Sporilko"

          • Dňa 14.11.2022 sa uskutočnila súťaž "Sporilko" žiakov v 8. a 9. ročníku, ktorá bola zameraná na finančnú gramotnosť z reálneho života. Víťazi získali aj krásne ceny - kalkulačku a sporiteľničku.

            1. miesto: Miriam Bugajová 9.A

            2. miesto: Romana Grofčíková 9.A

            3. miesto: Marek Rončák 8.A

            Srdečne blahoželáme!

          • Florbal - okr. kolo

          • Naši florbalisti sa dňa 21.11.2022 zúčastnili okresného kola Super Florbal ZŠ, ktoré sa konalo vo veľkej športovej hale v Mútnom. Pri zúčastnených školách, ako boli ZŠ Komenského Námestovo, GAB Námestovo a miestna ZŠ, naši chlapci svojim výkonom vôbec nezaostali. Výbornou tímovou hrou, za ktorú dostali pochvalu aj od rozhodcu turnaja, obsadili druhé miesto. V konečnom súčte bodov mali so ZŠ Mútne rovnaký počet ale rozhodoval vzájomný zápas, a ten prehrali. Chlapci boli len kúsok od postupu na krajské kolo za čo im patrí veľká pochvala. Ďakujeme vám za skvelú reprezentáciu našej školy.

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok? 

            • Vážení rodičia a priatelia školy!

              Tak ako vlani, tak aj tento rok sa naša škola zapojila do celoslovenského projektu: Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok? Krabičky budú deti nosiť do školy v termíne od 22.11. do 5.12. 2022. Potom ich odovzdáme p. S. Slovíkovej, ktorá ich odvezie zariadeniu viacerým zariadeniam: Villa Terézia Lokca, CSS Studienka Novoť aj sociálne zariadenie v Námestove. Veľmi pekne ďakujeme a veríme, že túto akciu podporíte. Preto Vás prosíme, aby ste vyzdobili krabičky doma a niečo do nich zaujímavé vložili a tým urobili radosť ľuďom, ktorí to najviac potrebujú. Táto akcia sa koná pod záštitou koordinátora prevencie p. uč. Grajciarovej.

              Čo má obsahovať krabička:

              KRABIČKA (mužská, ženská, neutrálna)

              Základné info: Zabaliť vrch a spodok osobitne Bez mašle na vrchu, alebo nejakej dekorácie

              Obrázok: Zdroj internet

              • Drogéria (NEPOUŽITÁ!): sprchový gél, mydlo, šampón, krém na ruky, krém na tvár, zubná pasta
              • Niečo sladké: šalviové cukríky, piškóty, detské výživy, krabičkové džúsy, horké čokolády...
              • Niečo slané:  keksy, tyčinky, chrumky, krekry...
              • Niečo teplé:  káva, cappuccino, horúca čokoláda, ....
              • Niečo mäkké:  teplé ponožky, papuče, rukavice, čiapka, šál, textilné kapesníky, malý mäkký uteráčik, ...
              • Niečo voňavé: (napr. napríklad sprchový gél, šampón, tekuté mydlo, vlhčené servítky, telové mlieko, sprej, krém na ruky, krém na nohy, krém na tvár, balzam na pery, zubná pasta, corega tablety, toaletná voda, parfum)
              • Niečo na zábavu:  Modlitby, knížky, krížovky, sudoku, časopisy, žreby pre šťastie, vlastnoručne napísaný list pre pekné sviatky...
              • Niečo ZO SRDCA:  kresba od vašich detí, ručné výrobky, vianočná dekorácia, ruženec, šperky (náramok na ruku), soška anjelika, malý vankúš, nahrievací vankúšik, šálka, plyšová hračka...
          • Slovensko spieva koledy 2022

          • Slovenskom opäť zaznejú koledy, zaspievajte si ich s nami. Pridajte sa k nám v stredu 7. decembra o 18. hodine. Aj tento rok sa zapojíme do peknej akcie "Slovensko spieva koledy 2022",

            Päť známych kolied si tento rok spoločne zaspievame na rôznych miestach po celom Slovensku aj v Čechách v stredu 7. decembra o 18.00 hod. My budeme spievať v Krušetnici. Miesto konania ešte upresníme.

            5 kolied, ktoré si tento rok zaspievame:

            Nesiem vám noviny, počúvajte!

            Narodil sa Kristus Pán

            Poďme bratia do Betléma

            Búvaj dieťa krásne

            Vianoce, Vianoce - Peter Nagy

            Tichá noc, svätá noc

            Texty kolied na stiahnutie: Koledy_texty.docx

            Čítajte viac: https://myorava.sme.sk/c/23063745/slovenskom-opat-zazneju-koledy-zaspievajte-si-ich-s-nami.html

          • Super florbal ZŠ 2022/23

          • Dňa 16.11.2022 sa na Základnej škole Jána Vojtaššáka v Zákamennom uskutočnila kvalifikácia do okresného kola vo florbale žiakov – Super florbal ZŠ 2022/23. Zúčastnili sa jej aj niektorí žiaci 6.-9. ročníka našej školy, ktorí celkovo odohrali tri zápasy. Prvý zápas s favoritom kvalifikácie ZŠ Zákamenné skončil nerozhodne 4:4, ktorý ale po nájazdoch vyhrali. V druhom zápase so ZŠ Lokca sa im po výbornom výkone podarilo zvíťaziť 4:3.  Posledný súboj so ZŠ Breza bol veľmi emotívny a napínavý od začiatku až do konca. Chlapci vystupňovali svoje výkony na maximum, v poslednej minúte vyrovnali skóre na 3:3 a po nájazdoch zvíťazili.  Nebolo to jednoduché, no tímová hra, vzájomná spolupráca a rešpekt zabezpečili chlapcom postup do okresného kola. Tešíme sa z ich úspechu a prajeme veľa šťastia v okresnom kole.

          • English Week

          • V týždni od 7.-11. novembra 2022 na našej škole prebehol anglický týždeň s americkým lektorom Rayom Sikorskim.
            Výučba komunikácie bola spojená s hovorovými aktivitami a hrami, ktoré žiakom pomáhajú získať sebadôveru v komunikácii. Žiaci v našej škole pracovali v dvoch skupinách a pomocou rôznorodých výučbových techník – hier, zábavných aktivít, dramatizácie a iných foriem komunikácie si veľmi rýchlo osvojili hovorovú angličtinu a získali tak nové komunikačné zručnosti.
            Počas anglického týždňa s Rayom sa žiaci zabávali a ani si neuvedomovali , že sa vlastne učia. Veríme, že aj tento spôsob učenia prispeje k tomu, aby sa naši žiaci viac zaujímali o angličtinu a získali tak motiváciu neprestajne sa učiť anglický jazyk.

        • Poďakovanie
          • Poďakovanie

          • Pri práci s digitálnou technikou sa mnoho vecí časom opotrebuje alebo pokazí. V našich triedach boli reproduktory za roky používania opotrebované aj pokazené. Väčšinou šlo o kábliky, ktoré sa častou manipuláciou zlomili, odtrhli, prípadne stojany, membrány, či iné súčasti. 🔌⚙️ Touto cestou sa chceme poďakovať p. M. Kadavému 💜💜💜za opravu všetkých reproduktorov, ktoré už vyzerali na vyradenie. Všetky sa mu podarilo oživiť, a tak môžeme pokračovať v plnohodnotnej výučbe so zvukovými stopami aj naďalej. 👨‍🏫👩‍🏫👍

          • Okresný šachový turnaj

          • Dnešný šachový turnaj - Majstrovská okresu Námestovo, ktorý sa konal v Oravskom Veselom,  sme úspešne ukončili a získali sme krásne umiestnenia: mladší žiaci a žiačky: 1. miesto Lucia Floreková 2.A trieda, 2.miesto Anton Brčák 3.A trieda a 3. miesto Martin Florek 5A trieda. Srdečne im blahoželáme

          • Piráti krásy

          • Dňa 10. novembra 2022 sme sa zúčastnili oblastného kola diecéznej  recitačnej súťaže zameranej na prednes duchovnej poézie a prózy pod názvom Piráti Krásy. Téma  tohtoročného ročníka mala názov -   Tradícia slovenskej duše.

            Cieľom súťaže je  pomôcť žiakom spoznávať vlastnú kultúru a hodnoty, medzi ktoré nepochybne patrí národná identita a láska k vlasti. Slovensko, jeho kultúru, zvyky a hodnoty vytvárali a priniesli generácie našich predkov, ktorým vďačíme za to, čo tu dnes máme a čím sme. Touto témou sa im chceme symbolicky poďakovať a zároveň si pripomenúť naše korene, identitu národa, ktorú si vďaka odhodlanosti a viere našich predkov dnes môžeme osvojovať.

            Našu školu  reprezentovali títo recitátori:

             Lili Janíková 8.A, Marek Rončák 8.A a Romanka Grofčíková  9.A, ktorá získala 3. miesto.

            Všetkým súťažiacim veľmi pekne ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

        • Zdravý chrbátik
          • Zdravý chrbátik

          • Aj tento rok pokračuje na našej škole projekt Zdravý chrbátik, ktorý realizuje Občianske združenie za zdravší život. Jeho cieľom je pozitívne a hravou formou naštartovať u detí chuť cvičiť, vybudovať v nich pozitívny vzťah k cvičebným pomôckam a zamerať sa na komplexné posilnenie ich chrbtice.

            Žiaci 2., 3. a 4. ročníka pod odborným dohľadom fyzioterapeutky z OZ  cvičia rôzne cviky na posilnenie chrbtice a podporu správneho držania tela. Cvičenie sa realizuje po dobu ôsmich týždňov, vždy v stredu. Žiaci majú k dispozícii podložky, fitlopty a iné balančné pomôcky, ktoré škola už v minulom roku dostala darom od OZ, a ktoré slúžia všetkým žiakom našej školy. Veríme, že sa im aj tento rok cvičenia budú páčiť a že ich budú využívať pri správnej starostlivosti o svoju chrbticu.

             

          • "Mliečny poklad nad dedinou"

          • Súťažná fotografia Laury Kubinovej s názvom "Mliečny poklad nad dedinou" vyhrala vo fotografickej súťaži OČAMI GURMÁNA svoju kategóriu pri dennej téme - Mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek.

            Vyhodnotenie: tu -- >

        • iBobor
          • iBobor

          • Dnes začala celotýždňová súťaž iBobor, ktorá štartuje kategóriou Kadet, takže dnes držíme našim ôsmakom a deviatakom palce.  Súťaž bude prebiehať celý týždeň podľa kategórií, ktorých sa taktiež zúčastnia aj naši žiaci. Veríme, že budú úspešní. :-)

          • Obecná matrika a kronika

          • Nie každý má možnosť nahliadnuť do obecnej matriky . Nám sa to dnes podarilo, so žiakmi 5.A a 5.B. triedy sme navštívili obecný úrad v Krušetnici, kde nám pani matrikárka Mgr. Alžbeta Páterková poukazovala obecné matriky a kroniky. Vysvetlila nám, aký je medzi nimi rozdiel. Ukázala nám aj staré matriky, ktoré boli písané ešte po maďarsky. Deti si mohli polistovať a vyhľadať aj svojich príbuzných, ktorí sa narodili, sobášili a zomreli v našej obci.

          • Pasovanie prvákov a piatakov

          • Vo štvrtok 27. 10. 2022 sa uskutočnilo na našej škole pasovanie prvákov a piatakov. Pasovanie sa nieslo v gazdovskom duchu, kde gazdovia hľadali na svoje gazdovstvo nové posily. Zháňali nových paholkov, ale skôr ako ich prijali do služby, si ich trochu otestovali. Najprv museli potriediť zemiaky, očistiť ich, potom museli chytať kohútov do polievky a poznávať zeleninu. Na obed šli dojiť kravičku, a aby im šla práca od ruky, zaspievali si (aj zatancovali), potom šli na večeru do kurína do praženice vajíčka pozbierať. Na druhý deň chcela gazdiná šošovicovú polievku variť, len gazda jej šošovicu s hráškom zmiešal, tak ju museli potriediť. Na záver dňa, aby toho nebolo málo, im ešte ušlo prasiatko z chlievika a museli ho chytiť. Keďže všetci úspešne splnili všetky úlohy, boli pasovaní a prijatí do služby.

          • Október - mesiac úcty k starším

          • Mesiac október sa nesie v znamení október - mesiac Úcty k starším, pri tejto príležitosti si deti z materskej školy pre starých rodičov pripravili báseň a pieseň. Všetkým starým rodičom prajeme za celý kolektív ZŠ s MŠ Krušetnica pevné zdravie, radosť zo života do ďalších dní.

          • Záložka do knihy spája školy

          • Dnes, 27.10.2022, nám urobil veľkú radosť balík, ktorý sme dostali z našej partnerskej školy z Karvinej. Boli v ňom krásne záložky do knihy. Urobili sme si malú výstavku z týchto záložiek. Následne si deti záložky rozobrali, podľa toho, komu sa ktorá páčila. Veľmi pekne ďakujeme našim kamarátom z Karvinej a ich pani učiteľkám za krásnu prácu. Želáme im veľa tvorivých síl a nápadov pri realizácii projektov.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje