• Pedikulóza

          • V tomto období deti nosia čiapky, šály, a aj preto každoročne dochádza k výskytu pedikulózy. Je potrebné dieťatu pravidelne kontrolovať hlavu, aby sa predišlo prípadným problémom. Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Dolnom Kubíne vydal brožúrku, ako sa ochrániť pred výskytom pedikulózy, ale aj ako postupovať, ak už sa táto udalosť stane.

            Nakoľko sa aj dnes vyskytla pedikulóza v našej škole, prosíme Vás o dôkladné skontrolovanie hlavy Vášho dieťaťa.

        • Polročné hodnotenie
          • Polročné hodnotenie

          • Milí rodičia, žiaci,

            dnes prišiel ten deň, 31. január, kedy žiaci dostali svoje polročné hodnotenie. Tento rok, aby sme boli ekologickí, dostali žiaci výpisy polročného hodnotenia elektronicky v edupage. Veríme, že mnohí žiaci boli za svoju prácu odmenení a tešia sa zo svojich úspechov, aj keď im boli zrušené polročné prázdniny. Žiakom, ktorým sa až tak nedarilo, chceme povzbudiť, veď ešte nič nie je stratené a  v druhom polroku môžu svoje výsledky zlepšiť. Za vysvedčenie dieťa netrestajte, ale snažte sa mu pomôcť aj pomocou týchto tipov:

            10 tipov na zlepšenie prospechu

            • častejšie sa venujte dieťaťu, podporte ho v učení,
            • oceňte snahu dieťaťa, neporovnávajte ho s ostatnými deťmi,
            • akceptujte reálne možnosti a schopnosti dieťaťa,
            • veďte ho k tomu, aby samo napísalo úlohy a naučilo sa si ich následne skontrolovať,
            • ukážte mu to aj z praktickej stránky,
            • vytvorte mu vhodné podmienky na učenie, snažte sa zaviesť režim (pravidelnú dennú dobu na učenie),
            • po škole mu dajte trošku voľna,
            • začnite učenie s ťažšími predmetmi, dávajte si prestávky,
            • zapojte do učenia oči, uši aj pohyb a zistite, čo mu najviac vyhovuje,
            • ak sú povinnosti splnené, dajte mu priestor na voľný čas podľa jeho predstáv.

             

          • Vitamín D

          • Kam nechodí slnko, tam chodí lekár

            (aby tomu tak nebolo)

             

            To, čo si naši starí rodičia všimli už dávno, v súčasnosti potvrdzujú a vysvetľujú mnohé vedecké výskumy. Slnečné žiarenie je pre človeka veľmi významné a priamo vplýva na naše zdravie.

             

            1. Keď je naša pokožka vystavená slnečnému (UV) žiareniu, produkuje dôležitý vitamín D.
            2. Slnečné žiarenie prospieva aj T – lymfocytom (dôležitý typ bielych krviniek). Modrá zložka svetelného spektra zvyšuje ich aktivitu a z lenivcov sa stávajú neposední bojovníci, čo je našej imunite bezpochyby na prospech.
            3. Slnečné lúče prúdiace do našich domácností ničia v prachu zhruba polovicu baktérií, ktoré sa spájajú s vznikom respiračných ochorení.

            Vitamín D

            D vitamín vstupuje do mnohých imunologických a metabolických procesov, priaznivo ovplyvňuje našu imunitu, rôzne srdcovocievne ochorenia, či dokonca cukrovku. Je nenahraditeľný v liečbe osteoporózy (rednutia kostí) ochorení obličiek, či udržiavaní zdravého chrupu. Jeho ochranný účinok pred niektorými druhmi rakoviny je tak silný, ako nič iné. Naopak, jeho deficit sa spája s astmou, kožnými ochoreniami (psoriázou), depresiami a únavou.

            Problém je v tom, že podľa mnohých výskumov ho máme málo aj v čase, kedy ho očakávame najviac, teda v letných mesiacoch. V jesennom a zimnom období máme slnečných dní veľmi málo, vlnová dĺžka UV žiarenia nie je dostačujúca a ak ešte použijeme krém s UV faktorom 8 (rôzne kozmetické prípravky – krycie krémy, podkladové bázy, make up majú často SPF aspoň 15!), syntéza vitamínu sa znižuje až o 95%. Ak potrebnú dávku vitamínu nevieme získať zo slnka, môžeme ho doplniť stravou. Bohaté na vitamín D sú:

            Rybí tuk (z tresčej pečene), mastné ryby (haringy, slede, tuniak, losos, sardinky v oleji), krevety, vaječný žĺtok, obohatené potraviny o vit. D (džúsy, mlieko, cereálie..), huby, avokádo, hrášok, lucerna, kokos, či kakao.

            Z bežnej stravy získavame vitamínu D pomerne málo, a preto k zabezpečeniu jeho optimálnej hladiny musíme jeho množstvo dopĺňať. Pri užívaní výživových doplnkov musí ísť o dávku aspoň 800 IU. D vitamín patrí medzi vitamíny rozpustné v tukoch a jeho vysoké dávky sú toxické. Takáto stav sa ale objavuje výnimočne a pri veľmi vysokých dávkach. Ideálne je hladinu vitamínu sledovať u obvodného lekára.

            Vitamin D - Nympharm

            Čo odporúčajú odborníci?

            • Zistený nedostatok čo najskôr upraviť, najmä pri poruchách imunity a spomínaných ochoreniach.
            • Konzumovať potraviny bohaté na vitamín D , napr. morské ryby aspoň dva krát týždenne.
            • Užívať kvalitný, najlepšie jednozložkový prípravok (nie s vápnikom a podobne) s jedlom, pre deti sú vhodné kvapky, či žuvací vitamín.
            • Vystavovať svoju pokožku slnku aspoň pol hodiny denne ( šilt, okuliare, čiapky, rukavice či ochranný krém bránia tvorbe D vitamínu!). V období „zubatého“ slnka sa rakoviny nemusíme obávať.

            Samozrejme, ani vitamín D nie je zázrak, ktorým vieme vyriešiť všetky zdravotné problémy. Na druhej strane, ak sú vaše deti alebo vy často chorí, prípadne Vás trápia spomenuté zdravotné problémy, je jednoduché overiť si Vašu hladinu vitamínu D. Jeho doplnenie môže Vašim deťom a Vám výrazne pomôcť k tomu, aby ste boli zdravší a cítili sa lepšie.

          • Ľadové kráľovstvo

          •  

            V piatok sa naši žiaci stretli na zimnej akcii "Ľadové kráľovstvo". Ľadové kráľovstvo nás privítalo doslova polárnym počasím, ktoré ale žiakov neodradilo a ani nezmrazilo ich kreativitu. Postavili úžasné výtvory, za ktoré môžete zahlasovať aj vy na facebookovej stránke školy. Umelecké diela budú ocenené podľa počtu Vašich hlasov. Hlasovať môžete od dnešného dňa až do piatku. V piatok výtvory oceníme. Tešíme sa na Vás opäť o rok.

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Dňa  25. januára sa uskutočnilo školské kolo súťaže v prednese poézie a prózy  Hviezdoslavov Kubín. Z triednych kôl postúpilo  do školského kola 17 recitátorov, ktorí sa nám predstavili so svojimi ukážkami. Súťažiaci  recitovali o vílach, deťoch a zvieratkách. V ich prednesoch sa objavili témy veselé, plné detských huncútstiev a výmyslov. U tých starších recitátorov to boli vážnejšie  témy o láske, pravde a hľadaní pravých ľudských hodnôt.

            Spoločne sme prežili radostné  popoludnie naplnené umeleckým slovom, za ktoré veľmi pekne ďakujeme všetkým súťažiacim.

            Recitátori súťažili v troch kategóriách v prednese poézie a prózy.

            V okresnom kole nás budú reprezentovať víťazi:  Rebeka Kotúľová 4.A,  Ivanka Ondreková 6.A,   Lili Janíková  8.A, Romanka Grofčíková 9.A

            2. miesto  získali: Ela Gurková 2.A,  Tonko Brčák 3.A, Lukáš Náčin 4.A,  Tibor Grofčík 6.A, Marek Rončák 8.A

            3. miesto získali: Lucka Floreková 2.A, Adam Gorčák 5.B a Emka Štítová 5.B

            Srdečne blahoželáme a držíme palce v okresnom kole.

          • Majstrovstvá okresu Námestovo v zrýchlenom šachu

          • Obec Krušetnica

            usporadúva  dňa  30.01.2023 (pondelok)

            Majstrovstvá okresu Námestovo 4-členných družstiev žiakov a žiačok ZŠ a 1. stupňa OGY a 4-členných družstiev študentov stredných škôl v zrýchlenom šachu v školskom roku 2022/23

            Našu školu budú reprezentovať 4 družstvá, tak im budeme držať palce 😉😉😉

        • Okresné kolo olympiády v anglickom jazyku
          • Okresné kolo olympiády v anglickom jazyku

          • Dňa 19. januára sa v CVČ Námestovo  uskutočnilo okresné kolo olympiády v anglickom jazyku.

            Našu školu reprezentovali dvaja žiaci, víťazi školského kola -  Rebeka Gruchaľáková z 5.A triedy, ktorá súťažila v kategórii 1A a  Ľuboš Juriga  z 9.A triedy, ktorý súťažil v kategórii 1B.

            Súťaž bola zameraná na posluch s porozumením, čítanie s porozumením, používanie jazyka a ústny prejav. Rebeka sa umiestnila na deviatom mieste a stala sa úspešnou riešiteľkou.

            Srdečne blahoželáme a obidvom súťažiacim  ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

          • Olympijský odznak všestrannosti

          • Naša škola patrí medzi školy, ktoré sa aj tento šk. rok zapojili do projektu Olympijský odznak všestrannosti (OLOV). Ide o športový projekt realizovaný na školách, zameraný na podporu všestranného pohybového rozvoja žiakov. Ambasádorkou projektu je bývalá tenistka Dominika Cibulková. Žiaci roč. 6 – 9 boli testovaní počas hodín telesnej výchovy v šiestich disciplínach: skok do diaľky z miesta znožmo, ľah – sed za 30 sekúnd, vytrvalostný člnkový beh, hod plnou loptou vpred, výdrž v zhybe nadhmatom, člnkový beh 10x5m. Každý testovaný žiak, získal certifikát, na základe ktorého si vie vyhodnotiť svoju športovú výkonnosť a porovnať sa so svojimi rovesníkmi. Do projektu sa zapojilo 32.806 chlapcov a dievčat z celého Slovenska. Viac ako 21 percent aktívne zapojených žiakov splnilo podmienky pre zisk niektorého z odznakov. Zlatý získalo 704, strieborný 2061 a bronzový 4163 detí. Medzi najlepšími boli aj žiaci a žiačky našej školy.

            Bronzový odznak získali: L. Adamčík 6.A, M. Bugaj 6.A, A. Dzwonek 6.A, T. Grofčík 6.A, M. Hraško 6.A,  V. Hrašková 7.A, A. Juriga 7.A, N. Ľubová 7.A, P. Gašpierik 8.A, A. Hladek 8.A, P. Ľuba 8.A, R. Svrček 8.A, M. Bugajová 9.A

            Strieborný odznak získali: Nikola Kadavá 9.A a Ľuboš Juriga 9.A

            Zlatý odznak získali: Aneta Zigmanová 9.A a Marek Repôň 8.A

            Aneta s Marekom zároveň postupujú do ďalšieho kola.

            Všetkým, ktorí získali odznaky blahoželáme k dosiahnutému úspechu!

        • 2% dane
          • 2% dane

          • Vážení rodičia a priaznivci ZŠ s MŠ Krušetnica ,

            ďakujeme, že pomáhate skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane.

            Ak ste zamestnaní, stačí, ak nám doručíte potvrdenie o zaplatení dane od svojho zamestnávateľa (mzdovej ekonómky), ostatné vybavíme my. Ak podávate daňové priznanie, uveďte údaje priamo do tlačiva DP. Ďakujeme Vám za každý príspevok, za pochopenie a ústretovosť. 

            Ak môžete, zdieľajte túto informáciu. 

            Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

            Finančné prostriedky budú použité na:

            • skvalitnenie vybavenia školy,
            • rôzne druhy súťaží.

            Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod, ako na to.

            https://zskrusetnica.edupage.org/percenta2/

          • PERIODICKÁ TABUĽKA PRÍRODY

          • Žiačky z 9.A sa zapojili do súťaže Periodická tabuľka prírody. Aktivity tejto eko-chemickej súťaže sú zamerané na analytické skúmanie v školskom laboratóriu. Rozvíjajú kreativitu a odhaľujú stavebné prvky zložiek životného prostredia. Prvou úlohou nášho evniro tímu, ktorý tvoria: Katka Dopaterová, Mirka Bugajová a Nikola Kadavá, bolo pripraviť  tri enviromentálne vzorky horniny, zeminy a minerálnej vody, ktoré budú v januári analyzovať a zaznamenávať do laboratórneho denníka. Súťaž dievčatá rozbehli kreatívnou tvorbou v podaní Katky Dopaterovej, s jej namaľovaným obrazom na tému: Takto podľa mňa bude vyzerať výrobné odvetvie v roku 2050. Maľbu sme dnes odoslali na adresu Európskeho lýcea, ktoré súťaž organizuje. 

        • Priateľský zápas vo vybíjanej
          • Priateľský zápas vo vybíjanej

          • Dňa 09.01.2023  si žiačky našej školy mali možnosť zahrať vybíjanú so žiačkami  ZŠ  Cerová, ktoré sú vo svojej kategórii na treťom mieste v rámci Slovenska.  Žiaci tejto školy majú lyžiarsky výcvik v penzióne Pohoda. Nepriaznivé počasie im nedovolilo ho plne realizovať, tak prišli si pozrieť našu školu a zmerať sily vo vybíjanej.  Bolo zaujímavé porovnať si sily s hráčkami, ktoré patria medzi top hráčky na Slovensku.

          • Jasličková pobožnosť

          • Naši žiaci predviedli na slávnosť Panny Márie Bohorodičky jasličkovú pobožnosť, na ktorú sa poctivo pripravovali. Jasličkovou pobožnosťou nám sprítomnili posolstvo príchodu Božieho Syna na svet: Neprišiel, aby bral, naopak, prišiel dať všetko.

          • Šťastný nový rok

          • Starý rok sa nám pomaly končí, ale nie je to koniec, ale začiatok niečoho nového. Vezmite si z neho všetky krásne zážitky a skúsenosti, ktoré ste zažili so svojimi blízkymi a preneste si túto nádhernú atmosféru do nasledujúcich mesiacov. 

          • UDIERA CHRÍPKOVÁ SEZÓNA

          • Podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Dolnom Kubíne je výskyt chrípky a chrípkových ochorení v našom regióne na veľkom vzostupe. Najviac postihnutou kategóriou sú deti do 5 rokov, po nej nasledujú školopovinné deti. Aj v našej škole sa začala epidemiologická situácia zhoršovať. Deti trápi nielen chrípka spojená s komplikáciami (zápal priedušiek a pľúc), ale aj akútna vírusová gastroenteritída, nazývaná aj črevná alebo brušná chrípka.

            Čo je chrípka?

            Chrípka je vírusové ochorenie postihujúce dýchací systém človeka. Mnohí ľudia ho považujú za nepríjemné, ale nie nebezpečné ochorenie, no opak je pravdou. Aj vírus chrípky mutuje a na Slovensku v súčasnosti chrípke každoročne podľahne približne tisíc ľudí. Vírus chrípky sa prenáša kvapôčkami, ktoré sa šíria dýchaním, kýchaním alebo kašlaním. Do tela sa dostáva najčastejšie cez nos alebo ústa. Často za zamieňa s prechladnutím. Ak sa chrípka nijako nekomplikuje, zvyčajne netrvá dlhšie ako týždeň alebo dva.

            CHRÍPKA

            rýchly nástup príznakov, sú výraznejšie, bolesť celého tela a horúčka sú často

            PRECHLADNUTIE

            pomalší nástup príznakov, sú miernejšie a týkajú sa len nosa, dutín a hrdla, bez teploty

             

            Blížia sa najkrajšie sviatky v roku a bola by ich škoda preležať s horúčkami v posteli. Ponúkam Vám pár tipov, ako týmto ochoreniam predchádzať a ako sa s nimi vysporiadať, ak už ochorieme.  

            Prevencia chrípkových ochorení

            • V prvom rade je nevyhnutné udržiavať svoje telo v dobrej fyzickej kondícii a zvyšovať celkovú odolnosť organizmu. To dosiahneme postupným otužovaním, pravidelným cvičením, pobytom na čerstvom vzduchu a zvýšeným príjmom vitamínov a minerálov, najmä v prírodnej forme (čerstvé ovocie a zelenina) a užívaním probiotík.
            • Vyhnite sa sladkostiam. Cukor totiž spomaľuje pohyblivosť bielych krviniek, ktoré nás chránia pred chorobami. Navyše zabíja zdravé baktérie v čreve, čím výrazne podkopáva obranyschopnosť organizmu.
            • Voľte primerané oblečenie – namiesto jedného hrubého svetra radšej dve tenšie vrstvy, ktoré viete zobliecť alebo obliecť podľa pocitu tepla. Nezabúdajte na pokrývku hlavy!
            • Ruky si umývajte mydlom a častejšie.
            • Miestnosti, v ktorých sa nachádzate, pravidelne vetrajte a neprekurujte ich.
            • Vyhýbajte sa priestorom s vysokou koncentráciu osôb.

            Liečba chrípkových ochorení

             

            Ak už ochoriete, ohľaduplnosť voči ostatným je určite namieste. Chorobu by ste mali v prvom rade vyležať doma. Prechodená chrípka zvyšuje pravdepodobnosť vzniku iných zápalov a je záťažou najmä na srdce. 

            Upchatému nosu pomôžu spreje do nosa s morskou vodou, prípadne výplachy minerálnou alebo slanou vodou. Pokiaľ používate „klasické“ kvapky do nosa, neužívajte ich častejšie, ako Vám odporučil lekárnik a tiež nie dlhšie ako 7 dní, pretože môžu spôsobiť závislosť.  Obsahujú totiž látky, na ktoré si sliznica vie rýchlo zvyknúť, účinok kvapiek sa tak začne spomaľovať a skracovať. Na smrkanie používajte mäkké jednorazové vreckovky, ktoré po použití ihneď vyhodíte alebo si vyrobte vreckovky rozstrihaním starého trička. To následne perte aspoň pri 60°C a prežehlite. Okolie nosa pravidelne natierajte, ideálne masťou, balzamom alebo olejom, aby ste vytvorili ochrannú vrstvu na koži a zabránili vzniku bolestivých odrenín.

             Môžete čerpať aj z pokladov našej prírody. Imunitu a zotavovanie po chorobe podporí napríklad rakytník, šípky, či echinacea (neužíva sa viac ako 2-8 týždňov). Na zmiernenie príznakov chrípky je skvelý šípkový, lipový, bazový alebo zázvorový čaj s medom a citrónom. Kašeľ utíši čaj z prvosienky, nechtíka a majoránky. Použiť môžete tiež esenciálne oleje (eukalyptus, mäta, rozmarín, citrón, tea tree) ktoré majú antibakteriálne a antivírusové vlastnosti a skvele poslúžia na dezinfekciu domáceho prostredia. Siahnuť môžete aj po cibuli. Nakrájané plátky na tanieri poslúžia rovnako, navyše zmierňujú nádchu. S cesnakom opatrne. Neužívajte ho vo väčšom množstve spolu s liekmi, ktoré znižujú bolesť alebo zápal, teda s acylpyrínom, paracetamolom, ibuprofénom alebo diklofenakom. Cesnak by znásobil účinky týchto liekov.

            Neuškodí ani individualizovať pomôcky chorého a umývať ich vždy s použitím saponátu s dezinfekčným účinkom, prípadne v umývačke riadu. Aj domáce prostredie dezinfikujeme častejšie, najmä kľučky, klávesnice, ovládače od TV, pracovné plochy, WC a kúpeľňu.

            Zdravie všetkým želám!

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje